24 Nisan 2015 Cuma

Çanakkale 100'üncü Yıl Tören Programı

Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Ülgür GÖKHAN'ın Çanakkale Savaşları'nın 100.Yıl Dönümü Anma Mesajı;
100 yıl önce yaşadığımız topraklarda dünyanın en şiddetli çarpışmaları gerçekleşti.

100 yıl önce savaşmak üzere Gelibolu Yarımadasında karşı karşıya gelen pırıl pırıl gençlerin yaşamı bu topraklarda son buldu.

100 yıl önce Çanakkale’de son bulan yaşamlar, geleceğe çok değerli armağanlar bıraktı.

100 yıl önce Çanakkale’ de neredeyse bir neslini kaybeden Avustralya ve Yeni Zelanda halkları, ulus olma bilinciyle tanıştı,

Yüzyıllardır saltanat gölgesinde kul olarak yaşayan insanımız, özgür ve bağımsız bir ülkenin vatandaşı olabilme ayrıcalığına kavuştu,

Bugün üzerinden 100 yıl geçmiş bir savaşın tarafları, dostça Çanakkale’de buluşuyor.

100 yıl önce Çanakkale’de savaşta birlikte can verenlerin torunları, barışta yine Çanakkale’de buluşuyor.

Çanakkale Savaşlarının 100. Yıldönümü Anma Törenleri için, dünyanın dört bir yanından gelip Çanakkale’de buluşan tüm konuklarımıza Barışın ve Özgürlüklerin Kenti Çanakkale’ye Hoşgeldiniz diyor, kentimizden güzel anılarla dönmelerini temenni ediyorum.

Geçen yıllar ve onların getirdikleriyle birlikte önemi gün be gün artan bu çok özel ve önemli anma törenlerinde; bizlere manevi miras olarak yalnızca “akıl ve bilim“ bırakan, demokratik ve laik Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü ve 100. Yıl önce Çanakkale’den sonsuzluğa uğurlanan tüm kahramanları rahmet, gazileri minnetle anıyor, aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

Ülgür GÖKHAN

Belediye Başkanı

Kaynak

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü programı;

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü için kadar VİP uçuşlarıyla kente gelecek heyetler, Çanakkale Havaalanı'na inecek. Cumhurbaşkanı ve beraberindeki konuklar, saat 13.20'de, Yahya Çavuş Şehitler Camii'nde cuma namazı kılacak. Aynı saatlerde cuma namazı kılmayacak liderler, Savarona ile Çanakkale Boğazı'nda tur yaparak öğle yemeği yiyecek.

ŞEHİTLER ABİDESİ'NDE BAŞLAYACAK
Uluslararası tören saat 14.30'da Şehitler Abidesi'nde başlayacak. Saat 16.30'a kadar devam edecek törende, Cumhurbaşkanı ve İngiltere Veliaht Prensi Charles, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakacak.

Çanakkale'de savaşmış ülkelerin çelenkleri önceden yerlerine konulacak. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekilecek. Bu sırada Çanakkale cephesinde mücadele eden ülkelerin bayrakları göndere çekilmiş olacak. Çanakkale Cephesinde şehit düşmüş askerler için dua edilecek. İtilaf Devletleri adına yapılacak konuşmayı Cumhurbaşkanın konuşması takip edecek. Çocuk Korosu konseri, mehter takımının gösterisinin ardından tören geçişi gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı ve Veliaht Prensi Charles tarafından Şehitlik Defteri imzalanacak. Şehitlikte Kuran okunacak ve şehit mezarlarına çiçek bırakılacak. Boğazda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı savaş gemilerinin tören geçişi ve Türk Yıldızları tarafından yapılacak gösteri izlenecek.

İKİNCİ TÖREN İNGİLİZ ANITI'NDA
Cumhurbaşkanının katılımıyla gerçekleşecek ikinci tören, İngilizlerin Helles Anıtı'nda, saat 17.10'da başlayacak. Cumhurbaşkanı ile İrlanda Cumhurbaşkanı Higgins, İngiltere Veliaht Prensi Charles tarafından karşılanacak. Türkiye, İngiltere ve İrlanda milli marşları çalınacak. Başlangıç konuşması ve duası yapılacak. Galler Prensi Henry'nin Çanakkale Savaşı'nın tarihi önemi üzerine konuşması gerçekleşecek. Bir askerin savaş günlüğünden okumalar ve Mustafa Kemal Atatürk'le yapılan söyleşinin bir bölümü de okunacak. Saygı duruşu ve duanın ardından anıta çelenkler sunulacak. Veliaht Prens Charles'ın konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı da katılımcılara seslenecek. Töreni Kanadalı bir askerin anlatısını ile kapanış duası izleyecek.

FRANSIZ ANITI'NDA İLK GÜN TÖRENLERİ TAMAMLANACAK
İlk günün son töreni saat 18.30'da Fransız Anıtı'nda gerçekleşecek ve Türkiye'yi bu törende AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır temsil edecek. Cumhurbaşkanı saat 19.00'da konukları onuruna Savarona Yatı'nda akşam yemeği verecek.

İKİNCİ GÜN TÖRENLERİ
İkinci gün ise saat 05.30'da Anzak Çıkarmasının 100'üncü yıldönümü nedeniyle Anzak Koyu'nda Şafak Ayini töreni yapılacak. 11.00'de Avustralyalıların Lone Pine Anıtı, saat 12.30'da 57'nci Alay Şehitliği'ndeki tören ve son olarak da saat 13.45'de Yeni Zelanda Anıtı'ndaki tören yapılacak.
(Doğan Haber Ajansı)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger