26 Aralık 2013 Perşembe

Çanakkale'nin En Büyük Şehitliği Yapılıyor

Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası'ndaki milli parkta, Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin yapımına başlandı.
İçinde 13 şehitliğin de bulunduğu proje, 42 hektar alanda hayata geçecek ve Çanakkale'nin şimdiye kadar yapılmış en büyük şehitliği olacak.

Çanakkale Savaşları'nın 100. yıldönümü olan 2015'e yaklaşık bir yıl kala Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı alanındaki yatırımlar hız kazandı. Bu kapsamda Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği'nin yapımına başlandı. Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü yakınındaki Ağaderesi mevkisinde projelendirilen şehitlik, şimdiye kadar yapılmışların en büyüğü olacak ve
16 milyon 974 bin liraya mal olacak.

Çanakkale Savaşları sırasında güney cephesindeki yaralıların sevk edildiği Cenup Grubu Ağır Mecruhin Hastanesi ve Ağadere Şehitliği’nin bulunduğu alanda hayata geçecek projede ziyaretçi bilgilendirme binası, jeofizik radar taramasıyla yerleri belirlenen Ağadere Şehitliği’ne ait 13 bölgedeki defin alanlarının ihyası, şehitliğin gezilebilmesi için ahşap kaplama yaya yolları, 135 metre uzunluğunda hastane müzesi, deniz kenarından başlayıp müzeye kadar uzanan ahşap "Sonsuzluk Yolu" yer alacak. Müzenin 135 metre uzunluğundaki dış duvarına ise bu bölgede şehit düşen Mehmetçiklerin isimleri yazılacak. Hastane müzesinin yanında bir mescit ve hilâl şeklinde branda kaplamadan yapılacak bir anıt olacak. Müzenin içinde mankenlerle o döneme ait canlandırmalar yapılacak ve tıbbi malzemeler sergilenecek. Bütün alanın etrafında yer alan mevcut yol ise granit küp taşla kaplanarak servis yolu haline getirilecek ve ziyaretçilerin yürüyerek şehitliğin etrafında dolaşmasına imkan sağlanacak.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, bir yarışmayla belirlenen Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi Şehitliği’nin, Gelibolu Yarımadası’ndaki en büyük şehitlik projesi olduğunu söyledi. Bundan sonra da bu büyüklükte bir şehitlik olmayacağını belirten Erdoğan, 300 günde bitirilmesi planlanan şehitliğin yapımının hızla devam ettiğini aktardı: "Uygulama projesindeki hassasiyetimiz, alanın doğal halinin, bitki örtüsünün, özellikle de zeytin ve çam ağaçlarının korunması ve muhafazası yönünde. Proje kapsamında jeofizik radarla yerlerini tespit ettiğimiz 13 defin alanının etrafı çevrilerek muhafaza altına alınacak, yeşil alan olarak bırakılacak. İnsanların şüheda kabristanlarına ulaşacağı yollar yapılacak. İlk gelişte otoparka araçlarını bırakacak ziyaretçiler, bilgilendirme merkezinde şehitlikle ilgili bilgi sahibi olduktan sonra Sonsuzluk Yolu'ndan ilerleyerek şehitliği gezecek. Ardından da ziyaretçi dinlenme noktaları ve seyir teraslarında oturup şüheda kabristanlarını ve peyzaj düzenlemesi yapılan alanı seyredebilecekler. Ziyaretçiler, o dönemde yaralılar hangi şartlarda muharebe alanından alınıp nasıl hastane yerlerine intikal ettiriliyor ve tedavileri nasıl gerçekleştiriliyor, bunları da hastane müzesinde görüp daha iyi anlayabilecekler."cihan

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger