30 Aralık 2013 Pazartesi

Dünyada ilginç yılbaşı gelenekleri

Dünyanın çeşitli ülkelerinde bazı insanlar, yeni yılın daha güzel ve mutlu geçmesi için yılbaşı gecesi yaptıkları ilginç gelenekleri yaşatmaya devam ediyor.
Gelişmiş ya da geri kalmış fark etmeksizin neredeyse bütün insanların yeni yılın güzel geçmesi için inandığı bazı gelenekleri şöyle;

- İsviçre'de insanlar yeni yılı iyi ve kötü ruhları simgeleyen çeşitli kostümler ve şapkalar giyerek karşılıyor.

- Almanya 'da yılbaşında insanlar eritilmiş kurşunu soğuk suya atarak, kurşunun şeklinden geleceği tahmin etmeye çalışıyor.

- İngiltere'de gece yarısı eve gelen ilk kişinin şans getirdiğine inanılıyor ve bu kişi gelirken para, ekmek, kömür gibi hediyeler getiriyor.

- Hollanda'da hem bir önceki yılın ruhlarını göndermek hem de yeni yılı karşılamak düşüncesiyle sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe veriliyor.

- Çin'de, kimi insanlar yeni yıl için kutlamalara başlamadan, geçen yıldan kalan kötü şansı kovmak inancıyla evlerini köşe bucak temizliyor. Yeni yılın şans ve bereket getirmesi için evlerine çeşitli çiçek ve bitkiler satın alan Çinliler, kırmızı zarfların içinde çocuklara şans parası dağıtıyor.

- Japonlar, hem kötü ruhları kovması hem de mutluluk ve iyi şans getirmesi dileğiyle kapılarının önüne ip asıyor ve saatler 00.00'ı gösterdiğinde ise neşeli ve şanslı bir yıl geçirmek için kahkaha atmaya başlıyor.

- İspanya'da ise yılbaşında hazırladıkları 12 üzüm tanesini saatler gece yarısını gösterdiğinde dilek dileyerek yiyor.

- Danimarkalılar, yılbaşı için sakladıkları eski tabaklarını saatler gece yarısını geçtikten sonra sevdikleri insanların evlerinin önünde kırarak hem sevgilerini gösteriyor hem de o evde yaşayanların üzerindeki kötü şansı kovduklarına inanıyor.

- Avustralya'da ise yılbaşı, ülke güney yarım kürede bulunduğundan yaza denk geldiği için genellikle piknik yapılarak veya denize girilerek kutlanıyor.

Birçok ülkede yılbaşı gecesi kırmızı iç çamaşırı giymenin uğur getireceğine inanılıyor.

- Dünyada olduğu kadar Türkiye'de de bazı insanlar yılbaşına girerken yeni yılın güzel geçmesi için çeşitli adetleri günümüzde de uygulamaya devam ediyor. Bunlardan bazıları ise şöyle:

Bazı bölgelerde, yılbaşı sabahı oluktan en erken kim su getirirse onun zengin olacağına inanılıyor. Başka bir inanışa göre yılbaşına 4-5 gün kala kurulan değirmenlerde öğütülen unlar kaplara doldurularak yeni yılda da kapların hep dolu kalması umuluyor. Kimi insanlar ise yılbaşı gecesi evin kadınının evdeki fasulye tanelerini evin duvarlarına fırlatmasının bolluk ve bereket getireceğine inanıyor. webden derlenmiştir

Not: Yılbaşı ile noel arasındaki fark.
Noel, Hırıstiyanlar tarafından Mesih olarak kabul edilen İsa'nın doğum gününün 25-26 Aralık'ta kutlandığı gündür.

Yılbaşı(yeniyıl), miladi takvim başlangıcı olan 1 Ocak'ta yeni yılı karşılamak için yapılan kutlamalardır.

Kısaca: Noel; İsa'nın doğum günü kutlaması, Yılbaşı ise; Yeni yılın gelişinin kutlanmasıdır.

Tarihleri yakın olduğu için sıkça karıştırıldığı için böyle bir uyarı notu eklemeyi uygun bulduk.

Görüldüğü üzere yılbaşı adetleri içerisinde çam ağacı süsleme ve hindi vb. yok, o adetler noel kutlamaları için. O yüzden bize ait olamayan adetler için çam ağaçlarımıza kıymayalım.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger