21 Ocak 2010 Perşembe

Gıda Saklama Koşulları

Yiyeceklerimizin bir kısmını hemen tüketiriz, bazılarını ise saklarız. Bu ürünler, soframıza besin değeri ve çeşitlilik açısından zenginlik sağlar. Büyükannelerimizin mutfaklarında erişteden salçaya, turşudan makarnaya kadar pek çok ürün, uzun ve zahmetli uğraşlarla hazırlanır ve zamanı gelince tüketilmek için saklanırdı.

Günümüzde ise gıda maddeleri son derece modern ve sağlıklı koşullarda üretilip, çeşitli ambalajlarda üretime sunuluyor. Modern teknoloji ürünlerini kullanmak hem daha sağlıklı, hem de zamandan tasarruf sağlıyor. Ancak, bilinçli tüketiciler olarak, gıdaların saklanmak üzere hazırlanması sırasında ve saklama süreleri içinde nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Ev koşullarında gıdaların büyük kısmı buzdolabında saklanır. Peki, buzdolabını bilinçli kullanıyor muyuz? Nasıl olsa buzdolabında diyerek, besinlerin saklama süresinin üzerinde dolapta tutulması bakterilerin üremesine yol açar.
Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.
Erzak dolabımızda veya buzdolabında daima ilk aldığımız ürünü önce kullanacak şekilde düzenleme yapalım.
Süt ve süt ürünleri, ambalajları açılmadığı taktirde üzerinde yazılı olan saklama ısısında son kullanma tarihine kadar tazeliğini korur. Mikroorganizmaların çok kolay üremesi nedeniyle bu ürünler, ambalajları açıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir.
Çiğ et ürünleri, buzdolabında 2-3 günden fazla tutulursa bozulma başlar. Daha uzun süre saklamak gerekiyorsa pişirmek ya da dondurmak gerekir.
Ürünlerin buzdolabında renk, tat ve koku değişikliğine uğramadan saklanabilmesi için folyolar, cam vb. uygun kaplar kullanılması önerilir.
Örneğin pişmiş bir yemeğin alüminyum bir tencere içinde bir kaç gün dolapta bekletilmesi sonucunda, kapla ürün arasında madde alış verişi olur ki bu da insan sağlığı için zararlıdır.
Dondurulmuş ürünler ise, buzluklarda ve derin dondurucularda saklanır. Bu ürünlerin saklama koşulları ile ilgili tüm bilgiler ambalajları üzerinde bulunur.
Çok miktarda alınan ve uzun sürede tüketilecek ürünleri ise, dondurmadan önce porsiyonlara ayırın ve uygun kaplara koyun.
Dondurduğunuz güne ait tarihi kaydedin.
Tüm donmuş ürünler, çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz ve kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger