6 Mayıs 2010 Perşembe

Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslanı Saygı İle Anıyoruz ...

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ölümsüzdür!
Bugün Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam edilişlerinin 38. yıldönümü. Yaşamlarıyla ilerici gençliğe kılavuzluk eden şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.

68 kuşağının önderlerinden olan ve aynı zamanda Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO) kurucularından olan Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan; o yıllarda Türkiye İşçi Partisi’nin etkisinde olan Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) etkin liderlerindendi. Federasyonun, Devrimci Gençlik (DEV-GENÇ)’e dönüşmesinde ve gençliğin adım adım politikleşmesinde belirleyici roller üstlenmişti.

Başlangıçta TİP ile iç içe başlayan 68 gençlik hareketleri TİP yöneticilerinin hatalarıyla giderek TİP’ten uzaklaşmış ve bir süre sonra tamamen kopmuştu. Bu kopuşun ardından ideolojik-teorik birliğini sağlayamayan gençlik hareketi parçalanmış bu parçalanma sonunda Deniz Gezmiş ve arkadaşları THKO’yu kurmuşlardı. 12 Mart 1971 darbesinden sonra gerçekleştirilen operasyonlarla bir kısım THKO üyesi öldürülürken bir kısmı da yakalanmıştı. Yakalananlar arasında idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan da bulunuyordu. Deniz Gezmişlerin idamını önlemek için Mahir Çayan bir grup arkadaşıyla birlikte Ünye Radar İstasyonu’ndaki NATO teknisyenlerini kaçırmışlar ve egemenleri takasa zorlamak istemişlerdi. Onlar da Kızıldere’de girdikleri çatışma sonucu öldürülmüşler ve çatışmadan yalnızca Ertuğrul Kürkçü tesadüfen sağ olarak kurtulmuştu.

İşçi sınıfı ideolojisinden uzak, dar öncü bir grubun devrimi gerçekleştireceğine inanan bir çizgiye sahip olan Deniz Gezmiş ve arkadaşları anti-emperyalist duygularla başlattıkları mücadelede adım adım sosyalizm çizgisine gelmişlerdi. Deniz Gezmiş, şimdiki ulusalcı-darbeci “solcuların” anlattığı gibi yalnızca Kemalizm ve ulusalcılıkla anlaşılamaz. Onlar anti-emperyalizmi enternasyonalizmle birleştirmişler ve başta Türk-Kürt halkları olmak üzere bütün halkların kardeşliğini benimsemişlerdi. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının deneyimlerini proletarya mücadelesinin zenginliklerine katarak ilerliyoruz. İdam edildikleri gün son sözlerinde sosyalizme ve Marksizm-Leninizm’e bağlılıklarını haykırmışlardı.

Onlar “öldükleriyle kalmadılar.” Arkalarından gelen nesillere mücadele azmi vermeye devam ediyorlar. Onlar ilerici gençliğin mücadelesinde yaşıyor!

Devrim şehitleri ölümsüzdür!

DENİZ GEZMİŞ

Hayatı
1965'ten sonra, Türkiye'de gelişen gençlik hareketinin en önemli önderlerinden ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)'nun kurucu ve yöneticilerinden Deniz Gezmiş, 27 Şubat 1947'de Ankara'nın Ayaş ilçesinde doğdu. Öğretmen bir ailenin çocuğu olması sebebiyle ilk ve ortaöğrenimini Sivas'ta, liseyi İstanbul'da okudu. Gezmiş, henüz lise öğrencisiyken sol düşünceyle tanıştı ve kendini dönemin eylemleri içinde buldu. 1965'de Türkiye İşçi Partisi (TİP)'nin Üsküdar ilçe başkanlığına üye oldu. İlk kez 31 Ağustos 1966'da Ankara'dan İstanbul'a yürüyen Çorum Belediyesi temizlik işçilerinin Taksim Anıtı'na çelenk koymaları sırasında işçileri destekleyen ve Türk-İş yöneticilerini protesto eden gösteri sırasında gözaltına alındı. 7 Kasım 1966'da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi. Ardından 19 Ocak 1967'de Türkiye Milli Talebe Federasyonu (TMTF) binasının yedd-i emine verilmesi sırasında çıkan olaylarda yakalandı ve bir gün sonra iki arkadaşıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. 22 Kasım 1967'de öğrenci örgütlerinin düzenlediği Kıbrıs Mitingi sırasında Aşık İhsani ile birlikte ABD bayrağını yaktıkları gerekçesi ile gözaltına alınıp daha sonra serbest bırakılan Deniz Gezmiş, Hukuk Fakültesi'nde birlikte okuduğu arkadaşlarıyla birlikte 30 Ocak 1968'de Devrimci Hukuklular Örgütünü kurdu. 7 Mart 1968'de İÜ Fen Fakültesi konferans salonunda düzenlenen AIESEC genel kurul toplantısında konuşma yapan Devlet Bakanı Seyfi Öztürk'ü protesto ettiği için tutuklandı. 2 Mayıs'a kadar tutuklu kalan Gezmiş, 30 Mayıs'ta 6. Filo'yu protesto ettiği için yargılandı ve beraat etti. Öğrenci eylemleri içinde etkinliği giderek artan Deniz Gezmiş, 12 Haziran 1968'de İstanbul Üniversitesi'nin işgal edilmesinde önderlik etti. İşgal Konseyi adına İÜ Senatosu ile Baltalimanı'nda yapılan görüşmelere katılan öğrenci heyetinin içinde yer aldı; öğrenci haklarının elde edilip işgalin sona erdirilmesinde etkili oldu. İşgalden kısa bir süre sonra İstanbul'a gelen 6. Filo'yu protesto eylemlerinde yer alan Gezmiş, 30 Temmuz'da bu eylemlerden dolayı tutuklandı ve 20 Eylül'de serbest bırakıldı.

Gezmiş 16 Mart 1971 salı günü Sivas'ın Gemerek ilçesinde yakalandı ve Kayseri'ye getirildi. Buradan Ankara'ya zamanın İçişleri Bakanı Haldun Menteşoğlu'nun makamına götürüldü.
TCK'nin 146. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle, 9 Ekim 1971'de idam cezasına çarptırıldı.
6 Mayıs 1972 tarihinde, gece 1:00-3:00 arası, Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edildi

HÜSEYİN İNAN

Hayatı
1949'da Sivas'ın Gürün ilçesine ait Bozhüyük köyünde doğdu. Aslen Kayserilidir. İlk ve ortaokulu Pınarbaşı’nda, liseyi Kayseri'de okudu. 1966'da ODTÜ İdari Bilimler Bölümü'ne kayıt oldu. Sosyalist Fikir Klubü(SFK) ve bu derneğin bağlı olduğu Dev-Genç'e üye oldu. Bu arada TIP'e de katılarak, bu partinin etkinliklerinde yer aldı. Ayni dönemde, gerek İstanbul ve Ankara, gerek İzmir ve diğer yörelerde anti-emperyalist eylemlere katildi; ABD 6.Filo'suna yönelik eylem ve mitinglerin içinde bulundu. Toprak işgalleri, kırsal yörelerdeki etkinlikler vb. etkinliklere katildi. 1966-1967 öğretim yılında, gerçeklesen ODTÜ Hazırlık boykotunun örgütlenmesine önderlik etti.
23 Mart 1971'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinde THKO'lu militanlardan Mehmet Nakipoğlu'yla beraber yakalandı. Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan'la Ankara 1. No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından 9 Kasım 1971'de idam'a mahkûm oldu. İdamlarin önlenmesi için gerek Meclis'te, gerek kamuoyunda ve gerekse örgüt arkadaşları tarafından çeşitli girişimlerde bulunulmasına rağmen Yusuf Aslan ve Deniz Gezmiş'le birlikte 6 Mayıs 1972'de idam edildi.

YUSUF ASLAN

Hayatı
Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edilmiştir.
Yozgat'ın daha önce Çekerek'e sonradan Aydıncık ilçesine bağlanan Kuşsaray köyünde doğmuştur. Bu köy Çerkes köyüdür. Orta öğrenimini tutucu eğilimlerle, gelenekçi önyargıların güçlü olduğu bir çevrede tamamladı. 1966'da ODTÜ'ye girdi. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü'nün üyesi oldu, Dev-Genç içinde çalışmaya başladı. Bu dönemden itibaren önce hazırlık okulunda, sonra da mühendislik fakültesinde patlak veren boykotların ve hemen ardından ODTÜ işgalinin önde gelen örgütçülerinden oldu. İlk yargılanması CIA ajanı olduğunu iddiası ile Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçisi Commer'in arabasının yakılması eylemi nedeni ile gerçekleşti.
1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin'e gitti. Burada helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi. Traktörden helikoptere kadar her türlü aracı büyük bir ustalıkla kullanıyordu.
Yusuf Aslan, Deniz Gezmiş'le birlikte Nurhak'a dağdaki gerilla grubuna katılmaya giderken, Sivas Şarkışla'da yaralı olarak yakalandı. Sıkıyönetim Mahkemeleri'nde yargılandı. 6 Mayıs 1972'de Deniz Gezmiş ve Hüseyin İnan'la birlikte idam edildi.

*Deniz Gezmiş Türk Halkına Çağrısı

Samsun’dan Ankara’ya Mustafa Kemal Yürüyüşü düzenleyen
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Türk halkına çağrısı!

Büyük Türk Milleti!
Atatürk için toplanalım!
Mustafa Kemal’in Milli Kurtuluş idealini yaşatmak için,
Mustafa Kemal devrimine saldıran karanlık güçlere dur demek için,
Milletçe yabancı uşaklığına düşmekten kurtulmak için,
Tam bağımsız geçekten demokratik Türkiye için,
Gazi Mustafa Kemal’in Milli Kurtuluşçu saflarında toplanalım.!
Yaşasın Türkiye!
Yaşasın yarının bağımsız Türkiyesi için mücadele!
Deniz Gezmiş

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger