29 Haziran 2011 Çarşamba

Türkiye'nin Sakin Şehirleri

Uluslararası Sakin şehir ağına, İzmir Seferihisar'ın ardından Muğla'ın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ve Sakarya'nın Taraklı ilçeleri de kabul edildi.
Seferihisar, yeni üyeliklerle birlikte örgütlenme içerisinde kendi ''Türkiye Ulusal Birliği''ni kurarak, ''Sakin Şehirler İcra Kurulu''na girdi.
Seferihisar Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Polonya'nın Lidzbark Warminski kentinde yapılan 2011 Sakin Şehirler Genel Kurulu'nda, uluslararası ağa Türkiye'den dört yeni üyelik başvurusu ele alınarak karara bağlandı.

Genel Kurul'da Türkiye'den ağa üye olmaya aday ilçelerinin tanıtımına ilişkin Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer tarafından yapılan sunumun ardından yapılan oylamada, Muğla'nın Akyaka, Aydın'ın Yenipazar, Çanakkale'nin Gökçeada ve Sakarya'nın Taraklı ilçeleri uluslararası ''Sakin Şehir'' ağına kabul edilerek üye oldu.

SEFERİHİSAR İCRA KURULU'NUN 16'NCI ÜYESİ OLDU

Yeni üyeliklerle birlikte ağın örgütlenme modeli içerisinde, Seferihisar Belediyesi kendi ''Ulusal Birliği''ni kurarak, Sakin Şehirler İcra Kurulu'nun 16'ncı üyesi oldu.
Türkiye'nin dışında İtalya, Portekiz, Avustralya, ABD, Polonya, Belçika ve Avusturya'dan ulusal birliğini kurmuş belediye başkanlarının yer aldığı İcra Kurulu, örgütlenme modelinde Sakin Şehirler'in geleceğine yön verme bakımından en önemli organ olarak yer alıyor.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, ''Sakin Şehir'' hareketine Türkiye'den yeni katılımların mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti.
Türkiye'den bu dört kentin dışında, gelecek yıl yapılacak genel kurul için yeni üyelik dosyalarını hazırladıkları kentler bulunduğunu belirten Soyer, ''İlk günden beri Sakin Şehrin Türkiye'ye yeni bir yerel kalkınma modeli olduğunu söyledik. Türkiye'nin dört bir yanına yayılacak 'Sakin Şehirler' ile hem Türkiye'ye hem de tüm dünyaya bir turizm modeli sunacağız'' görüşünü aktardı.
Soyer, yeni üyeliklerle birlikte örgütlenme içinde kendi ''ulusal birliklerini'' kurarak İcra Komitesi'ne girmelerinin de büyük önem taşıdığına işaret ederek, artık Sakin Şehirler'in geleceğiyle ilgili söz sahibi olduklarını vurguladı.
Bu arada yılda bir defa toplanan Sakin Şehirler Genel Kurulu'nun 2013 yılı toplantısı Seferihisar'ın ev sahipliğinde Türkiye'de yapılacak.

''SAKİN ŞEHİR''

İtalya'da 1996 yılında Roma'daki bir meydanda açılması planlanan fast food zinciri mağazasına karşı başlayan tepki hareketi olan ''slow food (yavaş yemek)'' hareketinden doğan cittaslow (sakin şehir) örgütlenmesi, küreselleşmenin getirdiği olumsuzluklar karşısında kentlere özgün kimliklerini koruyarak yaşam kalitesini artırmanın ve sürdürülebilir gelişmenin yollarını sunuyor.
Dünya genelinde Avrupa'dan başta İtalya olmak üzere Avusturya, Danimarka, Almanya, Hollanda, Norveç, Polonya, İspanya, İsveç ve İngiltere ile Asya'dan Güney Kore ve Avustralya kıta ülkesinden 100'ü aşkın küçük nüfuslu kentlerin üyesi olduğu ''Sakin Şehirler'' örgütlenmesine Türkiye'den ilk üye ise İzmir'in Seferihisar ilçesi oldu.
Bir kentin ''Sakin Şehir'' olabilmesi için çevre politikaları, altyapı politikaları, kentsel kalite için teknolojiler ve tesisler, yerli üretimi korumak, misafirperverlik, farkındalık ve slow food (yavaş yemek) aktivitelerinin desteklenmesi adı altında yedi ana başlıktaki 59 kriteri hayata geçirmesi gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger