30 Temmuz 2011 Cumartesi

48. Uluslararası Troia Festivali Programı

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 9-13 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek 48'inci Uluslararası Troia Festivali'nin programını açıkladı.
Festivalin her yıl 'Barış Kültürümüz Olsun' sloganıyla düzenlendiğini, buna ilave olarak bu yıl 'Havada Siyanür Kokusu, İzin Verme Doğa ile Barış' sloganını eklediklerini belirten Başkan Gökhan, "Kazdağları'ndaki altın arama ve işletmeye karşı yoğun bir çaba içindeyiz. Bu nedenle Troia Festivali ile çevre vurgusu yaptık.

Bu sloganın yanı sıra, Kazdağları'nın yeşilini simgeleyen, Kazdağı köknarını sembolize eden yeşil bir yaprağı da festivalle bütünleştirdik. Ayrıca festival programımızın yer aldığı broşürleri tamamen geri dönüşümden elde edilen malzemeler ile bastırdık.

Ayrıca naylon poşet kullanımının önüne geçmek için festival programın yer aldığı broşürleri birer file ile Çanakkale halkına dağıtacağız. Böylelikle bir çok çevre mesajını festival sayesinde vermiş olacağız" dedi.

Kazdağları'nda altın arama çalışmalarının işletmeye geçmemesi için mücadele verdiklerini anlatan Başkan Gökhan, "Şu an Simav'da o bölgedeki çalışan arkadaşların, emekçilerin vücutlarındaki ağır metallerden siyanür ve arsenik kalıntılarından bahsediliyor. Bu şaka değil. Bu işin ihmali olmaz. Bunun parayla bir değeri de olmaz. Bu bilimsel olarak ve somut örnekleriyle önümüzde.

Sularımıza ve havamıza karışacak olan siyanürün bizi ve geleceğimizi ne kadar tehlike altına alacağını bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bunu takıntım olarak da algılamayın. Benim ne madencilerle, ne de altıncılarla sorunum var. Ama gençlerin bu konuyu dikkatle izlemesi gerekir. Bu geri dönüşü olmayan bir süreç.

Vücuda giren o tehlikeli atıkların dışarıya çıkışı mümkün değil. Sonucu ölüm. Onun için bununla ilgili mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyım. Hep iddia ediyorum, bunun aksini söyleyen de yok. O dağların altınının tamamı som altın olsa, blok blok mermer gibi altın çıkarılacak olsa yine onun değeri, Kazdağları'nın değerini eşitleyemez" dedi.

HOMEROS ÖDÜLÜ Ayla Algan'A

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Troia Festivali kapsamında her yıl verdikleri Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü bu yıl tiyatro sanatçısı Ayla Algan'a vereceklerini açıkladı. Başkan Gökhan,

"Bunun gerekçesi, Ayla Algan ve geçen yıl aramızda ayrılan eşi Beklan Algan'ın sahibi oldukları Tiyatro Araştırma Laboratuvarı tarafından sahnelenen "Troyalı Kadınlar' adlı Oyun ile sanata ve barışa yaptıkları katkı.

Ayla Algan'a ödülünü 10 Ağustos akşamı Troia Antik Kenti'ndeki resmi açılış töreninde takdim edeceğiz. Aynı zamanda "Troyalı Kadınlar' adlı Oyun 11 Ağustos akşamı AmfiTiyatroda sahnelenecek" diye konuştu.

FESTİVAL PROGRAMI DOPDOLU

Troia Festivali kapsamında bu yıl Zülfü Livaneli ve Emre Aydın gibi tanınmış isimlerin konser vereceğini belirten Başkan Gökhan, festival programıyla ilgli şunları söyledi:

"Festival, 9 Ağustos akşamı kortej yürüyüşü ile başlayacak. Çimenlik Kalesi içinde değişik ülkelerden sanatçıların katılacağı karma orkestra tarafından konser verilecek. Aynı akşam Cumhuriyet Meydanı'nda Ahırkapı Roman Orkestrası konseri olacak. Resmi açılış töreni ise 10 Ağustos akşamı Troia Antik Kenti'ndeki Odeon'da yapılacak.

Festival boyunca hem çocuklara yönelik, hem de yetişkinlere yönelik çok sayıda etkinlik olacak. Emre Aydın 12 Ağustos, Zülfü Livaneli ise 13 Ağustos akşamı Cumhuriyet Meydanı'nda sahne alarak, birer konser verecek. "

Troia Festivali'nde Altın Madeni İşletenlere Mesaj Verilecek
48'inci Uluslararası Troia Festivali'nde, 'Havada Siyanür Kokusu, İzin Verme Doğa ile Barış' sloganıyla Kazdağları'nda altın arayan ve işletmeye geçmeye hazırlanan madencilere mesaj vereceği bildirildi.

Çanakkale Belediyesi'nce düzenlenen 48'inci Uluslararası Troia Festivali'nde, 'Havada Siyanür Kokusu, İzin Verme Doğa ile Barış' sloganıyla Kazdağları'nda altın arayan ve işletmeye geçmeye hazırlanan madencilere mesaj vereceği bildirildi.

Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, Troia Festivali kapsamında her yıl verdikleri Homeros Bilim Kültür Sanat Ödülünü bu yıl tiyatro sanatçısı Ayla Algan'a vereceklerini açıkladı.
dha

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger