1 Temmuz 2011 Cuma

Denizcilik ve kabotaj bayramı

Tüm Denizcilerimizin 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlu olsun...Google Denizcilik ve kabotaj bayramını da unutmadı ve Denizcilik ve kabotaj bayramı için doodle yayınladı.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın anlam ve önemi: Kabotaj; Fransızca'da yakın kıyılarda, özellikle de bir ülkenin kendi limanları arasında yapılan ticari denizcilik anlamını taşımaktadır.

Türkiye’de, 20 Nisan 1926 Tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj Kanunu, 1 Temmuz 1926’da yürürlüğe girmiş ve bu Kanun, “Türkiye Limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk Vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemilerce yapılır” hükmünü getirerek daha önceden yabancılara açık olan bu faaliyetleri bundan böyle sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapabileceğini belirtmiştir.

Bu nedenle her yıl 1 Temmuz gününü “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı” olarak kutluyoruz.

Kabotaj Yasası ile amaçlanan Türk denizciliğinin gelişmesidir. Daha önceden kapitülasyonlarla yabancılara verilen haklar böylelikle denizde kendi vatandaşlarımız adına geri alınmaktadır.

Ancak, Kabotaj Kanunu ile kazandığımız avantajı, denizcilik sektörümüzün her alanında layıkıyla kullandığımızı söylemek de ne yazık ki mümkün değildir. Gerek yük taşımacılığında, gerekse yolcu taşımacılığında denizyollarını gerektiği gibi kullanamadık. Halbuki, 8333 km'lik sahil şeridi ve üç yanının denizlerle çevrili olması açısından ülkemiz, en ucuz ve en çevre dostu taşımacılık türü olan deniz taşımacılığını geliştirmek için her türlü avantaja sahiptir.

Yüz yıllardır Rumların 'orada cinler var, uzak durun' yalanlarına inanıp denize sırtını dönen vatandaşımıza denizi sevdirmeliyiz. Bu önemli günde doğru denizcilik politikalarıyla kabotaj taşımacılığını canlandırmanın yollarını aramalıyız.

ÇANAKKALE 1 TEMMUZ DENİZCİLİK BAYRAMI VE DENİZCİLİK HAFTASININ 85. YILDÖNÜMÜ KUTLAMA PROGRAMI

1 Temmuz 2011 Cuma

Saat 10:00

Çelenk Sunum Töreni

Yer Cumhuriyet Meydanı
Saat 10:30

Deniz Şehitleri adına Denize Çelenk Atılması

Saat 14:00-17:00

Yat Limanı Önleri ve Kordonboyunda Yelken Gösterisi

Saat 19:45

Yüzme ve Yelken Yarışları Ödül Töreni

Yer Yat Limanı

Saat 20:30

Askeri Bando Konseri

Yer Morabbin Parkı

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger