16 Aralık 2012 Pazar

Çanakkale filmleri

Çanakkale filmleri...
Çanakkale 1915

Özet; Rus Harbi, Balkan Savaşları, elden çıkan topraklar ve verilen ağır yenilgilerle 20. yüzyılın başları Osmanlı Devleti için çok büyük maddi ve manevi kayıplarla gelir. Rumeli toprakları kaybedilmiş, eziyet gören Osmanlı tebaası Anadolu'ya göç etmeye başlamış, Osmanlı orduda büyük kayıplar yaşamıştır. 1914'te 1.Dünya Savaşı'nın patlak vermesi ve Osmanlı'nın İttifak Devletleri ile yeniden savaşa girmesi sonucu Anadolu’da eli silah tutan tüm genç erkekler için seferberlik emri çıkar.

Şimdiye kadar ağır yenilgiler alan Osmanlı vatan bellediği toprakları korumak için var gücüyle yeniden birlik olur. Osmanlının eğitim, görmüş genç ve yetenekli beyinleri de gönüllü olarak askere yazılır. İşte gencecik Veli ve Mehmet Ali de bu askerler arasındadır.

Kısa süre içerisinde Maydos (Eceabat)'a tayin edilirler ve Conk Bayırı’nda İngiliz kuvvetlerine karşı tarihin daha önce yazmadığı bir inanç ve cesaretle savaşırlar. Mustafa Kemal’in komutanısına atandığı yeni kurulan 19. Tümen’e katılırlar. Öte yandan Çanakkale Boğazı’nın savunmasından sorumlu Cevat Paşa da bir yandan destek beklemekte diğer yandan mayın hatları için hesap yapmaktadır.

İngilizler ve Fransızlar 18 Mart 1915 günü müthiş bir askeri kuvvetle boğaza giriş yaparlar; fakat vatan toprağı olan Çanakkale Boğazı’nı geçmek sandıkları kadar kolay olmayacaktır. Defalarca denizden ve karadan saldırırlar ama karşılarında üstün cesaretleriyle Veli’yi, Mehmet Ali’yi, Bigalı Mehmet Çavuş’u, Nusrat Mayın Gemisi’ini, Seyit Onbaşı’yı, Hilmi Şanlıtop’u, Hüseyin Avni Bey’i, Boyabatlı Mustafa’yı,Yüzbaşı Faik’i, Şefik Bey’i ve Mustafa Kemal Paşa’yı bulurlar.

Oyuncular: Şevket Çoruh, Bülent Alkış, Barış Çakmak, İlker Kızmaz, Emre Özcan, Ufuk Bayraktar, Serkan Ercan, Baran Akbulut


Çanakkale: Son Kale

Özet; Çanakkale Savaşı’nı, uzun bir araştırma ve uzmanların katılımlarıyla, kronolojik sırayla anlatan Son Kale, uzun metrajlı bir belgesel. Hem çeşitli kaynaklardan derlenmiş arşiv görüntüleri, hem de yüzlerce figüran ve usta oyuncularla tekrar çekilmiş canlandırmalarla, çok kanlı çatışmalara sahne olmuş Gelibolu savunması perdeye yansıtılmış.

Yönetmen Ahmet Okur’un, 10 kişilik bir araştırma ekibiyle birlikte derinlemesine incelediği konuyu beyazperdeye taşırken, dramatik etkiyi arttırmak için kullandığı özgün müzikleri ise Ali Otyam hazırlamış.

Oyuncular: Ebru Tekgündüz, Eşref Kolçak, İstemi Betil


Çanakkale Çocukları

Özet; Avustralya asıllı İngiliz vatandaşı olan Kathrine 1. Dünya Savaşı'nın alevlendiği yıllarda İttihat ve Terakki örgütünün öne çıkan adamlarından olan Kasım Bey ile evlidir. Bu evlilikten de Osman ve James isimli iki erkek çocuk dünyaya getirmiştir. Babaları Kasım Bey, Osman’ı madenleri tanımaya, James’i ise eğitim için İngiltere’ye yollamıştır. Fakat Kathrine çocuklarından ayrıldıktan sonra rahat uyku uyuyamaz ve karabasanlar görmeye başlar. Özellikle iki kardeşin karşılıklı savaştığını ve birbirini öldürdüğünü görür her seferinde. Kasım içinse vatan ve millet sevgisi her şeyin üstündedir. Kathrine, kocasının karşı çıkışlarına rağmen Çanakkale'de savaşın devam ettiği cephenin yolunu tutar...

İki farklı cephede savaşan iki askerin ve bir annenin zamana karşı verdiği bu ölüm kalım savaşını, bu savaşın en karanlık anlarında duygusal ve yürek sızlatan bir öykülerini perdeye aktarmış film.

Oyuncular: Haluk Bilginer, Oktay Kaynarca, Wilma Elles, Cemo Çetin, Yavuz Bingöl


Çanakkale Geçilemedi

Özet; "Çanakkale Geçilemedi" Belgeseli 1915 yılının orijinal fotoğraflarının ilk kez üç boyutlu olarak kullanıldığı belgesel, 90 yılın ardından Çanakkale Savaşı’nın askeri ve insani boyutunu tüm çıplaklığıyla sunuyor. 1915 yılında Çanakkale’de yaşanan kanlı savaşın tarafları 90 yılın ardından Çanakkale’de tekrar karşı karşıya geldiler... Ama bu kez dostça... Avustralya, Yeni Zelanda, İrlanda ve Galler televizyonları ile TRT ortak yapımı ‘Çanakkale Geçilemedi’ belgeseli için...Avustralya Savaş Tarihçisi Dr. Peter Stanley, İrlandalı Savaş Tarihçisi Prof. Keith Jeffery ve Türk Belgesel Yapımcısı Savaş Karakaş, 90 yılın ardından Çanakkale Savaşı’nın askeri ve insani boyutunu tüm çıplaklığıyla irdelemek ve unutulmuş yönlerini ortaya çıkarmak için bir araya geldiler. Üç tarihçi; farklı bakış açılarıyla savaş alanında, belki de savaşın kaderini değiştiren noktalarda, savaşın aktörlerini ve cephede yaşanan kritik gelişmeleri bu yapımda kıran kırana tartışıyor. 1915 yılının orijinal fotoğraflarının ilk kez üç boyutlu olarak kullanıldığı belgesel, bugün ister Johnny ister Mehmet olarak anılsın Çanakkale’de savaşmış tüm askerlerin cesaret ve korkularını ekranlardan kalbinize taşıyacak. Kendinizi bir anda Conkbayırı’nda bir siperde veya Seddülbahir’de batan bir geminin içinde bulacak ve savaşı izlemekle kalmayıp, yaşayacaksınız.

Oyuncular: Savaş Karakaş


Çanakkale İçinde Vurdular Beni

Özet; Çektiği filmlerle, sansasyon yaratan sözleriyle sürekli gündemde olan Yalın, çok başarılı ve popüler bir yönetmendir. Fakat ruh dünyasında kendi kültürüne ve halkına çok ilgisizdir. Bütün filmlerinde batıyı hedeflemekte ve başarının ait olduğu doğu kültürünü horlamakla mümkün olacağına inanmaktadır. Bunun için de çok tartışılan bir konuya el atar. Çanakkale Savaşı… Çanakkale konusunda anlatılanları abartılı, savaşla ilgili çoğu olağanüstü olayları ise saçma bulan Yalın’ın amacı Çanakkale ile ilgili uluslararası çapta beğeni toplayacak bir film yapmak ve Batılı gözüyle Çanakkale’yi anlatmaktır. Ardından çekim mekanlarını araştırmak için Çanakkale’nin yolunu tutar. Fakat orada olduğu sürece rüya mı gerçek mi olduğu belirsiz bir şekilde, sürekli yolunun üzerinde yaralı bir asker görmeye başlar. Bir gün yine askerin peşi sıra giderken kendini birden ormanın içinde bir çukurda bulur. Fakat başka bir yerde, başka bir zamandadır. Orada yaralı bir askerle karşılaşır… Asker sürekli sayıklamaktadırlar; ben ölmedim, ölmedim…” Yalın o an Çanakkale savaşının yapıldığı zamanda, bir siperde olduğunu anlar ve rüyasında gördüğü yaralı askerle karşılaşır. Asker gözünün önünde yaralanır, ona yardım etmek ister fakat başaramaz, Siperde yalnız kalır ve çaresizlik içinde koşmaya başlar, birden günümüze gelmiştir… Gördüklerinin rüya mı gerçek mi olduğuna karar veremez bir halde şaşkındır. Evine döndüğünde karısı babasının onu çağırdığını söyler. Yıllardır dargın olduğu babası ölmek üzeredir ve ona ölmeden evvel dedesine ait bir emanet vermek istemektedir. Yalın’ı bu emanetle birlikte büyük bir sürpriz beklemektedir.

Oyuncular: Ebru Şimşek, Onur Ayan, Ali Yahya Erel, Tümay Torun, Mehmet Beyazıt


Çanakkale Aslanları

Özet; Çanakkale'de bir İngiliz hastabakıcısına aşık olan Mehmetçiğin kahramanlık öyküsü.

Oyuncular: Hulusi Kentmen, Ajda Pekkan, Arap Celal, Tanju Gürsu

Filmler webden derlenmiştir.

çanakkale filmleri ile ilgili aramalar: çanakkale belgeseli, çanakkale filmleri izle, çanakkale filmleri film izle, çanakkale filmleri filmi izle, çanakkale geçilemedi filmini izle, çanakkale çizgi filmi, çanakkale türküsü, kınalı kuzular izle

Google'da ara: Çanakkale filmleri

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger