8 Aralık 2012 Cumartesi

İşi gücü bıraktık; dizi izliyoruz!

İnternet üzerinden dizi izlenebilmesi sayesinde dizi bağımlılığı işyerine taşınıyor.
Verilere göre çalışanlar, kaçırdıkları dizileri mesai saatleri içinde izliyor. Dizi severler sabah mesai başında rutin işlerini yaptıktan sonra saat 10.30 gibi en sevdikleri dizilerin tekrarını izlemeye başlıyor. Saat 12.00-12.30 arasında tatilinde dizi izleyenlerin sayısı tavan yapıyor. İş çıkışı saatlerinde ise önemli bir düşüş yaşanıyor. Televizyon reytingleri yüksek olan dizilerin internette de en fazla izlenen diziler olduğu görülüyor.

Dizilerin internet üzerinden izlenebilmesi sayesinde çalışanların sevdikleri dizileri kaçırmamak için iş çıkışında koşa koşa eve gittikleri günler sona erdi. Medianova'nın verilerine göre; çalışanlar kaçırdıkları dizileri mesai saatleri içinde işyerinde izliyor. Verilere göre dizi severler sabah mesai başında rutin işlerini yaptıktan sonra saat 10.30 gibi en sevdikleri dizilerin tekrarını izlemeye başlıyor ve öğle tatilinde dizi izlenme oranı tavan yapıyor.

Medianova CEO'su Serkan Sevim, “Çalışanlar sabah işe geldikten sonra ilk olarak acil işlerini yapıyorlar. Biraz rahatladıktan sonra saat 10.30 gibi dizi izlemeye başlıyorlar. Öğlene doğru izlenme oranı gittikçe artıyor. Çünkü çalışanların önemli bir bölümünün bu dizileri daha rahat izlemek için öğle iznine bile çıkmadıkları görülüyor. Öyle ki gün içinde en fazla izleyici sayısına öğle tatili sırasında, 12.00-12.30 saatlerinde ulaşılıyor. İş çıkışı saatine denk gelen 17.00-20.30 saatlerinde ise izleyici sayısı düşüyor” diye konuştu.

İnternetten dizi izleme oranlarının Pazartesi yüzde 10,6, Salı yüzde 12, Çarşamba yüzde 16, Perşembe yüzde 19,1, Cuma ve Cumartesi yüzde 15,8, Pazar ise yüzde 10,7 olduğu görülüyor. Bu veriler, televizyon reytingleri yüksek olan dizilerin internette de en fazla trafik alan diziler olduğunu ortaya koyuyor. Dizi tutkunları, televizyonun en sevilen dizilerinin tekrarını zaman kaybetmeden, ertesi gün izleyebiliyor.

Suriye ve İran da Türk dizilerini internetten izliyor
Türkiye'nin dizi ihracatı artmaya devam ediyor ve bu yıl yayınlanan Türk dizileri de yurtdışında izlenme rekorları kırıyor. Yurtdışındaki izleyicilere de internet üzerinden dizi izleme fırsatını sunuyor.

Suriye ve İranlı izleyiciler, internetten dizi izlemenin kolaylığını tercih eden seyirciler arasında yer alıyor. Rakamlar, Suriyeli izleyicilerin toplam izleyici sayısının yüzde 5'ini, İranlı izleyicilerin ise yüzde 4'ünü oluşturduğunu gösteriyor. Gelişmiş altyapı sayesinde yurtdışındaki seyirciler de dizileri televizyon yayınının ardından, uzun süre beklemelerine gerek kalmadan Türk seyircilerle aynı anda internet üzerinden izleyebiliyor.

Trafiğin yüzde 5'i mobil cihazlardan
Veriler çok çarpıcı bir noktayı daha gözler önüne seriyor. Bu verilere göre diziler ve videoların mobil cihazlara uygun formatlarda yayınlanma oranı da üzerinden yayınlanma ve izlenme oranları da gün geçtikçe artıyor. Akıllı cihazlar ve tabletlerden yapılan yayınlar ciddi anlamda büyüyor. Mobil cihazlar üzerinden yayınlarda yıllık trafik büyümesi yüzde 200 artarken, tüm yayınların yaklaşık yüzde 5'i artık mobil cihazlar üzerinden yapılmaya başladı.
kaynak:Turkiye Gazetesi

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger