6 Nisan 2014 Pazar

25 Nisan 2014 Anzak Törenleri hazırlıkları

25 Nisan 2014 Anzak Törenleri öncesi hazırlıklar başladı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda Anzak törenleri öncesi hazırlıklar bütün hızıyla sürüyor.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda 25 Nisan'da yapılacak törenler için Anzak Koyu ile Tekçam olarak bilinen Lone Pine Anıtı'nın bulunduğu bölgeye katılımcıların oturmaları için portatif tribünler yapılmaya başlandı.

100. yılda Anzak törenlerine rekor başvuru


Çanakkale Savaşlarının 100. yılı olan 2015'te 24 Nisan'ı 25 Nisan'a bağlayan gece yapılacak olan Şafak Ayini'ne katılmak için, Avustralya ve Yeni Zelanda'dan yaklaşık 50 bin kişi müracaatta bulundu ancak alan kapasitesinin yetersizliği nedeniyle törenlere 10 bin 500 kişi katılabilecek. Bu isimler ise kurayla belirlenecek.

Turizmci Hanifi Araz, bu rakamı 25 bine çıkarabilmek için projeler hazırladıklarını söyledi.

2015 yılında Anzak Koyu'nda düzenlenecek Şafak Ayini'ne katılacakların sayısı, tören alanının kapasitesi ve bölgenin coğrafi şartları da göz önüne alınarak 10 bin 500 olarak belirlendi. Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetlerine ise 100'üncü yıl törenlerine katılmak için toplam 50 bin kişi başvuruda bulundu. Durum böyle olunca Avustralya ve Yeni Zelanda hükümetleri, katılımcıları belirlemek için kura çekme kararı aldı. Mart ayında yapılacak kura, Çanakkale'ye gelecek şanslı 10 bin 500 Anzak torununu belirlenecek.

Törenlere gösterilen ilgi, turizmcileri de harekete geçirdi. Hassle Free Seyahat Acentesi sahibi Hanifi Araz, Anzak Çıkarması'nın 100'üncü yıl törenleri için turizmcilerin büyük beklentiler içinde olduklarını söyledi. Törenlere sadece 10 bin 500 Anzak torununun katılabileceğinin gündeme gelmesiyle hayal kırıklığı yaşadıklarını, bu sayıyı artırmak için ise projeler hazırladıklarını söyleyen Araz, "Avustralya ve Yeni Zelanda'da kuraya katılmak için toplam 50 bin kişinin başvuruda bulunduğunu öğrendik. Bu kura sonucunda şanslı 10 bin 500 kişi Gelibolu Yarımadası'ndaki törenlere katılmaya hak kazanacak ama tabii biz tur operatörleri ve seyahat acenteleri olarak bunun yeterli olmadığı düşüncesindeyiz. Bu konuyla ilgili olarak TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy ile birlikte geçtiğimiz günlerde Çanakkale Valimizi ziyaret ederek önerilerde bulunduk. Alternatif tören alanları kurulması için bir rapor hazırladık ve kendisine sunduk. Bu alternatiflerden birisi Gelibolu Yarımadası'nın herhangi bir noktasında oluşturulacak tören alanında Anzak torunlarının törenleri izlemesi. Diğeri ise Anzak Koyu'nda daha fazla sayıda portatif tribün yapılarak Anzak torunlarının buradan dev led ekranlardan törenleri izlemeleri şeklindeydi. Bu şekilde daha çok Anzak torununun bölgeye huzur içerisinde gelmelerini sağlayabiliriz. Bu da Çanakkale ekonomisine katma değer ve kazanç sağlayacak. Umuyorum en az 15-20 bin kişiyi daha kentimizde ağırlama şansı buluruz. Neticede 10 bin 500 kişi de gelse, 20 bin kişi de gelse kentimizde bu kadar yatak arzı yok. Bu insanlar Türkiye'ye yayılacak. Törenler sonunda kentte kalacaklar. Ekonomik katkıda bulunacaklar. Biz bu insanları ağırlayabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Bu rakamı daha da artırmanın ise mümkün olamayacağını söyleye Araz, "Bu tür planlar 1-2 yıl önceden yapılıyor. Avustralya ve Yeni Zelanda'da insanlar kura dışında bu törenlere katılamayacağını düşünüyor. Yapılacak çalışmalarla bir 10-15 bin kişi daha getirilebilir. 25 Nisan töreleri için 50 bin rakamını bulacağımızı düşünmüyorum. Bu da çok ciddi bir rakam zaten. Bir yıl öncesinde 50 bin kişinin getirilmesi için yapılacak çalışmalar için de geç kaldığımızı düşünüyorum. Çok fazla da zorlamamak lazım. Getirdiğimiz insanları da en iyi şekilde ağırlamak durumundayız. Bu konularda da çok dikkatli olmak zorundayız. 20-25 bin bizim için üstesinden gelinebilecek, uygun bir rakamdır" diye konuştu. iha

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger