20 Temmuz 2014 Pazar

Çanakkale dünyanın en büyük açık alan müzesi

Çanakkale dünyanın en büyük açık alan müzesi olacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinatörlüğünde inşa edilecek "Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan"da, Çanakkale ruhu, teknolojinin tüm imkanları kullanılarak ziyaretçilere hissettirilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, yaptığı açıklamada; Gelibolu'da, Çanakkale savaşlarıyla ilgili tarihi, kültürel ve manevi değerler ile doğal dokuyu koruyarak tarih alanı oluşturacaklarını anlattı.

Çanakkale savaşlarının 100. yılının 2015'te dolacağına dikkati çeken Gül, yeni neslin zihninde Çanakkale'ye yönelik çok fazla bilgi bulunmadığını, tarihi yarımadada yapacakları düzenlemelerle bu eksikliği gidermeye çalışacaklarını söyledi.

Gül, şunları kaydetti:
"İtilaf kuvvetleri Anafartalar Koyu'na çıkarma yaptığı zaman oradan siperlere kadar hafif raylı sistem döşemişler erzak ve mühimmat taşınması için. Mevziler, siperler, sahra hastaneleri askeri kaynaklardan bakılarak hepsi gün yüzüne çıkarılacak. Ziyaretçilere Çanakkale'nin ruhunu yaşatacağız. Onları siperlerin içinde gezdireceğiz. Dinlenme yerine ulaşan vatandaşları, savaşta yemek molası veren 8-10 asker karşılayacak. Yemeklerini ziyaretçilerle paylaşacak. Akerler cephede ailelerine, yavuklularına yazdıkları belki de son mektupları okuyacak. Profesyonel tiyatrocuların yer alacağı interaktif tiyattral faaliyetlerin yanı sıra insanlar siper şeklindeki koltuklarda son teknolojiyle çıkarmaların nasıl yapıldığına da şahitlik edebilecek. Tamamen sembolik ücretlerle ring şeklinde gezilebilecek alanda görsel ve işitsel tüm enstrümanlar kullanılacak. Açıkçası insanların alanı gezdiğinde çok duygusal anlar yaşayacağını, adeta o günlere gideceğini, alandan gözyaşları içinde ayrılacağını düşünüyoruz."

Gül, Çanakkale Şehitliği'ni son yıllarda 2.5 milyon civarında kişinin ziyaret ettiğini, yapılacak düzenlemelerin ardından bu sayının 10 milyona ulaşacağını düşündüklerini söyledi.

Çalışmaların en kısa sürede tamamlanacağını belirten Gül, "dünyanın kendi alanında en büyük açık alan müzesini yapacaklarını" kaydetti.

"Mekan kendisini anlatacak başka söze gerek kalmayacak" ifadesini kullanan Gül, alanda doğal, tarihi ve kültürel sitlerin korunmaya da devam edileceğini sözlerine ekledi.(AA)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger