10 Mart 2015 Salı

Savarona Çanakkale'ye geliyor

Çanakkale zaferinin 100 yılı etkinlikleri kapsamında Savarona Yatı Çanakkale Boğazında demirleyecek.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı törenleri ile ilgili bilgiler verdi. 100’üncü yılın beklentileri artırdığını ancak törenlerin akışını çok farklı hale getirmenin mümkün olamayacağını söyleyen Gürkan;

"Ama törenlerinde de içinde olduğu haftanın değerlendirilmesi ayrı bir mesele. 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanması ayrı bir programdır. Törenin içeriğindeki farklılık beklentisinden ziyade bu yıl Çanakkale Deniz Zaferi’nin programında ne farklılık vardır? Buna bakmamız gerekiyor. Devlet tiyatroları özel bir oyun tasarladı. 57. Alay adlı oyun bu yıl ilk kez Çanakkale’de sahnelenmeye başlayacak. Bunu bir tarafa koyduk. İkincisi sırf bu yıla özgü olarak devletimiz ünlü bir besteciyle anlaşma yaparak özel bir beste yapılmasını istedi, 57. Alay Senfonisi adı altında. Bu senfoni ilk kez 24 Nisan tarihinden önceki gün seslendirilecek. Bunlar özel hususlar" dedi.

Savarona yatının Çanakkale Boğazında demirleyeceğini söyleyen Gürkan, “Savarona bizim milli değerlerimizle bütünleşmiş bir yat, gemidir. Son haftalarda sayın Cumhurbaşkanımızın kullanımıyla beraber o önemi bir kat daha artmıştır. Yüzer müze mahiyetindeki tarihimizdeki önemli olaylara sahne olmuş Savarona yatı, bu yıl için hepimizin göreceği şekilde Çanakkale Boğazı’nda yerini alacaktır. Bu şekliyle bakanlığımız çalışmalara başlamış ve yatın buraya gelmesiyle ilgili hazırlıklar devam etmekte. 18 Mart haftasındaki önemli olaylardan birisi de Kanlısırt Senfonisi’nin seslendirilmesiyle ilgili. Buraya yaklaşık 100 kişilik sanatçı ekibi gelecek. Yine Tuluyhan Uğurlu ile beraber bir dinletiye şahitlik edeceğiz” diye konuştu. Gürkan, tarihi alan içerisinde de bazı çalışmaların yapıldığını, yollar, anıtlar ve diğer eksikliklerin giderilmesine çalışıldığını söyledi.(İHA)

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger