14 Ekim 2015 Çarşamba

Mandalinanın Faydaları

Mandalina tezgahlardaki yerini aldı.
Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte hastalıklarında artması nedeniyle bolca tüketilen mandalina grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklarda bedenin direnci artırmada büyük rol oynar. Şeker hastalığı, karaciğer rahatsızlıkları, yüksek tansiyon gibi hastalıklara iyi gelen mandalinanın faydaları saymakla bitmiyor.

Bol C vitamini deposu, direnci artıran, sodyum, potasyum, fosfor zengini olan mandalinanın faydaları;

1-İltihapları önler
Beden sağlığı için gerekli doğal vitaminleri içerir. C vitamini zengini mandalina antioksidan etkisiyle iltihapları da önler.

2-Küçük kesiklere merhem
Küçük kazalarda oluşan minik kesiklerin iyileşmesi süresini hızlandırır.

3-Demir ihtiva eder
Yiyeceklerdeki demiri emerek vücuda faydalı hale getirir.

4-Kolesterole kalkan
Mandalina bağırsakta kolesterol emilimini sınırlandıran pektin ve hemi-selüloz gibi liflerden oluşur. Kolesterolü dengede tutar.

5-Uykusuzluğa son
Akşam yemeklerinden sonra yenen mandalina sinirleri gevşetir, rahat uyumanızı sağlar.

6-Kronik hastalıkları önler
Birçok meyvede olduğu gibi mandalina da vücudun kalp-damar hastalıklarına karşı direncini artırır. Kansere karşı korur.

7-Cilt sorunlarını ortadan kaldırır
A vitamini kaynağı mandalina sivilce gibi cilt hastalıklarına ilaç gibi gelir. Yaşlanmanın belirtileri, ortadan kaldıran bu meyve kolajen yapımını artırırk pürüzsüz br cildi sahip olmanızı sağlar.

8-Saçları uzatır
Mandalina saçların hızlı uzamasında etkilidir. Ayrıca saç beyazlamasını da yavaşlatır.

Mandalina reçeli tarifi
malzemeler;
-1 kg mandalina
-1.5 kg toz şeker
-3 bardak su
-2 yemek kaşığı limon suyu

Mandalina reçeli tarifi hazırlanışı: Küçük boydaki mandalinaların kabuklarını hafifçe kazıyın. Sonra büyük bir tencereye koyun. Üzerine soğuk su ekleyin ve 2 gün bekletin. 2 gün sonra suyu dökün ve tencereye yeniden su doldurup ocağa koyun. Mandalinalar yumuşayıncaya kadar haşlayın ve kaynar suyu döküp tencereye tekrar soğuk su ekleyin ve 6 saat kenarda bekletin. Bekledikten sonra mandalinaları enine keserek çekirdeklerini ayıklayın. Bir yandan tencereye suyu ve şekeri orta ateşte pişirin. Şerbeti 10 dakika kaynatıp şurup kıvamına getirin ve içine mandalinaları atın. Şerbet koyulaşınca içine limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatın.

Mandalina kabuğunun, kötü kolesterolü düşürücü etkisi, hazımsızlığı azaltılması, bağırsakları çalıştırması ve yüksek dozda C vitamini içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirdiği tartışılmaz. Yapılan çalışmalarda, mandalina kabuğunda bulunan tangeretin denilen maddenin beyin tümörlerinin en tehlikesi olan Glioblastomada tümörünü küçülttüğü gösterilmiştir. Beyin tümörü olan hastalarda günde beş mandalina, bir portakal, bir limon kabuğnun beraber çekilerek, içine çok az bir tatlandırıcı konup tüketilmesinin beyin tümöründeki ödemin azalmasını sağladığı gösterilmiştir.

Bu yazı ile benzer diğer yazılar için tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger