29 Ocak 2010 Cuma

Alexa Rank Nedir?

Alexa.com, web sitelerinin trafigi hakkında bilgi veren bir websitesidir. Amazon.com'un bir alt şubesidir.

Alexa Rank Nedir?
Alexa Rank, Alexa Toolbar kullanıcılarının ziyaret ettigi websitelerinin trafiğini ölçen ve bu trafige göre bir sınıflandırma yapan bir puanlama şemasını kullanır. Daha fazla bilgi için alexa sayfasını inceleyebilirsiniz.

Alexa Rank Degeri Neden Yükseltilmeli?
Webmasterlar (webmasters), reklam verenler (advertisers) ve reklam yayıncıları (ad networks); websitenizin ya da blogunuzun alexa rank degerini baz alarak sitenizi degerlendirir. Yüksek popülerlige sahip bir websiteniz varsa hem daha çok ziyaret edilirsiniz, hem de yayinladiginiz reklamlardan daha yüksek kazanç sağlarsınız.

Alexa Rank Problemleri
Alexa popülerligi genellikle webmaster ya da bilgisayar/internet konularında teknik yardim sunan websitelerinde daha üst seviyededir. Çünkü webmasterlar ya da web konusunda uzman kullanicilar hem kendileri Alexa toolbar kullanir, hem de ziyaretçilerinin Alexa kullanmasini tesvik eder. Ancak konusu farkli olan internet sitelerinin sahiplerinin istisnalar disinda Alexa olayindan bihaber oldugu söylenebilir.

Sonuç olarak; bir çok kaynak Alexa'nin diger websitelerinin popülerlik ölçümünde dogru methodlari kullanmadigini belirtmektedir. Ben de bu görüse katiliyorum. Siz ne düsünüyorsunuz?

Alexa trafik ölçümünde pek etkin bir yol olmasa da birçok kaynak tarafindan hala kullanildigi için, elimiz mahkum, biz de kullanacagiz.

Parasallasma stratejileri (monetization) söz konusu oldugunda Alexa önem bakimindan ilk siralarda yer almaktadir.

Alexa ile Baslangiç Yapmak
Alexa kullanmaya baslamak için iki kolay yol mevcut:
-Internet Explorer kullaniyorsaniz bu sayfayi ziyaret edin ve Alexa Toolbar yazilimini yükleyin.
-Mozilla Firefox kullanicilari da Alexa Rank, Google Pagerank degerlerinin yanisira kullanisli özellikler de sunan programini yükleyebilir.Alexa Toolbar yerine SearchStatus Extension kullanılabilir.

Alexa Rank Nasil Yükseltilebilir?

Baslangiçtaki rank degeriniz milyonlarla ifade edilirken bazi methodlarla bu degeri 100,000'ler seviyesine indirebilirsiniz. Ancak bu degeri 10,000'ler ya da 1000'ler seviyesine indirmek çok zordur. Websiteleri arasindaki rekabet sizin alexa siralamasinda popüler olmanizi zorlastiracaktir.

Bazi kaynaklar Alexa'yi hile ile kandırmak için herhangi bir yol olmadigını, bazı kaynaklar ise otomatik surf (auto-surf) ya da script yardımıyla bazı degisiklikler yapılabilecegini belirtmektedir.

Dogru ya da yanlış. Bahsedilen yöntemlerin dogrulugunu anlamanin en iyi yolu, aşağıda bahsedilen 20 yöntemden birkaçını denemek olacaktır.

Alexa Rank'ı Arttirmanın 20 Yolu
işte Alexa Rank degerini arttırmak için uygulamamız gereken metodlar.
Bu ipuçları ise yarıyor mu? Evet, ancak bu adımlari uyguladıktan sonra aktif bir çaba göstererek sitenizde kaliteli ve benzersiz içerik kullanmaya çalısmalısınız.
-Alexa Toolbar ya da Firefox için SearchStatus Extension yükleyin ve anasayfanizi blog ya da websitenizin anasayfasi olacak sekilde ayarlayin. Bu en temel adimdir.
-Websitenize bir Alexa Rank Widget ekleyin.
-Diger kullanicilari (webmasterlar, arkadaslariniz, sitenizin ziyaretçileri ve blog okuyuculariniz) Alexa Toolbar kullanmaya tesvik edin.
-Ofiste mi çalisiyorsunuz? Tüm bilgisayarlara Alexa Toolbar ya da SS Firefox eklentisini yükleyin ve anasayfa olarak websitenizi ya da blog sayfanizi ayarlayin.
-Arkadaslarinizdan ya da site ziyaretçilerinizden sitenizi Alexa üzerinde incelemelerini ve puan vermelerini isteyin. Ne kadar etkin bir yöntem olur, bilemem. Ancak bir gün faydasini görebilirsiniz.
-Alexa hakkinda yazin. Webmasterlar ve blog yazarlari Alexa rank degerini yükseltmek için çesitli yöntemleri okumayi sever. Alexa hakkinda yazdiginiz makaleler webmasterlarin sitenize link vermesinde etkili olur. Bu sekilde trafiginizde belirgin bir artis görebilirsiniz.
-Websitenizin adresini (URL), webmaster forumlarinda paylasin. Webmasterlar genellikle toolbari en çok kullanan kisilerdir. Böylece webmasterlarin sitenizi ziyaret etmesini ve görüslerini paylasmasini saglayabilirsiniz.
-Webmasterlara yönelik içerik yazin. SEO ve domain konularinda yazmak faydali olabilir. Çünkü bu kategorilerle ilgilenen webmasterlarin büyük bölümü Alexa Toolbar kullanicisidir. Ayrica sitenizin içeriginden mesajlasma ve sohbet sitelerinde (social networking sites) bahsedebilirsiniz.
-Websitenizin URL'sinde Alexa redirects kullanin.Redirect edilen yani yönlendirilen URL'yi sitenizin yorum alanlarinda (comment sections) ve forum imzalarinizda (forum signatures) kullanin. Bu yönlendirme her benzersiz IP adresi için günde bir kez kazanç saglayacaktir. Bu nedenle, defalarca yönlendirilmis adrese tiklamak size herhangi bir kazanç getirmeyecektir.
-Asyadaki kullanicilar için hazirlanan social networking websitelerinde ve forumlarinda mesaj yazin. Bazi kaynaklara göre Kore ve Hong Kong kullanicilari Alexa Toolbar'in hayran kitleleri arasinda.
-Websitenizde Webmaster Araçlari (Webmaster Tools) bölümü açin. Örnek olarak Aaron Wall'un websitesini inceleyebilirsiniz.
-Digg ve benzeri topluluklarda yer almaya çalisin. Bunu kaliteli içerik yazarak saglayabilirsiniz.
-PayPerClick (tiklama basina ödeme veren) kampanyalardan yararlanin. Google ve yüksek trafikli arama motorlarinda reklaminizi yayinlayarak sitenizin trafigini arttirabilirsiniz. Verdiginiz reklamin etkinligi sitenizin içerigi webmaster, teknik yardim gibi konularla ilgili oldugunda daha fazla olacaktir.
-Blog sayfanizda Alexa kategorisi olusturun. Alexa kategorisinde Alexa ile ilgili makalelerinizi, alexa ile ilgili haberleri yayinlayin. Bu sekilde webmasterlarin sitenizdeki Alexa ile ilgili içerige daha kolay erismesini saglayabilirsiniz.
-Popüler yazilarinizi optimize edin. Arama motorlarindan yüksek trafik alan yazilariniz mi var? Sitenizdeki iç baglantilar için alexa yönlendirmeleri kullanin.
-Webmaster forumlarindan ve sitelerinden banner ya da text link satin alin. Iyi hazirlanmis bir reklam sitenize çok sayida ziyaretçi getirecektir.
-Websitenizi canli tutmak için forum yazarlari bulun. Güvenilir kullanicilarin sitenizde düzenli olarak yazilarini yayinlayabilmesine firsat verin. Sitenizde yazi yazan kullanicilarin kopyala-yapistir seklinde mesaj göndermelerini engelleyin. Asla çalinti içerik kullanmayin. Alinti yaparken mutlaka kaynak belirtin.
-Tanidiginiz bir internet kafe sahibi varsa, bilgisayarlara Alexa Toolbar yüklemesini ve anasayfa olarak sitenizin anasayfasini ayarlamasini rica edebilirsiniz. Eger bu kisi israrciysa rüsvet olarak teknik yardim (bilgi sahibi iseniz) teklif edebilirsiniz.
-MySpace kullanin. Görsel materyal (tuhaf, eglenceli ya da insanlarin ilgisini çekecek diger kategorilerde resimler) kullanarak ve tiklamalari alexa yönlendirmesine göndererek sitenizin popülerligini arttirabilirsiniz. Ancak bu gerçekten websitenizin ziyaret edildigi anlamina gelmez.
-Alexa Auto-Surf araçlarini kullanin. Ise yarar mi? Belki yeni websiteleri için faydali olabilir. Alexa rank degeri çok kötü olan websiteleri için bu yöntem ise yarayabilir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger