1 Nisan 2010 Perşembe

Google Akademik

Google Akademik nedir?
Google Akademik, akademik literatürde geniş çaplı arama yapmak için kolay bir yol sunmaktadır. Tek bir yerden birçok alanda ve kaynakta arama yapabilirsiniz: akademik yayıncılara, profesyonel derneklere, ön baskı kaynaklarına, üniversitelere ve diğer akademik organizasyonlara ait gözden geçirilmiş yazılar, tezler, kitaplar, özetler ve makaleler. Google Akademik, akademik araştırma dünyasında en alakalı araştırmayı tanımlamanızı kolaylaştırır.

Google Akademik’in özellikleri

* Tek bir kullanışlı yer üzerinden farklı kaynakları arama
* Bilimsel yazıları, özetleri ve alıntıları bulma
* Kütüphaneniz yardımıyla ya da web üzerinden yazının tamamına erişme
* Herhangi bir araştırma alanındaki başlıca bilimsel yazılar hakkında bilgi edinme
Makaleler nasıl sıralanır?
Google Akademik, makaleleri araştırmacıların yaptığı gibi sıralamayı amaçlamaktadır; yani her bir makalenin tam metnini, yazarını, makalenin hangi yayında göründüğünü ve akademik literatürde yazıdan ne kadar sık alıntı yapıldığını hesaba katmaktadır. En alakalı sonuçlar her zaman ilk sayfada görünecektir.
Google Akademik ekibinin notu
Google Akademik hakkında önerileriniz, sorularınız ya da görüşleriniz varsa lütfen bize bildirin. Çalışmalarıyla Google’ı hayata geçiren akademi dünyasının tüm mensuplarına bir borcumuz olduğunu biliyoruz ve Google Akademik’i bu topluluk için olabildiğince yararlı kılmayı umuyoruz. Herkesin devlerin omuzlarında durmak için bir şansı olması gerektiğine inanıyoruz.

Yayıncılar – Yayınlarınızı Google Akademik’e ekleyin

Kütüphaneciler – Üyelerinizin kütüphanenizdeki kaynakları keşfetmesine yardım edin

Google Akademik, içeriğinizin dünya çapındaki görünürlüğünü büyük ölçüde artırabilir Akademik yayıncılarla birlikte çalışarak tüm araştırma dallarına ait çalışmaları dizine ekliyor ve Google Akademik üzerinden aranabilmesini sağlıyoruz. Kurallarımız hakkında daha fazla bilgi edinin ve akademik yayıncılarla dernekler hakkında teknik bilgilere ulaşın.


Google Akademik üyelerin kütüphanenizin sağladığı kaynaklardan yararlanmasını kolaylaştırabilir. Kütüphane ziyaretçilerinin elektronik ve basılı kaynaklarınızdaki akademik literatürün yerini saptayabilmelerine yardımcı olmak amacıyla iki çözüm sunuyoruz. Kütüphanenizin buna nasıl katılacağı hakkında bilgi edinin.

Google Akademik Arama
Yazara göre aramayı nasıl yaparım?

Yazarın adını tırnakların içine yazın: "d knuth". Sonuçların sayısını artırmak için ilk adının tümünü yazmak yerine ilk harflerini kullanın.

Yazara ilişkin çok fazla yazı bulursanız, belirli yazarları aramak için "author:" operatörünü kullanabilirsiniz. Örneğin [author:knuth], [author:"d knuth"] ya da [author:"donald e knuth"] kullanabilirsiniz.

Hala tatmin olmadınız mı? Gelişmiş Arama sayfamızı deneyin. Daha fazla bilgi için Gelişmiş Arama İpuçları’na bakın.

Başlığa göre aramayı nasıl yaparım?

Yazının başlığını tırnak içine alın: "Çin Denizi Hikayesi." Google Scholar yazıyı ve ayrıca ilgili diğer yazıları otomatik olarak bulacaktır.

Özel bir konu hakkında son araştırmayı nasıl bulurum?

Herhangi bir sonuçlar sayfasının sağ tarafındaki "Son makaleler"i tıkladığınızda, sonuçlarınız daha yeni olan araştırmayı hızla bulmanıza yardımcı olmak için yeniden sınıflandırılacaktır. Yeni sıralama yazarın ünü ve derginin önceki makalelerinin yanı sıra her makalenin tam metni ve makaleden ne sıklıkta alıntı yapıldığı gibi etmenleri göz önünde bulundurur.

İlgili Makaleler bağlantısı ne işe yarar?

Tüm Google Analitik arama sonuçları için dizinimizde yer alan ve bu sonuçlarla en yakından ilişkili makaleleri otomatik olarak belirlemeye çalışıyoruz. Sonuçların yanında görünen “İlgili Makaleler” bağlantısını tıklayarak bu makalelerin bir listesini görebilirsiniz. İlgili makaleler listesi öncelikle bu makalelerin orijinal sonuca ne kadar benzediğine göre sıralanır ama aynı zamanda her bir bilimsel yazının alakasını da hesaba katar. İlgili bilimsel yazı ve kitap kümelerinin bulunması yeni başlayanların bir konu hakkında temel bilgiler edinmesi için genellikle harika bir yoldur. Ancak, uzmanların bile uzmanlık alanlarıyla ilgili çalışmalar bulduklarında bazen şaşırdıklarını fark ettik.

Belirli yayınlardaki yazılar için nasıl arama yaparım?

Gelişmiş Arama sayfasında, hem makale hem de yayın adında görünmesi gereken anahtar kelimeleri belirtin. Daha fazla bilgi için Gelişmiş Arama İpuçları’na bakın.

Kategoriye göre aramayı nasıl yaparım?

Gelişmiş Arama sayfasından, yedi geniş araştırma alanında akademik literatürü arayabilirsiniz. Yalnızca arama konusunda ilgilendiğiniz konu alanlarının kutularını işaretleyin.
Genel Sorular
Google Akademik’e neleri ekliyorsunuz?

Google Akademik gözden geçirilmiş yazıları, tezleri, kitapları, özetleri ve geniş araştırma alanlarından gelen diğer tüm akademik literatürü kapsamaktadır. Akademik yayıncılar ile profesyonel derneklerden ve aynı zamanda web’de kullanıma sunulan akademik makalelerden oluşan çok çeşitli çalışmalar bulacaksınız. Ayrıca, Google Akademik bir makalenin birden fazla sürümünü, bunlara büyük olasılıkla birer taslak olarak erişebildiğinizde ekleyebilir.

Araştırmanızı Google Akademik’e nasıl ekleyeceğinize ilişkin daha fazla bilgi edinin.

Yazım neden eklenmiyor?

Her zaman yeni kaynakları eklemek için çalışıyoruz ve muhtemelen dizinimize eklentileri yakında göreceksiniz. Aynı dergi, konferans ya da depodan Google Akademik’i kullanarak diğer makalelerin bulunup bulunamayacağını görmek için kontrol edin. Bulunamıyorsa, lütfen yayıncı ya da akademik dernekten bizimle irtibat kurmasını isteyin, bu sayede içeriklerini ekleyebiliriz.

[alıntı] işaretli sonuçlar nedir ve neden bunları tıklayamıyorum?

Bunlar diğer akademik makalelerin atıf yaptığı ancak, online olarak bulamadığımız makalelerdir. Akademik literatürün büyük bir kısmı hala çevrimdışıdır ve bu yazılara online olarak erişilene kadar, salt alıntı sonuçları araştırmacıların olabildiğince alakalı bilgileri bulmasına yardımcı olabilir.

Ancak yalnızca Prosimian Dialectical Reasoning Dergisinin bir makalesine vaat edici bir alıntı buldum! Makalenin tam bir metnini bir yerde okuyamaz mıyım?

Makaleye kütüphanenizin kaynakları üzerinden erişilebilirsiniz. Kütüphanenizin yazıya erişiminizi sağlayıp sağlayamadığını görmek için Kütüphane Bağlantıları’nın etkinleştirilmiş olduğundan emin olun.

Google Akademik’te bir sonucun tam alıntısını bibliyografi yöneticime nasıl eklerim?

Yalnızca Akademik Tercihleri sayfasını ziyaret edin ve tercih edilen alıntı biçimini "Kaynakça Yöneticisi" bölümünde seçin. Şu anda RefWorks, RefMan, EndNote ve BibTeX’i destekliyoruz. Tercihlerinizi kaydettiğinizde, Google Akademik arama sonuçlarınızda uygun bağlantıyı tıklayarak bir alıntıyı içe aktarabilirsiniz.

Herhangi bir kütüphanenin üyesi değilim. Tam metni çevrimiçi olarak ücretsiz okuyabileceğim başka herhangi bir yol var mı?

Belki. Ön baskılar, ilk taslaklar ve makalenin diğer sürümleri de bir abonelik olmadan online olarak kullanılabilir. Genelde birkaç sürüme birden bağlantı sağlarız ama dikkatli olun: Ön baskılar yayımlanmadan önce büyük bir revizyondan geçebilir ve önemli ölçüde değiştirilmiş bir belgeyi okuyor olabilirsiniz. Bazı durumlarda bir makale hiçbir biçimde ücretsiz edinilemeyebilir.
Makalemin açıklaması yanlış ve I sinirlendim. Bunu nasıl düzeltebilirim?

Üzgünüz, hatanın kasıtlı olmadığına sizin temin ederiz. Bilgilerin farklı alanlardaki makalelerden otomatik olarak çıkarılması zor olabilir, bu nedenle bazen hatalar olabilir. Lütfen makalenizi döndüren bir arama sorgusunu, görünmesi gereken doğru açıklama ile birlikte bize gönderin. Google Akademik’in herkes için daha iyi çalışmasını sağlamak için yapılacak çok iş olduğundan hatayı düzeltmemiz bira zaman alabilir. Gösterdiğiniz sabır ve yardımlarınız için teşekkür ederiz.

Neden bize "Devlerin omuzunda yüksel"şeklinde bir çağrı yöneltiyorsunuz? Siz dev misiniz?

Uzaktan bile ilgisi yok. Bu sözü akademik araştırmaların çoğunlukla başkalarının buldukları üzerine kurulu olduğunu belirtmekte kullanıyoruz. Bu söz Sir Isaac Newton’ın ünlü özdeyişinden alınmıştır: "Daha ilerisini görebildiysem eğer, devlerin omuzları üstünde durduğum içindir".

Gelişmiş Akademik Arama İpuçları

Arama terimlerinizi hassas şekilde ayarlayan "operatörleri" ekleyerek Google Akademik’teki aramalarınızın doğruluğunu ve etkililiğini artırabilirsiniz. Bazı durumlarda, operatörleri Google Akademik arama kutusuna ekleyebilirsiniz ancak, bazı durumlarda Gelişmiş Akademik Arama sayfası’nı kullanmak isteyebilirseniz.

En bilinen Google Akademik operatörleri aşağıdadır:

Yazar Arama - Yayınla Sınırlama - Tarihle Sınırlama - Diğer Operatörler
Yazar Arama

Yazar arama özel bir bilimsel yazıyı bulmanın en etkili yolarından biridir. Aradığınız yazıyı kimin yazdığını biliyorsanız arama terimlerinize yazarların soyadlarını ekleyebilirsiniz.

Örneğin:
[friedman gerileme] araması, Friedman adındaki kişiler tarafından yazılmış gerileme konusundaki yazıları döndürecektir. Eğer yazarın tam adı ya da soyadı ve adının ilk harfleri ile arama yapmak istiyorsanız adı tırnak içinde girin: ["jh friedman"].

Bir kelime hem bir kişinin adı hem de cins isim olduğunda "author:" operatörünü kullanabilirsiniz. Bu operatör yalnızca hemen ardından gelen arama terimini etkiler ve "yazar:" ile arama teriminiz arasında boşluk olmamalıdır.

Örneğin:
[yazar:çiçekler] araması, adı Çiçekler olan kişilerin yazdığı yazıları döndürür, oysa [çiçekler -yazar:çiçekler] araması çiçekler hakkındaki yazıları döndürür ve adı Çiçekler olan kişilerin yazdığı yazıları göz ardı eder (bir arama teriminin önündeki eksi işareti bu arama terimini içeren sonuçları hariç tutar).

Aramanızı hassaslaştırmak için operatörü yazarın tırnak içindeki tam adı ile kullanabilirsiniz. Tam ilk adları kullanmak yerine ilk harflerini kullanmayı deneyin çünkü, Google Akademik’te dizine eklenen bazı kaynaklar yalnızca ilk harfleri sağlamaktadır.

Örneğin:
Donald E. Knuth tarafından yazılmış yazıları bulmak için, [author:"d knuth"], [author:"de knuth"] ya da [author:"donald e knuth"] aramalarını deneyebilirsiniz.
Yayınla sınırlama

(Bu seçenek yalnızca Gelişmiş Akademik Arama sayfası’nda kullanılabilir.)

Yayınla sınırlanmış bir arama yalnızca özel bir yayının özel kelimelerini içeren sonuçları döndürür.

Örneğin:
Yatırım fonları hakkındaki makaleler için Journal of Finance’de arama yapmak istiyorsanız şu şekilde başlayabilirsiniz:


Yine de yayınla sınırlanmış aramaların eksik olabileceğini göz önünde bulundurun. Google Akademik, metin ve alıntılardan otomatik olarak çıkarmayı da dahil ederek bir çok kaynaktan bibliyografik veri toplar. Bu bilgi eksik, hatta yanlış olabilir. Örneğin birçok ön baskı makalenin sonuçta nerede yayınlandığını (ya da yayınlanıp yayınlanmadığını) belirtmez.

Genelde, yayınla sınırlanmış aramalar ne aradığınızdan eminseniz etkilidir ama genellikle beklediğinizden daha dar kapsamlıdır.

Örneğin:
[yatırım fonları] terimleri için tüm yayınlarda yapılan bir aramanın yalnızca Journal of Financeiçinde "fonlar" için yapılan daha belirleyici bir araştırmadan daha fazla yararlı sonuç verdiğini görebilirsiniz.

Son olarak bir derginin birkaç şekilde hecelenebileceğini göz önünde bulundurun (örneğin Journal of Biological Chemistry sıklıkla J Biol Chemşeklinde kısaltılabilir). Bu nedenle tam arama sonuçlarını elde etmek amacıyla belirli bir yayını birkaç değişik şekilde hecelemeyi denemeniz gerekebilir.
Tarihle kısıtlama

(Bu seçenek yalnızca Gelişmiş Akademik Arama sayfası’nda kullanılabilir)

Tarihle sınırlanmış aramalar belli bir alandaki son gelişmeleri aradığınızda verimli olabilir.

Örneğin:
2004’ten itibaren yayınlanmış süper iletken filmler hakkındaki makaleleri şöyle arayabilirsiniz:
-

Yine de bazı web kaynaklarının yayın tarihlerini içermediğini ve tarihle sınırlanmış bir aramanın Google Akademik’in yayın tarihini belirleyemediği makaleleri döndürmeyeceğini göz önünde bulundurun. Bu nedenle eğer süper iletken filmler hakkındaki bir makalenin bu yıl yayınlandığından eminseniz ve tarihle sınırlanmış bir arama bu makaleyi bulmuyorsa, aramayı tarih kısıtlaması olmadan tekrar deneyin.

Diğer Operatörler

Google Akademik ayrıca Google web aramasındaki gelişmiş operatörlerin çoğunu destekler:

* "+" operatörü [+de knuth]örneğinde olduğu gibi Google'ın arama teknolojisinin genelde yok saydığı yaygın kelimelerin, harflerin ya da sayıların sonuçlara dahil edilmesini sağlar.
* "-" operatörü [çiçekler -author:çiçekler]örneğinde olduğu gibi bu arama terimini içeren tüm sonuçları hariç tutar.
* kelime grubu arama ["nasıl isterseniz öyle olsun"]örneğinde olduğu gibi yalnızca bu tam kelime grubunu içeren sonuçları döndürür.
* "OR" operatörü [hisse senedi alma OR satma talebi] örneğinde olduğu gibi arama terimlerinizden birini içeren sonuçları döndürür.
* "intitle:" operatörü [intitle:mars] örneğinde olduğu gibi yalnızca doküman başlığında arama teriminizi içeren sonuçları getirir.

Kütüphaneler için destek

Google’ın misyonu dünyadaki bilgileri organize etmek ve evrensel olarak kullanışlı ve erişilebilir hale getirmektir. Kütüphanenin akademik metinlere erişimini kullanmak bizi bu hedefe bir adım daha yaklaştırır. Bunu mümkün kılan kütüphane ve kütüphanecilere müteşekkiriz.

Üyelerinizin Google Akademik’i kullandıklarında kütüphanenizdeki elektronik ve basılı kaynaklara erişmesi için bunu kolaylaştıran iki çözüm sunuyoruz.
Kütüphane Bağlantıları Programı

Kütüphaneler için Destek Araması

Kaynaklarını bir bağlantı çözümleyici aracılığıyla erişilebilir kılan kütüphaneler için şimdi üyelerini bu kaynaklara yönlendirecek bir bağlantıyı Google Akademik arama sonuçlarının bir parçası olarak ekleme seçeneği sunuyoruz.

Nasıl çalışır?
Katılımcı okullardaki kampüs kullanıcıları, Google Akademik arama sonuçlarında kendi kütüphanelerinin kaynaklarına erişimi kolaylaştıracak ek bağlantılar görecekler. Bu bağlantılar, daha sonra onları makalenin tam metnine yönlendiren kütüphane sunucularına bağlar.

Northwestern Üniversitesi Kütüphanesinin, Google Akademik Kütüphane Bağlantıları’nı kullanarak elektronik kaynaklarına erişimi nasıl artırdığını okuyun.


OCLC'nin Open WorldCat’inde kaynakları listelenen kütüphaneler için kullanıcıların kitabı yerel bir kütüphanede bulabilecekleri Open WorldCat veritabanına yönelten her Google Akademik kitap sonucu için bir bağlantımız vardır.

Nasıl çalışır?
Google Akademik’in tüm kullanıcıları kitap sonuçları için bir 'Kütüphane Araması' bağlantısı göreceklerdir. Bu bağlantı tıklandığında istenilen kitabın bulunduğu yakın kütüphanelerin bir listesini bulmalarını sağlayan WorldCat sistemine yönlendireceklerdir.
Kütüphane Bağlantıları Politikaları

Google'ın elektronik kaynakların bilgisini kullanımı:: Elektronik kaynakların bilgisini kütüphane sunucuları ile sonuçlanan aramamızda makale bağlantıları üretmek için kullanacağız. Bu bilgiyi üçüncü taraflarla paylaşmayacağız.

Kütüphane kaynakları kullanım bilgisi: Elektronik kaynaklarınızın kullanımında ya da kuruluşa ait karakteristiklerin veya profillerin birlikte kullanımında bilgiyi üçüncü taraflarla paylaşmayacağız.

Kütüphaneler elektronik kaynak bilgisini geri çekebilir: Kütüphaneler kaynak bilgisini otomatik olarak kaldırarak ya da elle bize bir istek göndererek önceden kullanılabilen elektronik kaynak bilgisinin kullanımını durdurmamızı isteyebilir. Bilgiyi artık kullanamadığımız durumlarda bunun kullanımını 30 gün içinde durduracağız.
Sık Sorulan Sorular

Başlarken

1. Ben bir kütüphaneciyim. Kütüphane Bağlantıları programına nasıl kaydolurum?
2. Kütüphane Araması kapsamına alınmak için ne yapmalıyım?
3. Kütüphane Bağlantıları ve Kütüphane Araması için ne kadar ücret alıyorsunuz?
4. Kendi bağlantı çözümleyicim var. Hala Kütüphane Bağlantıları programına kaydolabilir miyim?
5. Metin bağlantısı yerine bağlantı çözümleyicimin düğmesini gösterebilir misiniz?
6. Kampüs dışındaki bir kullanıcı Google Akademik’le kullanılan kütüphanelerimin kaynaklarından nasıl haberdar olur?
7. Kullanıcı kimlik denetimini nasıl yapıyorsunuz?
8. Kaynaklarıma ve kayıt verilerime erişimi sınırlandırabilir miyim?
9. Kütüphane Bağlantıları programına katılmak için elektronik kaynak bilgileri gerekli mi?

Teknik Sorular

1. Bağlantı çözümleyicimi Google Akademik’e katılmak için yapılandırdığımda ne olur?
2. Neden üyelerimiz için IP adresi aralığına ihtiyaç duyuyorsunuz?
3. Kampüs dışı öğrenciler ve okulumuzun ağlarını kullanmayan fakülte için erişimi nasıl daha basit hale getiririm?
4. Elektronik kaynaklarımın neden bilmeniz gerekiyor?
5. Elektronik kaynaklarımızı basılı kaynaklarımızdan daha yüksek mi sıralıyorsunuz?
6. Kaynaklarımın lisansını kimden aldığımı bilmeniz gerekiyor mu?
7. Kaynaklarımızı ve kayıt verilerimizi başka biriyle paylaşıyor musunuz?
8. Eğer kaynaklarımıza sahipseniz neden bir bağlantı çözümleyiciye gereksinimimiz var?


Başlarken

1. Ben bir kütüphaneciyim. Kütüphane Bağlantıları programına nasıl kaydolurum?

Kütüphanelerin bu programa katılmasını kolaylaştırmak için bağlantı çözümleme sağlayıcılarıyla birlikte çalışıyoruz. Birçoğu için bu, kendi bağlantı çözümleyicilerindeki bir yapılandırma seçeneği kadar kolay olabilir. Daha fazla bilgi edinmek için bağlantı çözümleme sağlayıcınıza danışın.

2. Kütüphane Araması kapsamına alınmak için ne yapmalıyım?

Kütüphanenizin ‘Kütüphane Araması’ bağlantısının bir parçası olarak eklenmesini istiyorsanız OCLC Open Worldcat programına katılmanız gerekir. Aynı zamanda ulusal kütüphane organizasyonunuzla ya da birleşik kataloğunuzla birlikte Open WorldCat’e benzeyen bir kütüphane arama hizmeti sağlamak için çalışabilir ve ardından bize e-posta yoluyla ulaştırabilirsiniz.

3. Kütüphane Bağlantıları ve Kütüphane Araması için ne kadar ücret alıyorsunuz?

Mümkün olan en iyi ücreti alıyoruz: Her ikisi de ücretsiz hizmetlerdir.

4. Kendi bağlantı çözümleyicim var. Hala Kütüphane Bağlantıları programına kaydolabilir miyim?

Evet ama bunun için biraz uğraşmanız gerekecektir. Önce bu dosyayı düzenleyin ve kütüphane web sitenize koyun. Ardından çözümleyicinizin elektronik kaynaklarınızı bu biçimde dışa aktarmasını sağlayın. Son olarak bu dosyaların URL'lerini bize e-posta ile gönderin. Yapılandırmanızı inceleyecek ve size en kısa zamanda geri döneceğiz. Bunun yeni bir program olduğunu ve incelemeyi tamamlamamızın birkaç hafta alabileceğini göz önünde bulundurun.

5. Metin bağlantısı yerine bağlantı çözümleyicimin düğmesini gösterebilir misiniz?

Maalesef düğmeleri ya da diğer resimleri kullanamıyoruz. Google Akademik’in kullanıcı arayüzü metin odaklıdır. Metinler daha hızlı yüklenir ve kullanıcıların gözünü yormaz.

6. Kampüs dışındaki bir kullanıcı Google Akademik’le kullanılan kütüphanelerimin kaynaklarından nasıl haberdar olur?

Bu kullanıcıların tercihler sayfasında kendi bağlantı ayarlarını yapılandırması gerekecektir ve ardından onların kimlik denetimini yapma işi size düşmektedir.

7. Kullanıcı kimlik denetimini nasıl yapıyorsunuz?

Yapmıyoruz. Sizin ağınızdan gelmeyen kullanıcılar da tercihlerinde sizin kütüphanenizi seçebilir. Üyelerinizin kimlik denetimini yapmak size kalmıştır. Sizin için en iyi sonucu veren kimlik denetimi yöntemini seçebilirsiniz.

8. Kaynaklarıma ve kayıt verilerime erişimi sınırlandırabilir miyim?

Evet, yapabilirsiniz. Lütfen IP adresi tabanlı kimlik denetimini kullanın. Çözümleme sağlayıcınız bunu sizin için yapmış olabilir.

9. Kütüphane Bağlantıları programına katılmak için elektronik kaynak bilgileri gerekli mi?

Evet. Kullanıcıların kendilerini içeriğin tam metin sürümüne yönlendiren bağlantılardan daha fazla yararlanabileceğini fark ettik.

Teknik Sorular

1. Bağlantı çözümleyicimi Google Akademik’e katılmak için yapılandırdığımda ne olur?

Bağlantı çözücünüzü yapılandırmak size nasıl bağlantı yapacağımızı, kimin bağlantılarınızı görmesi gerektiğini ve elektronik kaynaklarınız neler olduğunu söyleyen bilgiye erişmemizi sağlar. Bu ilginin bize nasıl sağlandığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için önceki bölümde soru 4e bakın. Sistemimizi güncel tutmak için bu bilgiyi periyodik olarak yenileyeceğiz.

2. Neden üyelerimiz için IP adresi aralığına ihtiyaç duyuyorsunuz?

Bu ağlardan Google Akademik’e erişen kullanıcıların bağlantılarınızı otomatik olarak görmesi için IP adresi aralığına ihtiyaç duyuyoruz. Diğer üyeler (örneğin kampüs dışı öğrenciler) bağlantılarını kendi tercihleri

Akademik Yayıncılar için Destek

Google ve Google Akademik, içeriğinizin dünya çapındaki görünürlüğünü büyük ölçüde artırabilir. Akademik içerik yayıncılarıyla birlikte çalışarak, geniş bir araştırma alanına ait gözden geçirilmiş teknik makaleler, tezler, teknik makale provaları, özetler ve teknik raporlar için dizin oluşturuyor, bunların Google ve Google Akademik'te aranabilmesini sağlıyoruz. Bu sayfa politikayı ve akademik yayıncılarla dernekler hakkında teknik bilgileri sunar.
Yayıncı Kuralları
Bir çalışmanın birden fazla versiyonu sıralamasını artırmak için gruplandırılmıştır. Pek çok araştırma alanında, bir çalışma dergide makale olarak yayınlanmadan önce ön baskılar ve konferans yazıları gibi çeşitli sürümler halinde görünebilir. Genellikle bir çalışmanın ön sürümlerinden de geçerli dergi sürümüne ek olarak alıntı yapılır. Belirli bir çalışmadan yapılan alıntı sayısı bunun Google Akademik arama sonuçlarındaki sırasının belirlenmesinin önemli bir parçasıdır. Gruplanan sürümler bir çalışmanın tüm sürümlerinden yapılan alıntıları toplamamızı sağlar. Pratikte bu bir makalenin arama sonuçlarındaki sırasını büyük ölçüde iyileştirebilir.

Dizine eklenmişse yayıncının tam metni birincil versiyondur. Bir çalışmanın birçok sürümü dizine eklendiğinde yayıncıdan gelen tam ve geçerli metni ana sürüm olarak seçeriz. Bunu sadece yayıncının sürümünün tam metnini başarıyla tanımlayabilir, tarayabilir ve işlemden geçirebilirsek yapabiliriz.

Yayıncıların makalelerine erişim üzerinde kontrolleri vardır. Bir çalışmanın birçok sürümü dizine eklendiğinde yayıncıdan gelen tam ve geçerli metni ana sürüm olarak seçeriz. Yayıncılar sitelerinin hangi bölgelerine erişimin kontrol edildiğini tanımlayarak bize yardımcı olabilirler. Ayrıntılar için burayı tıklayın.

Google kullanıcılarına en azından bir tam özet sunulmalıdır. Bu dizin oluşturma programımızın çok önemli bir parçasıdır. Erişim sınırlamaları olan bilimsel yazılar için yazarın elinden çıkma tam bir özet, kullanıcıların sonuçlar arasından büyük olasılıkla aradıkları bilgiyi içeren yazıyı seçmelerini kolaylaştıracaktır.

Telif hakkı ihlallerine yönelik şikayetleri yanıtlayacağız. Telif hakkı ihlalleriyle ilgili ve Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası ile uyumlu bildirimleri yanıtlamak kuralımızdır. Talimatlar ve daha fazla bilgi için lütfen burayı tıklayın.
Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular

1. Bir akademik çalışmalar yayıncısıyım ve içeriğimin Google ve Google Akademik’e dahil edilmesini istiyorum?
2. Akademik ders kitapları ve monografiler yayınlıyorum. İçeriğim Google Akademik’e eklenebilir mi?
3. İçeriğim için kullanım istatistiklerini görebilir miyim?
4. Telif hakkımı ihlal eden bir web sayfasına bağlantı yaptığınızı düşünürsem ne yapmalıyım?

Teknik Sorular

1. Makalelerim PDF biçiminde. Sitemi yine de dizine ekleyebilir misiniz?
2. Bir PDF dosyasında arama yapılabilir metin olup olmadığını nasıl belirtirim?
3. Makalelerimden bazıları her bölüme bir dosya olmak üzere birden fazla bölüme ayrılmıştır. Bunlarla çalışabilir misiniz?
4. PDF biçimindeki makaleler büyük olabilir ve her makaleden metni çıkarmak benim için kolaydır. Her bir belge için yalnızca kelime sıraları ile çalışabilir misiniz?
5. Erişim kontrollü makalelerim için 'ön belleğe alınmış' (ya da 'HTML Olarak Görüntüleme') bir bağlantı görüyorum. Bunun hemen düzeltilmesine ihtiyacım var!
6. Makalelerimin daha iyi sırlanmasına yardımcı olmak için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?
7. Tarayıcılarınız tüm makalelerime erişebiliyor, ancak hepsi Google Akademik’te gösteriliyormuş gibi görünmüyor. Kapsamı artırmaya yardımcı olmak için bir şey yapabilir miyim?


Sık Sorulan Sorular

1. Bir akademik çalışmalar yayıncısıyım ve içeriğimin Google ve Google Akademik’e dahil edilmesini istiyorum?

İçeriğiniz beğeniyle karşılanacaktır. Çalışmalarınız online ortamda bulunuyorsa tarayıcılarımızın sitenizi ziyaret etmesi için izninizi almaktan başka bir şeye gereksinimimiz olmayabilir. Yukarıda belirtildiği üzere (en azından) her çalışmanın bir özeti Google ile Google Akademik’ten gelen ve abone olmayan kullanıcıların erişimine sunulmalıdır. Ayrıntıları görüşmek için lütfen bize ulaşın.

2. Akademik ders kitapları ve monografiler yayınlıyorum. İçeriğim Google Akademik’e eklenebilir mi?

Şimdilik, Google Akademik yalnızca akademik makaleleri dizine ekliyor. Ders kitapları ve monografiler için Google Kitap Araması’nı öneririz.

3. İçeriğim için kullanım istatistiklerini görebilir miyim?

Kullanıcılar web sitenizi tıkladığından web sunucunuzun günlüklerinde tüm kullanım istatistiklerinin bulunması gerekir.

4. Telif hakkımı ihlal eden bir web sayfasına bağlantı yaptığınızı düşünürsem ne yapmalıyım?

Telif hakkı ihlalleriyle ilgili ve Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası ile uyumlu bildirimleri yanıtlamak kuralımızdır. Talimatlar ve daha fazla bilgi için burayı tıklayın.

Teknik Sorular

1. Makalelerim PDF biçiminde. Sitemi yine de dizine ekleyebilir misiniz?

Evet. PDF makalelerini bunlar aranabiliyorsa dizine ekleyebiliriz. HTML, PostScript, sıkıştırılmış PostScript (ps.gz) ve sıkıştırılmış PDF dosyalarını da dizine ekleyebiliriz (pdf.gz).

2. Bir PDF dosyasında arama yapılabilir metin olup olmadığını nasıl belirtirim?

Dosyayı Adobe Acrobat Reader’da açın. ‘Bul’u tıklayın (dürbün simgesini arayın) ve sayfada bazı kelimeleri arayıp bulabildiğinizi doğrulayın.

3. Makalelerimden bazıları her bölüme bir dosya olmak üzere birden fazla bölüme ayrılmıştır. Bunlarla çalışabilir misiniz?

Ne yazık ki çalışamayız. Yalnızca makale başına bir dosyayı dizine ekleyebildiğimize dikkatinizi çekeriz.

4. PDF biçimindeki makaleler büyük olabilir ve her makaleden metni çıkarmak benim için kolaydır. Her bir belge için yalnızca kelime sıraları ile çalışabilir misiniz?

Tam PDF yerleşim bilgilerini korumanızı önemle tavsiye ederiz. Meta verileri, alıntıları ve alaka sıralamasında önemli bir rol oynayan diğer bilgileri çıkarmak için belge yerleşimini kullanıyoruz. Belgenin boyutu ya da tarama bant genişliği sorunları varsa sitenizi taramanın uygun bir yolunu belirlemek için sizinle birlikte çalışabiliriz. Lütfen adresinden bize ulaşın.

5. Erişim kontrollü makalelerim için 'ön belleğe alınmış' (ya da 'HTML Olarak Görüntüleme') bir bağlantı görüyorum. Bunun hemen düzeltilmesine ihtiyacım var!

Elbette! Lütfen bize bağlantıların göründüğü yerleri gösteren örnekleri e-posta yoluyla gönderin. Durumu araştırıp en kısa zamanda düzelteceğiz. Bunun kasıtlı olmadığından emin olabilirsiniz ve teknik sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, yöntemli tarayıcılarımız rastlantıyla içeriğinize ait unutulmuş bir alternatif arayüz bulmuş olabilir. Bu tür arayüzler olup olmadığını bize bildirmeniz gerekir çünkü, tarayıcılar hiç beklemediğiniz yerlere gidebilir. Lütfen bize bir e-posta gönderin ve bunu araştıralım.

Başka bir sitenin telif haklarınızı ihlal ettiğini düşünüyorsanız lütfen DMCA süreciyle ilgili talimatlarımıza bakın.

6. Makalelerimin daha iyi sırlanmasına yardımcı olmak için yapabileceğim herhangi bir şey var mı?

Aslında yapabilirsiniz. Dizin oluşturma algoritmalarımız We rely on a document's layout to extract metadata, citations and other information which plays a significant role in relevance ranking.meta verileri, alıntıları ve makalelere ait diğer bilgileri otomatik olarak çıkarır ve sıralama amacıyla kullanır. Makalelerinizle ilgili geçerli meta verilerin sağlanması bunu kolaylaştırır ve makalelerinizden yapılan alıntıları tanınma olasılığını artırır. Bu yaklaşımı önemle tavsiye ederiz. Bunun üstünde bizimle birlikte çalışmak isterseniz lütfen bize ulaşın.

7. Tarayıcılarınız tüm makalelerime erişebiliyor, ancak hepsi Google Akademik’te gösteriliyormuş gibi görünmüyor. Kapsamı artırmaya yardımcı olmak için bir şey yapabilir miyim?

Deneyimlerimize dayanarak bazı öneriler sunuyoruz.
* Tüm makalelerinize ana sayfanızdan basit HTML bağlantılarını izleyerek ulaşılmasını sağlayın. Siteniz için bir tarama yüzü oluşturmanın yardımı olabilir ve aynı zamanda kullanıcıların sitenizin zenginliğini tamamıyla keşfetmesini de kolaylaştırabilir.
* Tarayıcımız için oturum kimlikleri, çerezler ve diğer takip parametreleri kullanmaktan kaçının. Bunlar kullanıcılara yararlı bilgiler sağlar ama her belgeyle birçok URL ilişkilendirildiği için tarayıcının çalışmasını zorlaştırır.
* Her birine özgü olarak makale düzeyinde meta verilerin yanı sıra tüm akademik makaleleriniz için bize bir URL listesi sağlayın. Bu hem taramayı hem de dizine eklemeyi kolaylaştırır.

Google Akademik’i sitenize ekleyin

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger