12 Şubat 2010 Cuma

Google Buzz


Buzz nasıl kullanılır?

Buzz; güncellemeleri, fotoğrafları, bağlantıları ve Gmail kişilerinizle paylaşmak istediğiniz her şeyi paylaşmanıza olanak tanır. Aynı zamanda arkadaşlarınızı izlemenin de kolay bir yoludur. Gmail hesabınızda Buzz'ı tıkladığınızda, izlediğiniz kişiler tarafından gönderilen yayınların akışını ve kendi güncellemelerinizi yayınlayabileceğiniz bir kutu görürsünüz. Temel özelliklerin işleyişi şu şekildedir:
* Buzz yayınla: Adınızın yanındaki metin kutusunu tıklayın ve aklınızdan geçenleri paylaşın.
* Yorum gönder: Akışınızda yorum yapmak istediğiniz bir şey görürseniz o yayının altındaki Yorum gönder bağlantısını tıklayın. Yorumunuz o yayının yanında yer alır ve yayının yazarı bilgilendirilir.
* Beğen/beğenmekten vazgeç: Birinin yayınını beğendiyseniz ancak özellikle söylemek istediğiniz bir şey yoksa Beğen'i tıklayabilirsiniz. Bu yayında sizin beğendiğiniz de görüntülenir. Beğendiğiniz bir şey hakkındaki fikrinizi değiştirirseniz adınızın kaldırılması için Beğenmekten vazgeç bağlantısını tıklamanız yeterlidir.
* Sohbet ile yanıtla: Bir güncellemenin yazarına Sohbet iletisi göndermek istiyorsanız bu bağlantıyı tıklayın.
* Yorumları sil: Yayınlarınıza başkaları tarafından gönderilen yorumları veya kendi gönderdiğiniz yorumları silebilirsiniz.
* @yanıtlar: Bir kişiye doğrudan buzz göndermek istediğinizde kullanıcı adının önüne @ işareti koyarak bu buzz'ı otomatik olarak o kişinin gelen kutusuna gönderebilirsiniz.
* Yoksay: Gelen kutunuzda görüntülenen bir buzz'ı klavye kısayollarını etkinleştirip buzz'ı okurken 'm' tuşuna basarak yoksayabilirsiniz. Yoksaydığınız buzz'ları kişiler yanıtladıkça gerçekleşen güncellemeler gelen kutunuzda görüntülenmez.
* Bağlantı oluştur: Yayının sağ tarafındaki aşağı oku tıklayın ve Bu buzz'a bağlantı oluştur seçeneğini belirleyin. Bu seçenek, ilgili içeriğe bağlantı göndermenize olanak tanır
* E-posta ile gönder: Yayının sağ tarafındaki aşağı oku tıklayıp E-posta ile gönder seçeneğini belirlediğinizde konu satırında ve ileti gövdesinde buzz içeriğinin olduğu yeni bir Gmail iletisi açılır.

Neden bir profile ihtiyacım var?

Buzz'ı kullanmak için bir Google profiliniz olması gerekir. Profilinizi Buzz aracılığıyla oluşturduğunuzda adınızı, soyadınızı, fotoğrafınızı (önceden Gmail'e yüklediyseniz), izlediğiniz kişilerin ve sizi izleyen kişilerin bir listesini içerir. Profiliniz:

* Buzz yayınlarınızda görüntülenen adı ve fotoğrafı denetlemenizi sağlar.
* Kişileri izlemeye başladığınızı bildirirken bu kişiler tarafından hangi bilgilerin görüntülenebileceğini bize bildirir.
* Buzz'da sizi arayan arkadaşlarınızın sizi tanımasına yardımcı olur.
* Genel buzz yayınlarınızın hem sizin tarafınızdan hem de sizi izleyenler tarafından tek bir yerde görüntülenmesini sağlar.
* Sizi izleyenlerin izlemek isteyebileceği başka kişileri de bulmasına yardımcı olur.

İstediğiniz zaman profilinizi görüntüleyebilir ve düzenleyebilirsiniz. Buzz'ı kullanmak için en azından adınızı ve soyadınızı girmeniz gerekir. İsterseniz kendinizle ilgili başka bilgiler de ekleyebilirsiniz. İzlediğiniz kişilerin ve sizi izleyen kişilerin listesini profilinizden kaldırmaya karar verirseniz adınızın (ve varsa fotoğrafınızın) izlediğiniz kişilerin profillerinde görüntülenmeye devam edebileceğini unutmayın.

Yeni buzz bulma

Yeni bir buzz aldığınızda Gmail'deki etiketin yanında bir sayı görürsünüz (gelen kutunuzdaki yeni Gmail iletilerinde olduğu gibi). Okumadığınız buzz'ları renklerinden de ayırt edebilirsiniz. Okumadığınız buzz'ların ve buzz yorumlarının solunda sarı bir dikey çubuk olur.

İzleme

Yayınlarınızı kimin görebileceğine ve buzz'ınızda hangi yayınların görüntüleneceğine siz karar verirsiniz. Bazı izleyenler ve izlediğiniz kişiler otomatik olarak önerilebilir ancak son karar size aittir. Birini izlemek için buzz'ınızın üstündeki Kişi bul bağlantısını tıklayın. İsterseniz sizi izleyen kişileri görmek için [#] izleyen bağlantısını tıklayabilirsiniz. Bu listede izlemek istediğiniz kişiler varsa adlarının yanındaki İzle bağlantısını tıklayın. Aynı şekilde, bir kişinin yayınlarını izlemekten vazgeçmek için adının yanındaki İzlemekten vazgeç bağlantısını tıklayabilirsiniz.

Engelleme

Sizi izlemesini istemediğiniz bir kişi varsa Buzz sekmesinde bu kişinin adını tıklayarak, sizi izliyorsa, engelleyebilirsiniz (engellediğiniz kişiler bilgilendirilmez).

Ayrıca bu kişi sizi izlemeye yeni başlamışsa, Buzz sekmesini tıkladığınızda içeriğinizin üst kısmında bir bildirim görüntülenir. Bu bildirimde de Engelle seçeneği mevcuttur.

Bir kişiyi engellediğinizde:

* o kişinin izlediği kişilerin listesinde görüntülenmezsiniz.
* buzz'larınız o kişinin akışından kaldırılır.
* o kişi buzz'larınıza yorum yapamaz.
* o kişi sizi bir daha izlemeyi seçemez.
kaynak:http://www.google.com/buzz

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger