10 Ağustos 2010 Salı

Anafartalar Zaferi’nin 95’inci Yıldönümü

ÇANAKKALE Geçilmez Destanı’nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi’nin 95’inci yıldönümü Conkbayırı’nda törenle kutlandı. Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal ve askerlerinin elde ettiği Anafartalar Zaferi’nin canlandırma anı, duygu ve coşkunun bir arada yaşanmasına neden oldu.

Çanakkale Boğazı’nı geçemeyeceklerini anladıktan sonra Gelibolu Yarımadası’na karadan çıkmak ve buradan da boğaza ulaşmak isteyen İtilaf Devletleri’nin bütün umutlarının yok edildiği 10 Ağustos Anafartalar Zaferi’nin 95’inci yıldönümü coşkuyla kutlandı.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki Conkbayarı’nda düzenlenen kutlama töreni, Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Şehitler anısına Saygı Atışı yapıldı. Ayyıldızlı bayrak İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Tank Kurmay Albay Adem Yüksel, Anafartalar Zaferi’ni anlattığı konuşmasında, “Şu an gözlerimizin önünde uzanan bu arazi parçası 95 yıl öce bugün sadece tarih boyunca icra edilmiş en büyük süngü taarruzlarından birine şahit olmakla kalmamış, hem bir milletin yeniden varoluş sürecinin başlangıcına, hem de o milleti istiklal yolunda peşinden sürükleyecek bir liderin, Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal’in tarih sahnesine çıkışına da şahit olmuştur. Taşıdığı bu derin anlamlarla Conkbayırı hiç şüphesiz ki vatanımızın en müstesna köşelerinden biri haline gelmiştir. Conkbayırı’nda o gün elde edilen zafer, Çanakkale muharebelerinin gidişatını deriden etkilemiş ve itilaf devletlerinin zafer umutları Türk askerinin süngüsünün ucunda tükenip gitmiştir” dedi.

Tören, 2’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli 30 askerin Anafartalar Muharebeleri’ni canlandırmasıyla devam etti. Gösteride, Conkbayırı’nda top atışları sırasında Anafartalar Grup Komutanı Kurmay Albay Mustafa Kemal’in göğsündeki saate bir şarapnel parçasının isabet etme anına ve yaralı bir Anzak askerinin savaşa ara verilerek Türk askeri tarafından kucaklanıp siperine götürülme anına da yer verildi. Töreni izleyenler, canlandırma anını duygu seline kapılıp yaşlı gözlerle izlerken, zafer coşkusunu ise alkışlarla ve ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak yaşadı. Canlandırmaya katılan askerler ile silah teçhizatıyla donatılmış askerler gösteri sonunda hepbirlikte Onuncu Yıl Marşı’nı seslendirdi.

Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık ile 18’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gökhan Gökay’ın Anafartalar Zaferi Anı Defteri’ni imzalamasının ardından, 2’nci Kolordu Komutanlığı Bandosu, askeri marşlar seslendirdi. Konuklar marşlara ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp büyük bir coşkuyla eşlik etti.

Öte yandan şehitlerin ruhuna Kabatepe mevkiindeki Eski Jandarma İskelesi’nde mevlit okutuldu.

ANAFARTALAR’I DA GEÇEMEDİLER

Çanakkale Savaşları sırasında, itilaf birlikleri Seddülbahir ve Arıburnu’ndaki çarpışmalardan sonra Gelibolu Yarımadası’nı buralardan geçmenin imkansız olduğunu görerek, kuzeydeki Anafartalar’da yeni bir cephe açmış ve Conkbayırı’nı ele geçirmişti. Ancak 10 Ağustos 1915’de Mustafa Kemal’in emriyle başlatılan süngü hücumunda, düşman geri püskürtülerek itilaf devletlerinin Anafartalar’dan Gelibolu Yarımadası’nı geçme ümitlerini de sona erdirmişti.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger