Yaz geldi gelecek derken sıcaklar artık kendini göstermeye başladı ve özellikle nem oranı artmaya başlayıncada vucudumuz ister istemez bu değişikliğe bir tepki vermeye başladı.
İşte yazın yapmamız gereken en önemli maddeler:
*Bol su tüketilmeli. Çünkü vücuttaki su terleme sonucu dışarı atılmaktadır.
*Bol bol meyve tüketilmeli.
*Çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı.
*Serinlemek için çok tüketilen gazlı, şekerli, kafein içeren içecekler yerine taze sıkılmış meyve suyu, soda ve bol su içilmelidir.
*Yağlı ve hamurlu yiyeceklerden de sakınılmalı. Hem midenizin bozulmasına hem de vücudunuzda alerji çıkmasına sebep olabilir.
*Kızartmalar, aşırı yağlı gıdalar, sakatatlar yerine; ızgara, buğulama, haşlama olarak hazırlanmış, yağı alınmış etler tercih edilmelidir.
*Bağışıklık sistemi ve zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırmada görevli omega-3 yağ asitlerini içeren balık haftada iki kez tüketilmelidir.
*Kışa göre tabaklardaki yemek porsiyonları daha küçük olmalıdır.
*Kan şekerinin hızla yükselip hızla düşmesine sebep olan yağlı, şekerli, ağır tatlılar yerine dondurma veya sütlü tatlılar tüketilmelidir.
Yaz meyve ve sebzelerinin vücuda yararları nelerdir?
Üzüm: Vücudu zararlı madde etkilerine karşı koruyan, fitokimyasallardan flavonoidleri içerir. Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan üzüm bol bol tüketilmelidir.
Karpuz: Karpuzun içerdiği laykopen maddesinin, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bilinen A ve E vitaminlerinden daha etkili olduğu saptanmıştır.
Kayısı: İçindeki beta karoten adlı madde, hücrelere saldıran molekülleri kontrol altına alarak, kanseri önler. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bir kayısı ne kadar parlaksa, içindeki beta karoten oranı da o kadar yüksektir.
Domates: Domates özellikle laykopen yönünden zengindir. Laykopenin antioksidan etkisi nedeniyle göğüs, sindirim sistemi, mesane ve deri kanseri riskini azalttığı bilinmektedir.
Biber: Bol miktarda A ve C vitamini içerir.
Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir.
Şeftali: Bol miktarda A ve C vitaminlerini içerir.
Yazın ne kadar sıvı alınmalıdır?
Prof.Dr. Bahattin Adam: Vücuttan ter yoluyla; sıvı, potasyum ve sodyum gibi birçok mineraller sürekli atılır. Sıcakların etkisiyle vücutta fazla su kaybı meydana gelmesi sonucunda bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri bile baş gösterebilir. Özellikle yaz aylarında terleme ile artan sıvı kaybını karşılamak amacıyla günde 2,5-3 lt su içilmelidir.
Sağlıklı günler...
Google search: Yazın Nasıl Beslenmeliyiz?
27 Haziran 2011 Pazartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Çanakkale'de bulunan tabyaların yapılış tarihleri çok farklı olsa da, amaç boğazın taşıdığı önem sebebiyle bu mevkileri güçlendirmek olm...
-
14 Şubat 2014'de Türksat tarafından yeni uydu olarak fırlatılan Türksat 4A uydusu hizmet vermeye başladı. Türksat AŞ'den yapılan ya...
-
TurkNet, Türkiye'nin "sevgili" profilini çıkardı! TurkNet, sevgililer günüyle ilgili yaptığı araştırmanın ilginç sonuçlarını a...
-
Reşat Nuri Güntekin’in eseri, Türk Edebiyatının başyapıtlarından biri, yaklaşık 90 yıldır en çok okunan Türk romanı, döneminde en çok ilg...
-
"İnsanlara İkinci Şansı Verme ... Eğer İkinci Şansı Haketseydi Birinci Şansını Boşa Yitirmezdi!..." "Eğer ona bir şans daha v...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder