22 Ocak 2012 Pazar

Çanakkale Domatesi Markalaşıyor

Kalitesi ile ünlü Çanakkale domatesinin markalaşması için çalışma başlatıldı.
Çalışma çerçevesinde Çanakkale domatesinin 12 farklı özelliği tespit edildi.
Çanakkale Domatesi Markalaşması ve Coğrafi İşaret Tescili Projesi, Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) doğrudan faaliyet desteği kapsamında kabul edildi. Çanakkale Ziraat Odası tarafından GMKA'ya sunulan proje, Ziraat Fakültesi koordinasyonunda yürütülecek. Toplam bütçesi 55 bin 247 lira olan proje bedelinin 43 bin 368 TL'lik bölümü GMKA tarafından hibe olarak verilecek.

Proje kapsamında, bölgedeki 693 üreticiye 3 ay boyunca domates üretimi için yerinin hazırlanması, gübrelenmesi, sulaması, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları konularında eğitim verileceği bildirildi. Ardından yapılacak ekimlerle yetiştirilen domatesin, gerekli tahlillerden sonra ilgili yerlere başvuru yapılarak coğrafi işaret alması ve marka tescili yapılmasının isteneceği belirtildi. Üreticilerin eğitim çalışmaları Aralık ayında başlayacak ve 2012 yılının Mayıs ayında sona erecek. Çanakkale domatesi, Bayramiç Beyazı ve Ezine Peyniri'nden sonra tescili yapılmış 3. ürünü olacak.

ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Kaynaş'ın genel koordinatörlüğünü yaptığı projenin ilk aşamasında, ÇOMÜ laboratuvarlarında Çanakkale domatesinin özellikleri inceleme altına alındı. Prof. Kaynaş, yapılan analizlerde, domatesin rengi, sertliği, asit oranı, şeker durumu ve C vitamini gibi kıstaslarının da aralarında bulunduğu 12 farklı özelliğini gözlemlediklerini söyledi.

Dünya için belki küçük ama Çanakkale için büyük bir adım. O kadar atıl bırakılmış küçük bir kent için yani...hayırlı olsun...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger