26 Mart 2010 Cuma

Google Chrome

Neden Google Chrome kullanmalıyım?
Web tarayıcısı muhtemelen bilgisayarınızdaki en önemli yazılımdır. Çevrimiçi olduğunuz zamanınızın çoğunu bir tarayıcıda geçirirsiniz: Arama yaparken, sohbet ederken, e-posta gönderirken, alışveriş ve bankacılık işlemleri yaparken, haberleri okurken ve çevrimiçi videoları izlerken genellikle bir tarayıcı kullanırsınız.
*
Hız
Chrome, mümkün olan her yönden hızlı olacak şekilde tasarlanmıştır: Masaüstünüzden hızlı bir şekilde başlatılır, web sayfalarını hemen yükler ve karmaşık web uygulamalarını hızla çalıştırır. Chrome ve hız hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Basitlik
Chrome'un tarayıcı penceresi kullanışlı, temiz ve sadedir.
Chrome, ayrıca, verimlilik ve kullanım kolaylığı için tasarlanmış özelliklere de sahiptir. Örneğin, aynı kutudan arama yapıp gezinebilir ve sekmeleri ayarlama işlemini istediğiniz gibi, hızlı ve kolay bir şekilde yapabilirsiniz.
*
Güvenlik

Chrome, web üzerinde daha güvenli olmanızı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Bunun için kötü amaçlı yazılımlara ve kimlik avına karşı yerleşik koruma, en son güvenlik güncellemelerini içerecek şekilde tarayıcının güncel durumda olduğundan emin olmanızı sağlayan otomatik güncellemeler ve diğer pek çok özellik sunar. Chrome'un güvenlik özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Ve diğer özellikler

Chrome'da yerleşik olarak bulunan uzantılar, tarayıcı içinde çeviri ve temalar gibi pek çok kullanışlı özellik vardır. Chrome'un en yeni ve en sevilen özellikleri hakkında daha fazla bilgi edinin.


Google Chrome - Özellikler
En yeni özellikler

*
Google Chrome Uzantıları
Google Chrome Uzantıları

Uzantılar, tarayıcınıza yararlı özellikler ekleyen küçük programlardır.

Uzantılar yararlı uyarılar ve bildirimler sağlayabilir, favori web uygulamalarınıza veya haber kaynaklarınıza kolayca erişmenize olanak tanıyabilir ve fotoğraflara göz atma, yol tarifi alma veya alışveriş yapma gibi çevrimiçi görevleri daha kolay hale getirebilir.

Chrome'da uzantıları kurma ve yönetme hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Tarayıcıda çeviri
Tarayıcıda çeviri

Chrome, başka eklentiler veya uzantılar gerektirmeden, makine çevirisi özelliğini kendi içinde barındıran ilk tarayıcıdır.

Web sayfasındaki dil, tarayıcıda ayarlanan dil tercihleriyle eşleşmediğinde, Chrome web sayfasının tercih ettiğiniz dile otomatik olarak çevrilip çevrilmeyeceğini sorar.

Chrome'da dil tercihlerini ayarlama veya Chrome'daki çeviri özelliğini kullanma hakkında daha fazla bilgi edinin.

Chrome'un en çok sevilen özelliklerini keşfedin

Aşağıda, Chrome'un en çok sevilen özelliklerinden bazılarının yaratıcı bir şekilde yorumlanmasını görebilirsiniz:

*
Temalar

Tarayıcınızı dünyanın her yerinden sanatçıların hazırladığı temalarla özelleştirin.

Tarayıcıya tema ekleme hakkında bilgi edinin veya bazı Chrome sanatçı temalarını önizleyin.
*
Yeni Sekme sayfası

Yeni Sekme sayfasından, favori web sitelerinizi kolayca ziyaret edin. Yeni bir sekme açtığınızda, en sık ziyaret ettiğiniz siteler kullanıma hazır bir şekilde sunulur.

Yeni Sekme sayfasının nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Çok amaçlı adres çubuğu

Hem web adreslerini hem de Chrome'daki aramaları yazmak için çok amaçlı adres çubuğunu kullanın.

Çok amaçlı adres çubuğunun nasıl kullanıldığı hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Sekmeler ve Tutarlılık

Chrome, tutarlılık sağlamak üzere oluşturulmuştur. Tek bir sekme donar veya kilitlenirse, diğer sekmeler bu durumdan etkilenmez.

Sekmeleri istediğiniz gibi, hızlı ve kolay bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Sekmelerinizi düzenleme hakkında daha fazla bilgi edinin.
*
Gizli mod

Web sitesi ziyaretlerinizin tarayıcı geçmişine kaydedilmesini istemiyorsanız, tarayıcıyı gizli modda kullanabilirsiniz. (Sürpriz hediyeleri ve doğum günlerini planlamak için yararlı bir özellik!)

Gizli mod veya Google Chrome ve tarayıcı gizliliği hakkında daha fazla edinin.
Google Chrome ve Hız

Tarayıcının hızını etkileyen birçok etken vardır ve Chrome, mümkün olan her şekilde hızlı olmak ve yanıt vermek üzere tasarlanmıştır.
1. Hızlı başlangıç

Chrome simgesini çift tıkladığınızda Chrome, masaüstünüzden saniyeler içinde başlatılır.

Chrome masaüstü simgesi
2. Hızlı yüklenen web sayfaları

Chrome, WebKit açık kaynaklı görüntüleme motoru tarafından desteklenir ve web sayfalarını anında yükler.

Chrome hızı
3. Web uygulamalarını hızlı çalıştırma

Chrome'un temelinde, karmaşık web uygulamalarını ışık hızında çalıştırmak üzere oluşturduğumuz daha güçlü bir JavaScript motoru olan V8 bulunmaktadır.
Her yeni sürümle birlikte Chrome, JavaScript performansını geliştirmeye devam etmektedir. Tarayıcıdaki JavaScript hızını V8 ve SunSpider karşılaştırmalı değerlendirmeleriyle test edebilirsiniz.

Her gün kullandığımız web uygulamaları daha dinamik bir hal aldıkça, tarayıcıların da web sayfalarındaki öğeleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde oluşturabilmesi ve değiştirebilmesi gerekmektedir. Bu yetenek, Mozilla'nın Dromeao DOM Çekirdek Testleri ile ölçülür. JavaScript performansında olduğu gibi, Chrome her yeni sürümüyle DOM Çekirdeği performans puanlarını iyileştirmeye devam etmektedir.
4. Hızlı arama ve gezinme

Çok amaçlı adres çubuğu olarak bilinen, Chrome'un birleşik arama ve adres çubuğuna hem arayacağınız kelimeleri hem de web adreslerini yazabilirsiniz.
Birkaç harf yazdığınızda aradığınız şeyi getirmeye yardımcı olan otomatik tamamlama işlevinin yanı sıra Çok amaçlı adres çubuğu, siz yazarken aramalara ve web adreslerine ilişkin öneriler sağlar.

Google Chrome Çok amaçlı adres çubuğu
Chrome'u bu kadar hızlı yapan özelliklerin teknik ayrıntılarını mı merak ediyorsunuz?

Chrome çizgi romanındaki (yalnızca İngilizce) WebKit, V8 JavaScript motoru ve tarayıcı hızı ile ilgili konuları okuyun.
Chrome'u hızlı yapan DNS ön çözümlemesi, V8 JavaScript motoru ve DOM bağlamalarıyla ilgili teknik videoları izleyin (yalnızca İngilizce)


Google Chrome ve Tarayıcı Güvenliği

Google Chrome, web'e göz atarken sizi ve bilgisayarınızı kötü amaçlı web sitelerinden korumaya yardımcı olacak özellikler içerir. Chrome, kimlik avı ve kötü amaçlı yazılım saldırılarına karşı korunmaya yardımcı olmak amacıyla Güvenli Tarama, korumalı alan oluşturma ve otomatik güncellemeler gibi teknolojiler kullanır.
Güvenli Tarama

Chrome, kötü amaçlı yazılım veya kimlik avı içerdiğinden şüphe edilen bir siteyi ziyaret etmenizden önce bir uyarı mesajı görüntüler.

Kimlik avı saldırısı, bir kişinin genellikle sahte bir web sitesi üzerinden kendisini başka bir kişi olarak gösterip sizi kişisel veya diğer hassas bilgilerinizi kendisine vermesi için kandırmasıdır. Diğer yandan, kötü amaçlı yazılımlar, genellikle sizin bilginiz dışında makinenize yüklenen ve bilgisayarınıza zarar vermek veya bilgisayarınızdan bilgi çalmak için tasarlanmış yazılımlardır.

Chrome'da etkinleştirilen Güvenli Tarama teknolojisi sayesinde, web'e göz atarken kimlik avı veya kötü amaçlı yazılım içerdiğinden şüphelenilen bir web sitesi ile karşılaştığınızda, aşağıdakine benzer bir uyarı sayfası görürsünüz. Güvenli Tarama'nın nasıl çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Google Chrome Güvenli Tarama
Korumalı Alan (sandbox) oluşturma

Korumalı alan, kötü amaçlı yazılımların kendilerini bilgisayarınıza yüklemelerini veya bir sekmede yapılan işlemleri diğer sekmeleri etkilemek amacıyla kullanmalarını önlemeye yardımcı olur. Korumalı alan, bilgisayarınıza sizden habersiz program yerleştirmeye, web etkinliklerinizi izlemeye veya sabit disk sürücünüzden özel bilgileri çalmaya çalışan kötü amaçlı web sitelerine karşı koruma sağlayarak tarayıcınıza ek bir koruma katmanı ekler.
Otomatik güncellemeler

Chrome, en son güvenlik güncellemeleriyle korunduğunuzdan emin olmak için her zaman güncelliğini korumak amacıyla güncellemeleri düzenli olarak denetler. Güncelleme denetimi, Chrome sürümünüzün sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek kalmadan, otomatik olarak en yeni güvenlik özellikleri ve düzeltmelerle güncellenmesini sağlar.

Chrome'un güvenlik özelliklerinden tam olarak nasıl yararlanabileceğiniz konusunda daha fazla bilgi almak için şu yazılara göz atın:

* Google Chrome ile web sitesi güvenlik bilgilerini alma
* Google Chrome'un güvenlik ayarlarını değiştirme

Teknik ayrıntılar ilginizi çekiyor mu? Kullanıcıları XSS ve tıklama ile giriş gibi tehditlere karşı korumak için Test ortamı, Güvenli Tarama ve yeni güvenlik özelliklerinin kullanılmasıyla ilgili blog yayınlarımızı okuyun (İngilizce). Chrome çizgi romanını (İngilizce) okuyarak güvenlik, test ortamı ve Güvenli Tarama hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Tarayıcılar, Google Chrome, Gizlilik ve Siz

Chrome yalnızca daha hızlı olsun diye değil, aynı zamanda, çevrimiçiyken paylaştığınız bilgileri korumanıza yardımcı olurken özel bilgilerinizin denetiminin de sizde olmasını sağlamak için tasarlandı.
Chrome'da gizliliğinizi yönetme
1. Gizli mod

Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin ve indirdiğiniz dosyaların tarama ve indirme geçmişinize kaydedilmesini istemiyorsanız, web'de gizli modda gezinin. (Aslında, sürpriz hediyeleri ve doğum günlerini planlamak için yararlı bir özelliktir!) Buna ek olarak, gizli moddayken oluşturulan çerezler, gizli pencereyi kapattıktan sonra silinir.

Gizli modda tarama yaparken, pencerenin köşesinde gizli simgesini görürsünüz.

Google Chrome gizli modu

Gizli mod, tarayıcıyı her kapatıp açışınızda gizlilik ayarlarınızı değiştirmek zorunda kalmadan, web üzerinde gizli bir şekilde dolaşmanız için kullanışlı bir moddur. Örneğin, aynı anda farklı pencerelerden birinde normal bir oturumunuz diğerinde de gizli modda oturumunuz olabilir.
2. Gizlilik tercihleri

Chrome ile ilgili gizlilik tercihlerinizin tamamını, Gelişmiş Seçenekler sekmesinin üst kısmında bulunan Gizlilik bölümünün altındaki Seçenekler iletişim kutusundan denetleyebilirsiniz.

Google Chrome gizlilik tercihleri

Aşağıdaki konularda gizlilik tercihlerinizi nasıl yönetebileceğinize dair daha fazla bilgi edinin:

* Çok amaçlı adres çubuğundaki öneriler
* Kimlik avı ve kötü amaçlı yazılımdan korunma
* Gezinme hatalarına ilişkin öneriler
* Kullanım istatistikleri ve sistem çökmeleri

3. Göz atma verilerinizi temizleme

Göz atma verilerinizin tarayıcınızda saklanmaması için Chrome'da bu verileri istediğiniz zaman silebilirsiniz. Hangi tür göz atma verilerini tarayıcınızdan sileceğiniz konusunda tam denetime sahip olursunuz. Silebileceğiniz veriler arasında göz atma ve indirme geçmişleri, çerezler, kayıtlı şifreler ve kayıtlı form verileri bulunur. Daha fazla bilgi edinin
4. Çerezler, resimler, JavaScript ve eklentilere ilişkin gizlilik tercihlerini kontrol etme

Çerezlere, resimlere, JavaScript'e ve eklentilere ilişkin gizlilik tercihlerini Chrome'un içerik ayarları altında, her site için ayrı ayrı denetleyebilirsiniz. Örneğin, çerez kurallarını, yalnızca güvendiğiniz siteler listesinde belirtilen bir sitenin çerezlerine izin verecek şekilde ayarlayabilir ve Chrome'a, diğer tüm sitelere ilişkin çerezleri onay aldıktan sonra silmesi talimatını verebilirsiniz. Daha fazla bilgi edinin
5. Tarayıcı tarafından gönderilen diğer verileri anlama

Chrome, kullanıcılarının en son güvenlik güncellemeleriyle korunduğundan emin olmak için düzenli olarak güncelleme denetimleri gerçekleştirir. Bu güncelleme denetimlerinde sürüm numarası, dil, işletim sistemi ve yükleme veya güncellemeyle ilgili ayrıntılar gibi bazı gerekli bilgiler gönderilir. Bunlar, sizinle veya Google Hesabınızla ilişkili bilgiler değildir. Güncelleme denetimi, Chrome sürümünüzün siz herhangi bir işlem yapmadan otomatik olarak güncellenmesini sağlar.

Chrome'da, Çok Amaçlı Adres Çubuğu adını verdiğimiz arama ve web adresi işlevlerini bir arada içeren çubuk, hem aramalar hem de web adresleri için siz yazarken öneriler sağlayabilir. Çok amaçlı adres çubuğuna yazmaya başlayıp durakladığınızda Chrome, web adreslerine ve aramalara ilişkin önerileri almak için o zamana kadar yazdığınız harfleri varsayılan arama sağlayıcısına gönderir. İstediğiniz zaman Chrome'daki öneriler özelliğini devre dışı bırakabilirsiniz.

Chrome bir promosyon kampanyasından indirildiyse, Chrome'un kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için RLZ adlı bir etiket düzenli olarak Google'a gönderilir. Bu etiket yalnızca Chrome'a ilişkin promosyonların ve pazarlama çalışmalarının etkililiğini daha iyi anlamak için kullanılır. Etiket, sizinle veya Google Hesabınızla ilişkili değildir ve reklam amaçlı kullanılmaz. Chrome'u, pazarlama amaçlı herhangi bir promosyondan değil de doğrudan google.com/chrome adresinden indirdiyseniz, bu etiket Google'a gönderilmez.

Google Chrome'u İndirin

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger