23 Nisan 2010 Cuma

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

Dünyada çocukların sahip olduğu tek bayram olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 90. yıldönümü hepimize kutlu olsun.

23 Nisan 1920 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı günün yıldönümü olarak kutlanmaya başlanan ulusal bayram,ilk kez 23 Nisan 1920’de “Hakimiyeti Milliye Bayramı” olarak kutlanmıştır.

1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumunun gelenekselleştirdiği “Çocuk Haftası”nın (23 Nisan – 1 Mayıs) başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlaması sebebiyle “Milli Hakimiyet Bayramı ” ile Çocuk Bayramı aynı gün kutlanmaya başlamıştır.27 Mayıs 1935’te bu gün,23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanılmaya başlanmıştır.1979'un, UNESCO tarafından 'çocuk yılı' ilan edilmesiyle de bu bayram,uluslararası nitelik kazanmıştır.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk ve tek ulusal bayramıdır. Atatürk'ün Türk çocuklarına armağan ettiği bayram dünya çocukları arasında sevgi ve dostluk bağlarının geliştirilmesi ve tüm insanların barış içinde yaşayacakları bir dünyanın oluşmasına katkıda bulunmak için her yıl düzenlenmektedir.

Atatürk'ün çocuk sevgisi herkes tarafından bilinmektedir.Atatürk'ün manevi çocuklarıyla ilişkisi,o yıllarda yaşayan kişilerin anı kitaplarında yer almaktadır.Atatürk her fırsatta ‘‘Bugünün küçükleri yarının büyükleri” diyerek çocukların toplumların gelişimi için ne denli önemli olduğunu belirtmiştir.

Geleceğin çocukların elinde olduğunu düşünen Atatürk,1924'te ilk Meclis'in açılış tarihi olan '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve daha sonra bu bayramı çocuklara armağan etmiştir.

Konuyla İlgili Güzel Sözler
* Korku üzerine hakimiyet bina edilmez.
* Yeni Türkiye Devleti’nin yapısının ruhu, milli egemenliktir. Milletin kayıtsız şartsız egemenliğidir.
* Bu memleket tarihte Türk’tü, bugün de Türk’tür ve sonsuza kadar Türk olarak yaşayacaktır.

ATATÜRK DİYOR Kİ;
* Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.
* Ulusal egemenlik, ulusun namusudur, onurudur, şerefidir.
* Ulusal egemenlik öyle bir ışıktır ki, onun karşısında zincirler erir, taç ve tahtlar batar yok olur.
* Özgürlüğün de, eşitliğin de adaletin de dayanağı ulusal egemenliktir.

Google da 23 Nisanı unutmadı ve anasayfada 23 Nisana özel doodle yayınladı.
Atatürk'ün Dünya tarihinde bir ilke imza atarak çocuklara ithaf ettiği bugünü, Google'da anasayfasına taşıdı...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, bu yıl da ülkemizde neşe ile kutlanacak. Ulu Önderimiz Atatürk'ün Dünya tarihinde bir ilke imza atarak çocuklara ithaf ettiği bugünü, Google'da es geçmedi ve anasayfasına taşıdı... Ülkemizde ilk olarak 23 Nisan 1920'de "Hakimiyeti Milliye Bayramı" olarak kutlanan bugün, Türk tarihinde de büyük bir öneme sahip...
Büyük Önder'imiz Atatürk, geleceğin çocukların elinde bulunduğunu söyleyerek 1924'te ilk Meclis'in açılış tarihi olan '23 Nisan' gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş ve daha sonra bu bayramı çocuklara armağan etmiştir.
Ülkemiz adına önemli bir gün olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Google tarafından 2007 yılından beri de es geçilmiyor. İlk olarak 2007 yılında bir doodle hazırlayan Google, 2010 yılında da 4. doodle'ı hazırlayarak, Türkiye'ye jest yaptı. Sadece Google.com.tr adresine giren kullanıcıları karşılayan bu doodle (özel logo)'ı tıklayanlar, otomatik olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" aramasına yönlendiriliyor...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger