11 Nisan 2010 Pazar

Google Reader

Ekranın sol tarafında abonelikleriniz görüntülenir. Her abonelikte okunabilecek kaç yeni öğenin olduğunu gösteren tüm okunmamış mesajların toplam sayısı bulunur. Bir aboneliğe tıklandığında o abonelikteki öğeler görüntülenir.

“Tüm öğeler” bağlantısı tüm aboneliklerinizdeki öğeleri gösterir. Bu listeyi, bir kaç mesajı olan yayınların (örneğin, bir arkadaşın blog’u) daha sık mesaj gönderen yayınların üstüne çıkacak şekilde otomatik olarak sıralayabilirsiniz. Bu sayede yüksek hacimli diğer abonelikler nedeniyle kaçırma olasılığınız olan mesajları alabilirsiniz.

Ekranın sağ tarafında öğeleriniz görüntülenir. Öğelerinizi liste görünümünde veya genişletilmiş görünümde görüntülemeyi seçebilirsiniz. Sıkıştırılmış liste görünümü son başlıkları hızla gözden geçirmenizi sağlarken, genişletilmiş görünüm öğelerin tam içeriğini görüntüler.

Google Reader varsayılan olarak tüm öğeleri görüntüler, ancak yalnızca yeni öğeleri görüntülemeyi de seçebilirsiniz; böylece okuduğunuz öğeler yeni içeriği bulmanıza engel olmaz.

Bir öğenin orijinal kaynağını görüntülemek için gri ok düğmesini tıklayın. Bu, özellikle bir yayın yalnızca ön bilgileri veya bağlantıları içeriyorsa yararlıdır.

Gmail’de olduğu gibi yıldız simgesini tıklayarak öğelerinize yıldız ekleyebilirsiniz. Yıldız daha sonra okumak istediğiniz bir öğeyi göstermek veya beğendiğiniz mesajları işaretlemek gibi çeşitli amaçlar için kullanılabilir.

"Paylaş "düğmesini tıklayarak öğeyi genel sayfanıza ekleyin. Genel sayfanız ilgilendiğiniz öğeleri arkadaşlarınız ve ailenizle paylaşmanın kolay bir yoludur. Paylaşım hakkında daha fazla bilgi edinin.

E-posta düğmesi öğeyi e-postayla belli bir kişiye göndermenizi sağlar.

Liste görünümünde, öğeler üzerine tıkladığınızda okundu olarak işaretlenir. Genişletilmiş görünümde öğeler siz sayfayı aşağıya indirirken okundu olarak işaretlenir. Öğeyi okunmadı olarak bırakmak içi, okundu olarak işaretle kutusunun işaretini kaldırın.

Etiketler ilgilendiğiniz öğeleri düzenlemeniz için bir yol sağlar. Etiketleme hakkında daha fazla bilgi edinin.

Ayarlar sayfası aboneliklerinizi yönetmenizi sağlar. Bunları yeniden adlandırabilir, silebilir veya klasörlere göre gruplayabilirsiniz.

Ayrıca etiketlerinizi yönetebilirsiniz; örneğin arkadaşlarınızla paylaşabilmeniz için bazılarını genel olarak ayarlayabilirsiniz.

İçe/Dışa Aktar bölümü aboneliklerinizi başka bir yayın okuyucusundan içe aktarmanızı sağlar.

1. Yayın nedir? Abone olmak ne anlama gelir?

Pek çok web sitesi —“yayınlar" adı altında — yeni içeriği ne zaman gönderdiklerini gösteren güncelleme listeleri yayınlar. Bir yayına abone olduğunuzda, Google Reader yayını görüntüler ve tüm güncellemeleri izler. Kişisel bilgi vermek zorunda değilsiniz, tek kuruş bile ödemezsiniz ve abonelikten kolayca çıkabilirsiniz.

2. Yayınlara nasıl abone olabilirim?

Abone olmak istediğiniz yayının adresini biliyorsanız, “Abonelik Ekle” bağlantısını tıklayıp görüntülenen metin alanına adresi yapıştırmanız yeterlidir. Veya, dizinimiz yayınları bulmanız ve eklemeniz için kolay bir yol sunar. Son olarak, kendi yayınlarınızı bulabilirsiniz.

3. Hikayenin tamamı genişletilmiş görünümde neden görüntülenmiyor?

Google Reader içerik sahiplerinin ve yayıncılarının sağladığı yayınları bir araya getirir. Bazı siteler güncellemeleri tüm hikayeyle birlikte gönderir; bazıları ise yalnızca hikayenin başlığını ve kısa bir özetini verir. Bir hikayeyi kendi bütünlüğü içinde görmek istiyorsanız, sadece gri ok simgesini tıklayın, böylece doğrudan kaynak web sitesine gideceksiniz. Ayrıca yayıncıyla doğrudan temas kurabilir ve yayınlarında tam içeriğe yer verip vermediklerini sorabilirsiniz.

4. Okuduğum şeyin orijinal kaynağını nasıl görebilirim?

Öğenin geldiği web sitesine doğrudan gitmek için istediğiniz öğedeki gri ok simgesini tıklayın. Genişletilmiş görünümde, öğelerin başlığına da tıklayabilirsiniz.

5. Klavye kısayolları var mı?

Klavye kısayolları klavye ve fare arasında mekik dokumadan okuma listenizi hızlıca araştırmanıza yardımcı olarak vakit kaybetmenizi önler. Google Reader için klavye kısayolları şunlardır:

j/k: öğe aşağı/yukarı listede sonraki/önceki öğeyi seçer
boşluk/shift-boşluk page down/up sayfayı aşağı/yukarı hareket ettirir
n/p aşağı/yukarı tarama liste görünümünde bir sonraki öğeyi açmadan seçer
o öğeyi aç/kapat liste görünümünde, seçili öğeyi genişletir veya daraltır
enter öğeyi aç/kapat liste görünümünde, seçilen öğeyi genişletir veya daraltır
s yıldız açma seçili öğeye yıldız ekler
shift-s paylaşımı çalıştır seçili öğeyi paylaşır
m okundu/okunmadı olarak işaretle seçilen öğenin okundu işaretini değiştirir
t bir öğeyi etiketle seçilen öğe için etiketleme alanını açar
v orijinali görüntüle bu makalenin orijinal kaynağını yeni bir pencerede açar
shift-a tümünü okundu olarak işaretle görüntülenmekte olan tüm öğeleri okundu olarak işaretler
1 genişletilmiş görünüm aboneliği genişletilmiş öğeler olarak görüntüler
2 görüntüyü listele aboneliği başlıkların bir listesi olarak görüntüler
r yenile okunmamış hesapları gezinme sırasında yeniler
shift-n/p gezinme aşağı/yukarı gezinme sırasında sonraki/önceki aboneliği veya klasörü seçer
shift-x gezinmeyi genişlet/daralt gezinme sırasında seçilen klasörü genişletir veya daraltır
shift-o gezinmeyi açma aboneliği gezinme sırasında seçili olan öğeyi açar
gh ana sayfaya git Google Reader ana sayfasına gider
ga tüm öğelere git “Tüm öğeler” görünümüne gider
gs yıldızlı öğelere git “Yıldızlı öğeler” görünümüne gider
gt etikete git etiketin adını girerek bir etikette gezinmenizi sağlar
gu aboneliğe git abonelik adını girerek bir abonelikte gezinmenizi sağlar
u tam ekran moduna geç abonelik listesini gizler ve görüntüler
? klavye kısayolları yardımı Tüm Reader kısayollarına dair bir hızlı rehber görüntüler


6. Paylaşım nasıl çalışır?

Paylaşım en sevdiğimiz özelliklerimizden biridir. Aslında, bu özelliğimizi bir sayfanın tamamını ona ayıracak kadar çok seviyoruz!. Paylaşım hakkında daha fazla bilgi edinin.

7. Etiketler nedir ve nasıl kullanabilirim?

Etiketler ilgilendiğiniz öğeleri düzenlemeniz için bir yol sağlar. Herhangi bir kelimeyi etiket olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, en sevdiğiniz mesajlar için (“favoriler”) veya izlemek istediğiniz öğeler için (“izleme”) bir etiketiniz olabilir. Etiketler ayrıca paylaşım için de kullanılabilir. Yayınlanan bir mesaja bir etiket eklemek için, yalnızca “etiket ekle”yi tıklayın ve alakalı etiketleri girin.

8. Otomatik sıralama nasıl çalışır?

Tüm öğeleri görüntülerken, bir sıralama düzeni seçmek için “Ayarları görüntüle”yi tıklayabilirsiniz. Otomatik sıralama, abonelikleri daha az öğeyle öncelik sıralamasına koyar, böylece ayda bir kez bir blog öğesi yayınlayan arkadaşınız New York Times gibi daha yüksek hacmi olan sitelerin gölgesinde kalmaz.

9. Aboneliğimi en eski öğelerinden başlayarak okuyabilir miyim?

Elbette. “Ayarları görüntüle”yi tıklayın ve “En eskiden başlayarak sırala”yı seçin. Öğeleri son 30 günden itibaren gönderildikleri sırada görüntüleyecektir. Bu özellikle de kişisel dergiler ve sıralamanın önemli olduğu diğer sitelerde kullanışlıdır. Hatta daha geriye giderek öğelerinizi “önce en yeniler” olarak sıralayın ve geriden en başa dönmek üzere bu abonelik için izlediğimiz sınırsız kaydırma yollarını kullanın.

10. Mevcut bir abonelik listesini içe aktarabilir miyim?

Bir yayın okuyucudan diğerine geçiyorsanız mevcut aboneliklerinizi Google Reader’a aktarabilirsiniz. Bunu yapmak için önce aboneliklerinizi OPML adında standart bir biçimde dışa aktarmanız gerekir (aktarımı nasıl yapacağınızı öğrenmek için bir sonraki soruya bakın). OPML dosyanızı aldıktan sonra, Google Reader’a geri gidin ve sağ üst köşedeki “ayarlar”ı ve sonra “içe/dışa aktar”ı tıklayın. OPML dosyanızın konumunu seçin ve “içe aktar”ı tıklayın; Google Reader listedeki tüm abonelikleri hesabınıza ekleyecek ve güncellemeler için kontrol etmeye başlayacaktır.

11. Aboneliklerimi başka bir yayın okuyucusundan nasıl dışa aktarabilirim?

Pek çok yayın okuyucusu aboneliklerinizi bir OPML dosyası olarak dışa aktarmanıza izin verir. Google’a ait olmayan uygulamaları desteklemiyor olsak da, aboneliklerinizi çeşitli popüler yayın okuyucularından nasıl dışa aktaracağınız hakkında talimatların da yer aldığı bunlarla alakalı bir bağlantı listesi derledik. Eski yayın okuyucunuzu listede bulamadıysanız veya bu talimatlar işinize yaramadıysa, yayın okuyucunuzun yardım belgelerine başvurmanızı öneririz.

myYahoo http://jeremy.zawodny.com/blog/archives/005384.html
Google iGoogle http://persistent.info/archives/2006/05/04/igoogle-opml
NetVibes http://blog.netvibes.com/?2005/10/08/7-opml-export
Bloglines http://www.bloglines.com/help/faq#export
Newsgator Online http://newsgator.mykbpro.com/Article_43256.aspx
Rojo http://www.rojo.com/corporate/help/faqs/
using-rojo-managing-feeds-in-rojo/can-i-export-my-subscriptions-from-rojo/
Safari sık kullanılanları http://dcostanet.net/wordpress/2005/06/13/export-safari-rss-feeds-via-opml/
Firefox live yer imleri http://efinke.com/opml-support/

12. Google Hesabı nedir?

Google Hesabı, size Google Reader'ın, Google Gruplar’ın, Google Uyarıları’nın, Froogle Alışveriş Listesi’nin ve iGoogle’ın yer aldığı pek çok Google hizmetine erişmenizi sağlayan bir e-posta adresi ve şifredir. Bu hizmetlerden herhangi birini daha önce kullandıysanız, bir Google hesabınız var demektir ve Reader’da oturum açmak için kullanıcı adınızı ve şifrenizi kullanabilirsiniz. Henüz bir Google Hesabınız yoksa, buradan oluşturabilirsiniz.

13. RSS ve Atom nedir?

RSS ve Atom en popüler iki yayın biçimidir. Pek çok okuyucu gibi Google Reader da bu iki biçimi destekler.

14. Google Reader için sistem gereklilikleri nelerdir?

En iyi kullanıcı deneyimi için, Google Reader güncel bir tarayıcı gerektirir. Firefox kullanmanızı öneririz (buradan indirin: Windows Mac Linux) veya Safari (buradan indirin: Mac), ancak Internet Explorer da kullanabilirsiniz (buradan indirin: Windows).

15. Yayın önerileri nasıl çalışır?

Google Reader Ana Sayfası’ndaki "En Çok Önerilenler" bölümü, henüz abone olmadığınız ancak ilginizi çekebilecek birkaç yayını listeler. Bu önerilerin yanındaki Tümünü görüntüle bağlantısını veya kenar çubuğundaki Keşfet bağlantısını tıklayarak daha fazla öneri alabilirsiniz.

Öneri listeniz otomatik olarak oluşturulur. Öneri listeniz, abone olduğunuz yayınların yanı sıra bulunduğunuz yer de dahil olmak üzere Web Geçmişi profilinizdeki bilgileri göz önüne alır. Birçok kullanıcıdan toplanan bu bilgiler, benzer ilgi alanlarına sahip kişiler arasında hangi yayınların popüler olduğunu gösterebilir. Örneğin çok sayıda kişi hem bal hem de tereyağı ile ilgili yayınlara abone olursa ve siz yalnızca bal ile ilgili yayınlara abone olursanız, Reader tereyağıyla ilgili yayınları size önerecektir. Bu işlem tamamen otomatik ve anonim olarak yapılır; böylece bilgileriniz kimseyle paylaşılmaz.

1. Genel sayfa nedir?

Tüm Google Reader hesapları ailenizle veya arkadaşlarınızla en sevdiğiniz öğeleri paylaşmak için kullanabileceğiniz genel bir sayfayla birlikte gelir. Genel sayfanızı görmek için, “paylaşılan öğeler"i tıklayın ve öğelerin üzerinde görüntülenen bağlantıyı kullanın.

2. Genel sayfamı kimler görebilir?

Tıpkı diğer normal web sayfaları gibi, genel sayfanız da adresi bilen herkes tarafından görüntülenebilir. Önerdiğiniz her şeyi okuyabilmeleri için bağlantıyı arkadaşlarınıza ve ailenize gönderin. Bu bağlantıyı, kolay erişim için tarayıcılarının sık kullanılanlar listesine ekleyebilir ve hatta Google Reader’da abone olabilirler.

3. Genel sayfama nasıl öğe ekleyebilirim?

Bir öğeyi paylaşmak için, paylaşım simgesinin üzerine tıklayın, böylece öğe genel sayfanıza eklenmiş olacaktır.

4. Genel sayfamdan öğe çıkarabilir miyim?

Bir öğeyi sayfadan kaldırmak için, kaldırmak istediğiniz öğeyi paylaşılan öğeler arasından bulun ve paylaşım simgesine tekrar tıklayın, böylece artık turuncu olmayacaktır. Öğe genel sayfadan kaybolacaktır (ancak, uygulamalar değişikliği siz kaldırmadan önce bulursa, öğe yayınlarınızı izleyen başka uygulamalarda görüntülenmeye devam edebilir).

5. Öğeleri belirli kişilerle paylaşabilir miyim?

Genel sayfanız adresi bilen herkes tarafından görüntülenebilir. Ancak, bir makaleyi belli bir kişiyle paylaşmak istiyorsanız, arkadaşınıza bağlantı göndermek için e-posta düğmesini tıklayabilirsiniz (bir Gmail hesabı gerektirir).

6. Genel sayfamı özelleştirebilir miyim?

Şimdilik maalesef, genel sayfanızı paylaşacağınız öğeyi seçmek dışında özelleştiremezsiniz.

7. Google Reader’da öğe paylaşmanın başka yolları var mı?

Google Reader öğelere ayrı ayrı etiket atamanızı sağlar. Bir öğeyi etiketlemek için, “etiket ekle” bağlantısına tıklayın ve açıklayıcı bir etiket adı girin. Sonra Ayarlar sayfasına gidebilir, etiketi genel yapabilirsiniz. En son öğeleri genel etiketinize bağlayan benzersiz bir URL oluşturulur. Daha sonra bu bağlantıyı çevrimiçi olarak yayınlayabilir veya arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz.

8. Klip nedir?

Klip belirli bir etikete sahip öğelerin en son başlıklarını içeren sıkıştırılmış bir listedir. HTML kodunu site şablonunuza kopyalayıp yapıştırarak kendi web sitenize kolayca klip ekleyebilirsiniz. HTML kodu edinmek için, ayarlar sayfasındaki “etiketler” sekmesine gidin. Ayrıca klibinizin görünümünü sitenizle eşleşecek şekilde özelleştirebilirsiniz.

Yayınlarda "en iyi uygulamalar"
İlgi çekici ve faydalı bir içerik, yayınınız için abonelik çekmenin ve siteye sayfa görünümü kazandırmanın en kesin yoludur. Ancak, yüksek kalitede bir yayın, kullanıcıların sizin içeriğinizi değerlendirmek için ne kadar zaman harcamak isteyeceğini de etkileyecektir. Bu nedenle aşağıdaki noktalara dikkat etmenizi öneririz:

* İlgi çekici ve açıklayıcı başlıklar yazın. Yayın okuyucularının çoğu yalnızca makale başlıklarını görüntüler, dolayısıyla başlık bir kullanıcının içeriğinizi okuyup okumayacağını anında belirler. "Yılbaşı Gecesi için 10 lezzetli yemek tarifi", “Leziz”e göre daha faydalı ve ilgi çekici bir başlıktır.
* Resim ekleyin. Yayın okuyucuları orijinal sitedeki biçimlendirmelerin çoğunu yok sayar, dolayısıyla resimler içeriğinizin öne çıkmasında en önemli yoldur.
* Kullanıcılarınıza aşırı yüklenmeyin. Kullanıcıların pek çoğu Digg veya New York Times gibi yüksek hacimli yayınların ancak birkaç tanesini almak ister. Çoğu yayıncılar için günde 1-10 arası makale yayınlamak, yayınları daha kolay yönetmelerini sağlar. Siteniz bundan daha fazla yayın yapıyorsa, en beğenilen girişlerin ait olduğu bir yayın veya belirli bir konuya ait çoklu alt yayınlar sunmayı düşünebilirsiniz.
* Tam içerikli yayınlar ve kısmi içerikli yayınlar konusu üzerinde hala devam eden bir tartışma bulunmaktadır. Her iki seçeneği de tercih etmek için iyi sebepler olsa da, kullanıcı bir makaleyi okumak için tıklamak zorunda kalmayacağından tam içerikli yayın kullanıcıya daha iyi bir deneyim sağlar. Bazı kullanıcıların okumak için ayrıca çaba göstermeleri gerektiğinden kısmi içerikli yayınlara abone olmayı tercih etmeyeceğini bilmenizi isteriz.

Yayınları uygulama
Yayınlarınızın teknik uygulamasına özen göstermeniz de ayrıca önemlidir.

* Google Reader tüm RSS ve Atom sürümlerini desteklemektedir. İkisini de aynı anda kullanmamanızı ve Atom 1.0’i ya da RSS 2.0’yi kullanmanızı öneririz. Çoklu formatlar sunmak kullanıcıların kafasını karıştırabilir ve yayın okuyucularının büyük bir kısmı tüm ana formatları desteklediği için pek faydalı değildir.
* Bir yayın yanlış biçimlendirildiyse veya standartlara uygun değilse, yinelenen girişlere neden olabilir ve yetersiz bir şekilde çalışır. Bundan kaçınmak için, yayınlarınızı feed validator uygulamasını kullanarak doğrulayın. Gerektiği şekilde çalıştığından emin olmak için, yayınlarınızı ana yayın okuyucularında test etmek de iyi bir fikirdir.
* Karakter kodlamalarına ve değiştirme karakterlerine dikkat edin. & ve < gibi yanıltıcı karakterlerin doğru bir şekilde görüntülendiğinden emin olmak için teknik açıklamaları uygulayın ve bir yayın okuyucusunda test edin.
* Öğeleri açık bir şekilde tanımlamak için Atom ve RSS 2.0 öğelerini kullanmanızı öneririz. Güncellenmiş bir öğe orijinal kimliğinde tutulmalıdır ve asla önceki bir öğenin kimliğiyle yeniden kullanılmamalıdır. Kimliklerin değiştirilmesi yinelenen öğelere neden olabilir ve kimliklerin yeniden kullanılması bazı öğelerin gizlenmesine yol açar. "Tag URI’leri" bağlantılarınızı yeniden düzenlemek zorunda kalsanız bile değişmedikleri için iyi kimlikler oluşturur.
* Tarayıcımız hakkında daha fazla bilgi için, lütfen FeedFetcher SSS bölümüne bakın.

Yayın “otomatik bulma”yı kullanma
Modern tarayıcıların çoğu yayınlara abone olmayı kolaylaştıran yerleşik işlevler sağlar. Bu özelliği kullanmak için, sitenizin tarayıcıyı uygun etiketlerle yayınlarınızın konumu hakkında uyarması gerekir . Otomatik bulma etiketleri de Google Reader'ın "Abonelik Ekle" araması gibi arama motorlarında kullanılır. Yayın otomatik bulma etiketleri hakkında daha fazla bilgi edinin.
“Google’a Ekle” düğmelerini kullanma

Yayın abonelik düğmeleri abone olmayı kolaylaştırdığından dolayı içeriğinizin okur kitlesini artırmak için mükemmel bir yoldur. "Google’a Ekle" düğmesi kullanıcılarımızın yayınlarınızdan herhangi birine yalnızca iki kere tıklayarak abone olmasını sağlar. Sitenizde sunduğunuz yayınlara "Google’a Ekle" düğmesini nasıl ekleneceği hakkında bilgi edinin.
Google’a Ekle düğmesi
Paylaşılan öğeler için “klipleri" kullanma

Pek çok yayıncı Google Reader’ı endüstri haberlerini sürekli takip etmelerine yardımcı olduğundan ve makalelerin güncel ve ilgili olduğundan emin olmak için kullanmaktadır. Sitenize ilginç içerik eklemenin en iyi yolu öğelerinizi Google Reader kullanarak kitlenizle paylaşmaktır. Bir öğeyi paylaşmak için yalnızca bir kez tıklamanız yeterlidir, ayrıca sitenizdeki en son başlıkları görüntülemenizi çok kolaylaştırdık. Sitenize bir klibi nasıl koyacağınızı öğrenin (Yalnızca Google Reader kullanıcıları).
Paylaşılan Öğeler
Sık Sorulan Sorular
Google Reader abone sayımını bildirir mi?

Evet, yayınları taradığımızda Google Reader abone sayısını bildirir (HTTP’de “Kullanıcı Aracısı:” başlığı dahilinde). Şu an bu sayılar hem Reader hem de iGoogle kullanıcılarını kapsamaktadır; zaman içinde diğer Google ürünlerindeki abonelikleri de kapsayacaktır.

"Kullanıcı Aracısı:" başlığı, ilgili URL’siyle, abone sayısıyla ve özel bir 64-bit’lik yayın tanımlayıcısıyla beraber ("feed-id") yayın tarayıcımızın adını (FeedFetcher-Google") kapsar. Aynı yayın için farklı "ayın kimliği" değerlerinde birden fazla talep olduğunu görebilirsiniz. Bu durum, aynı yayın birden fazla URL ile gösterildiğinde gerçekleşir (örneğin, yönlendirmeler nedeniyle). Bu durumda farklı “yayın kimliği” değerleri olan bir yayındaki Google abonelerinin toplam sayısını belirlemek için o yayındaki abonelerin sayısını toplamanız gerekir.

Burada “Kullanıcı Aracısı:” başlık içeriğinin bir örneği bulunmaktadır:
User-Agent: Feedfetcher-Google; (+http://www.google.com/feedfetcher.html; 4 subscribers; feed-id=1794595805790851116)

Günlüklerinize erişimiz yoksa, FeedBurner gibi analitik çözümler çeşitli yayın okuyucularındaki abonelik sayımlarınızı izlemenizi kolaylaştırır.
Destekleyici yayınlar sayfa görünümlerimi azaltmaz mı?
İçeriğinizi çok az çaba harcayarak görüntülemelerini sağladığı için zengin ve tam içerikli yayınlar kullanıcıları mutlu eder. Tam içerikli yayınlara geçmeniz web sitenize yapılan ziyaretlerin kısa bir süre azalmasına neden olabilir, ancak okuyucu kitlesinin ve fikir alışverişinin artmasıyla elde edeceğiniz uzun dönemli kazançlar genel olarak buna değerdir. Ayrıca doğrudan yayın içeriğiniz üzerinden para kazanma yöntemleri de gittikçe artmaktadır. Son olarak, düzenli bir abone, siteye ara sıra giren bir ziyaretçiden daha değerlidir.
Başka bir sorum veya görüşüm var. Geribildirimleri nereye gönderebilirim?
Sorularınızı burada görmediyseniz ve sorun yaşamaya devam ediyorsanız veya Google Reader hakkında görüş veya geribildirim sunmak istiyorsanız, lütfen tartışma panomuza ileti gönderin.

En sık kullandığınız haber sitelerinin ve blogların büyük olasılıkla abone olabileceğiniz yayınları vardır. Bunları eklemenin en kolay yolu Google Reader’da arama yapmaktır (“Abonelik ekle”yi tıklayın ve sorgunuzu girin). Aradığınız yayını bulamazsanız, aşağıda yayınları bulmanın ve abone olmanın diğer bazı yollarını bulabilirsiniz:

Google Reader Bulsun
Web sitesinin adresini kopyalayın (örneğin, http://googlereader.blogspot.com) ve Google Reader'ın "Abonelik ekle" kutusuna yapıştırın. Sayfayla ilgili bir yayın varsa, aboneliklerinize eklenecektir.

Hızlı ekleme ekran görüntüsü

Firefox gibi modern tarayıcılar, sitede bir yayın varsa adres çubuğunda her zaman bir Yayın Simgesi RSS düğmesi simge görüntüler.
Abonelik bağlantılarını arayın
Turuncu görüntülenmiyorsa, bu bağlantıları sayfada bulunan aşağıdaki terimlerle aramayı deneyin (Firefox’ta, Düzenle->Bu Sayfada Bul... seçeneklerini seçebilirsiniz):

* abone ol
* ortak kullanıma sunma
* yayın
* rss
* xml
* atom

Yukarıdakilerin çoğu abone olabileceğiniz yayınlar için kullanılan teknik terimlerdir. Ayrıca üzerinde bu terimlerin bulunduğu resimleri ve düğmeleri de arayabilirsiniz, örneğin:

XML düğmesi RSS düğmesi

En belirgin bağlantıyı veya simgeyi tıklayın. Yönlendirildiğiniz sayfanın adresini kopyalayın ve bağlantıyı Google Reader'ın "Abonelik ekle" kutusuna yapıştırın. Bazı durumlarda, sayfa okunamaz görünebilir, ancak Reader’da normal görünecektir. Bazı sitelerin birden fazla yayını vardır, dolayısıyla bir görüş yayınını değil ana yayını seçtiğinizden emin olun. Site RSS ve Atom arasında bir seçim yapmanızı sağlıyorsa, ikisinden birini seçin—Google Reader her ikisini de anlar.
Bunların Hiçbiri İşe Yaramazsa
Bu web sitesinin henüz bir yayınının olmaması da mümkündür. Bir iletişim sayfası bulmayı deneyin ve bir yayın eklemeleri için site sahibine e-posta gönderin.

1 yorum:

dusecek domain dedi ki...

Kapatılacakmış, resmi açıklama linki: http://googleblog.blogspot.com/2013/03/a-second-spring-of-cleaning.html

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger