15 Haziran 2010 Salı

ÇANAKKALE ŞEHİTLİKLERİ ARTIK ÜCRETLİ…

Çanakkale'de savaş alanları ile şehitliklerin bulunduğu Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na giriş paralı oldu.

1 Haziran'dan itibaren, şehitlikleri ziyarete gelen 12 kişi ve üstü gruplara bundan böyle, Kilye Koyu ile Seyit Onbaşı önüne kurulan kapılarda 140 TL ödeyerek ‘alan kılavuzu’ alma zorunluluğu getirildi. Böylece Türkiye’nin ücretsiz gezilebilen tek milli parkı bu unvanını yitirdi.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nın ücretli olacağı iddiaları ilk olarak, Kilye Ana Tanıtım Merkezi'nın 2005 yılında hizmete açılmasıyla birlikte ortaya atıldı. Ana Tanıtım Merkezi’nin, Milli Parkın giriş kapısı olacağı ve artık savaş alanlarını gezmenin, şehitleri ziyaret etmenin paralı olacağı ileri sürüldü. İlgili makamlar ise her seferinde bu iddiaları yalanladı. Ancak sonunda, bağrında binlerce kefensiz şehidi barındıran Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nı ziyaret etmek bir gerekçe bulunarak paralı hale getirildi. Böylece, Gelibolu Yarımadası, Türkiye’nin ücretsiz tek milli parkı olma unvanını da yitirmiş oldu.
ADI ALAN KILAVUZLUĞU BEDELİ
Savaş alanları ile şehitliklerin yer aldığı milli parkta, ziyaretçilere yönelik yeni uygulama 1 Haziran tarihinde başladı.Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü, Eceabat İlçesinde Kilye Koyunda ve Kilitbahir Köyünde Seyit Onbaşı Heykelinin yanında kontrol merkezi olarak iki kapı oluşturdu.
Savaş alanlarını gezmeye ve şehitlikleri ziyarete gelen 12 kişi ve üzeri sayıdaki gruplara ‘alan kılavuzu’ alma zorunluluğu getirildi. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü, Alan Kılavuzluğu ücreti adı altında hafta içi 110 TL, hafta sonu ise 140 TL tahsil etmeye başladı. Hafta sonu için alınan 140 TL bedelin 87 TL’si alan kılavuzuna ödeniyor. 53 TL ise Milli Park Müdürlüğüne aktarılıyor. Devlete vergi ve stopajlar ödendikten sonra kalan 24 TL ise Milli Park Müdürlüğüne kalıyor. Bu da ziyaretçiler tarafından şehitliklere giriş ücreti olarak algılanıyor.

PROFESYONEL REHBER YETMİYOR
Yeni uygulama beraberinde bir tartışmayı daha getirdi. Çünkü gelen ziyaretçiler yanlarında kokartlı profesyonel turist rehberi bulunsa dahi, Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda yaptığı bir protokol nedeniyle yine alan kılavuzu almak zorunda. Kokartlı profesyonel turist rehberleri ise bu uygulamaya tepkili. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürlüğü, sorunu çözüme kavuşturmak için kokartlı profesyonel turist rehberlerini de önümüzdeki dönemde açılacak kursa sokarak alan kılavuzluğu belgesi vermeyi hedefliyor.

HEDEF KAÇAK ÇALIŞANLARI ÖNLEMEK
Kontrol noktalarını bakanlığın talimatı gereği kurduklarını belirten Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü İsrafil Erdoğan, “Yönetmelik gereği 12 kişi ve üstü grupların alan kılavuzu alma zorunluluğu bulunuyordu. Biz de bölgede kaçak çalışan alan kılavuzlarını önlemek ve devletin alan kılavuzlarından vergisini tahsil etmesini sağlamak için iki kontrol noktası oluşturduk. Bu kapılarda hafta sonu 140 TL, hafta içi ise 110 TL alan kılavuzluğu ücreti alıyoruz. Toplanan parayı bir hesapta biriktiriyoruz ve ay sonu alan kılavuzlarının hesaplarına havale yapıyoruz. Hafta sonu için alanın 140 TL’den alan kılavuzuna ödenen para ve devlete ödenen vergilerden sonra Milli Park Müdürlüğümüze 24 TL kalıyor. Ancak bununla ilgili bir çalışmamız var. Bu çalışma tamamlandığında 24 TL’nin 16 TL’si Eceabat Kaymakamlığı bünyesindeki Köylere Hizmet Götürme Birliği hesabına aktarılacak. Milli Parka ise 8 TL gibi sembolik bir rakam aktarılmış olacak” dedi.

ALAN KILAVUZLARI ELEŞTİRİLERİ YERSİZ BULUYOR
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Alan Kılavuzları Kooperatifi Başkanı Turgay Güleç, Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı bütün Milli Parkların ücretli olduğunu, bir tek istisnanın ise Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı olduğunu söyledi. Güleç, “Buraya giriş ücreti yoktur. Son günlerde ortaya atılan, kapı ücreti konusu tamamen yanlış bilgilerden oluşmaktadır. Gelibolu Yarımadasına gelen ziyaretçiler sadece alan kılavuzu için ücret ödüyorlar. Bu da yönetmeliklerle yapılıyor. Alınan 140 TL’den Milli Parka kalan para bölgede yapılan işlerde kullanılıyor. Daha önce alan kılavuzları kendileri grup buluyor ve işe çıkıyordu. Ancak 1 Haziran’dan itibaren başlayan uygulama daha disiplinli olduğu için rantı kesilen kaçak rehberler veya alan kılavuzu olmayanlar olayı ‘ayak bastı parası’ olarak lanse ediyorlar” diyerek yeni uygulamayı savundu.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger