16 Nisan 2011 Cumartesi

Charlie Chaplin'in 122. doğum gününü google unutmadı

Charlie Chaplin'i 122. doğum gününde google unutmadı.

Komedi Dünyası'nın yıldızı Charlie Chaplin... Bir zamanlar siyah - beyaz televizyonun renkli simalarından olan Charlie Chaplin 122. doğum gününde unutulmadı. Charlie Chaplin 122. doğum gününde Google doodlesinde yer aldı.

CHAPLİN KİMDİR?

Charlie Chaplin 16 Nisan 1889'da Londra'da doğdu. İngiliz sinema yönetmeni, oyuncu ve yazar da olan Chaplin'in asıl adı Charles Spencer Chaplin'dir. Ancak, Chaplin'i herkes yarattığı "Şarlo" (Charlot) karakteri ile özdeşleşti ve öyle anıldı.

Londra'nın fakir bölgelerinden birinde doğup büyüyen Chaplin, 1913' te gittiği ABD'de sinemaya başlamıştı. 1914'teki ilk filmi Making A Living'in ardından çekilen Kid Auto Races in Venice filminde bol pantolonlu, melon şapkalı, büyük ayakkabılı, sürekli bastonunu çeviren ve sakar hareketleri ile gülünç mizansenler oluşturan "Şarlo" tiplemesini yarattı. Takip eden yıllar içinde aralarında The Immigrant (1917), The Adventurer (1917) gibi ünlü filmlerinin de bulunduğu altmıştan fazla kısa filmde oynayarak yeni gelişmekte olan sinemanın da etkisiyle dünya çapında görülmemiş bir üne kavuştu. 1918 yılında çektiği A Dog's Life filmi ile uzun metrajlı filmlere de başlayan Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ve D. W. Griffith ile birlikte kurdukları United Artists film şirketinin ortağı olduktan sonra Altına Hücum, Şehir Işıkları, Büyük Diktatör, Asri Zamanlar, Sirk ve Sahne Işıkları gibi başyapıtlara imza attı.
kaynak:internet

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger