25 Nisan 2011 Pazartesi

Yenilenen '57. Alay Şehitliği' Açıldı

Çanakkale'nin Gelibolu Yarımadası'nda 'Tarihe Saygı Projesi' kapsamında, 1992 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yaptırılan 57. Alay Sembolik Şehitliği yeniden düzenlendi.
Conkbayırı yakınlarında, Bomba Sırtı Mevkii'ndeki yenilenen şehitliğin açılış töreni, Çanakkale Kara Savaşları'nın ve Anzak Koyu çıkarmasının 96'ncı yıldönümü anma porgramı kapsamında yapıldı. Açılışa Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murray Mccully ile Avustralya, İngiltere, Hindistan ve Kanada gibi savaşlara katılan ülkelerin temsilcileri ile 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Gelibolu 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Raif Akbaş, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, OPET Genel Müdürü Nurten Öztürk, çok sayıda subay ve izci katıldı.

Törende Bursa'dan gelen 57. Alay Motor Kulübü üyesi 50 kişilik grup, büyük ilgi topladı. Sırtlarında "57. Alay Motor Kulübü" yazılı, deri yelekleri bulunan grup ile izciler hatıra fotoğrafı cektirmek için birbiriyle yarıştı. Yenilenen 57. Alay Sembolik Şehitliği'nde saatler 15. 30'u gösterirken açılış seronomisi başladı. Şehitlik anıtına Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Kıvrıkoğlu ve Vali Tuna çelenk sundu. Saygı duruşu ve saygı atışının ardından, Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı Bandosu'nun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı, şehitlikteki dev göndere toka edildi.

Törende konuşan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Geçmişini bilmeyen uluslar geleceğini kuramaz" diyerek 57. Alayın Anafartalar kahramanı Mustafa Kemaml Atatürk'ten aldığı emir ile şehit düştüğünü anlattı. Davutoğlu, "Atatürk, o tarihi emrinde 57. Alay'a 'Ben size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum' diye seslenmişti. 57. Alay da bu emir doğrultusunda tek bir neferi kalmaksızın şehitlik mertebesine ulaşmıştı. Şehitlerimize çok şey borçluyuz" diye konuştu.

OPET Genel Müdürü Nurten Öztürk ise 5 yıldır yarımadada "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında hizmet etmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna da şehitlikte 1817 Mehmetçiğin isimlerinin yeniden düzenlendiğini, yapılan yenileme çalışması sayesinde ziyaretçilere daha geniş bir alanda ziyaret imkanı sunulduğunu hatırlattı.

Tören, İstanbul Devlet Opera sanatçılarının, Çanakkale Orotoryosu gösterisi ve Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü gösterisiyle son buldu.


Anzak Koyu'nda şafak ayini...

Çanakkale Kara Savaşları'nın 96. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma törenleri kapsamında Gelibolu'daki Anzak Koyu'nda "şafak ayini" düzenlendi.

Binlerce Avustralyalı ve Yeni Zelandalı, gece Çanakkale'den Gelibolu'ya giderek, törenin başlamasını uyku tulumlarında bekledi. Soğuk havadaki bu bekleyiş sırasında dev ekranlarda Çanakkale Savaşı'na ilişkin belgesel ve röportajlar gösterildi.

Avustralya Kraliyet Hava Kuvvetleri ve Yeni Zelanda Kraliyet Hava Kuvvetleri'nin müzik dinletisinin ardından tören kıtasının yerini almasıyla tören başladı.

Avustralya Gazi İşleri Bakanı Warren Snowdon, törende yaptığı konuşmada, Anzakların ve Türklerin bir arada bulunmasının neredeyse yüzyıl önce meydana gelmiş korkunç günlerden bu yana büyüyen karşılıklı saygı ve dostluğun kanıtı olduğunu belirtti.

Snowdon, "Anzakların ruhları yaşamaya devam ediyor. Bize güç ve ümit veren bir ruh. Kuşkusuz şimdiki nesillerimizde olan ruh" dedi.



Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Murnay McCully de 96 yıl önce Yeni Zelanda, Avustralya ve Türkiye arasında da bir bağ doğduğunu söyledi.

McCully, 96 yıl önce buraya gelen 8 bin 556 Yeni Zelandalıdan üçte birinin eve geri dönemediğini, yarısından çoğunun yaralandığını belirtti. McCully, Türkiye hükümetine atalarını bu özel yerde anma fırsatı verdikleri için teşekkür etti.

Şafak törenine Türk Silahlı Kuvvetleri adına katılan iki subay, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934'te Çanakkale Savaşları'nda yaşamlarını yitiren yabancı ülke askerlerinin ailelerine yönelik sözlerini Türkçe ve İngilizce olarak okudu.

Tören, iki dakikalık saygı duruşunun ardından Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda milli marşlarının okunması ve alana çelenklerin konulmasıyla sona erdi.

kaynak:internet

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger