13 Nisan 2011 Çarşamba

Yerli cep telefonu üretimi için hazırız

Yerli cep telefonu üretimi için hazırız, yeter ki yasa çıksın.

Çift sim kartlı cep telefonlarıyla dikkat çeken General Mobile, Türkiye'de üretim yapabilmek için yasa tasarısının Meclis'ten geçmesini bekliyor. Üretim konusunda her türlü altyapıya sahip olduklarını kaydeden şirketin Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, devletin destek vermesi durumunda Türkiye'nin bölgede teknoloji üssü olacağını ifade etti.

General Mobile, deneme için 50 bine yakın cep telefonu üretimi yapmıştı. Bu ürünlerin ithal modellerin önüne geçtiğini belirten General Mobile Türkiye Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, "Yerli üretim konusunda yasa tasarısı henüz netleşmedi." dedi. Vergi noktasında yasanın üreticiyi zorda bıraktığını düşünen Gölcü, ithal telefonun yerli muadiline göre yüzde 15 daha hesaplı olduğunu belirtti. Üst yönetici, yerli üretim telefona yüzde 20 ÖTV yerine telefon başına 50 lira vergi olması durumunda üretime başlayacaklarını dile getirdi. Gölcü'nün anlattığına göre, mevcut vergilendirme sisteminde üretilen 100 dolarlık bir telefondan vergi alınırken bunun yerine telefon ithal edilirse 55 dolar üzerinden vergi alınıyor. Ancak şirket, bugünlerde seçim takviminin başladığı için tasarının seçim sonrasına kaldığını düşünüyor. Bu alana teşviklerin artması gerektiğini savunan Muzaffer Gölcü, bu devlet politikası haline gelirse Türkiye'nin bölgede teknoloji üssü olacağını savundu. Kendilerinin ne zaman yoğun bir reklam kampanyasına girseler çevre ülkelerden işbirliği teklifleri aldıklarını da sözlerine ekledi. Gölcü, şirket olarak bundan sonra hem Türkiye ve Ortadoğu'da standart düz cep telefonları yerine akıllı cep telefonları ve tablet bilgisayar pazarlarına yoğunlaşacakları bilgisini verdi.

Katma değeri artırmak için yazılıma ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizen Telpa Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman ise bunun için üniversitelerle işbirliğine hazır olduklarını vurguladı. Artık üretimin anlamını yitirdiğini belirten Yaman, dünyadaki tüm üretimin yüzde 85'inin 3 firma tarafından yapıldığını, bundan sonra yazılım alanında gelişimin öne çıkacağını anlattı. Dünyanın birçok önemli firmasında Türklerin çalıştığını aktaran Sebahattin Yaman, "Bu insan kaynağının geri dönmesi lazım. Ülkenin yetiştirdiği gençlere de hayranız." diye konuştu.

Cebini düşünenler için daha akıllı telefonlar

Telefon üreticisi şirket, çift sim kartlı cep telefonlarıyla adını duyurduktan sonra swarowski taşlı 'Diamonds' serisini üreterek ürün gamını genişletmişti. Bu adımdan sonra akıllı cep telefonu pazarına girmek için yeni ürünler piyasaya süren General Mobile, bunlara 'smarter phone' (daha akıllı telefon) diyor. Yeni ürünleri dokunmatik T3, klavyeli Q3 ve metal kasalı S3 modellerini tanıtan Muzaffer Gölcü, bunlara akıllı telefon işlerini yaptığı halde daha hesaplı oldukları için smarter (daha akıllı) telefon dediklerini söyledi. Şirket, T3'ü 299, Q3'ü 279 ve S3'ü de 329 liraya piyasaya sürdü. Gölcü, telefonlarının, herhangi bir işletim sistemi bulunmadığı için ucuz olduğunu kaydetti.

kaynak:zaman

Hayırlısı olsun ne diyelim...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger