7 Mayıs 2011 Cumartesi

İnternet Yasakları 22 Ağustosta Başlıyor

22 Ağustos 2011'de yürürlüğe girecek 'İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar' hükümlerine göre kullanıcılar 4 internet filtresinden birini seçecek.
DAYANAĞI NEDİR?

5809 sayılı Kanunun 4’üncü 6’ncı ve 50’inci maddeleri ile 28.07.2010 tarihli ve 27655 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Elektronik Haberleşme Sektöründe Tüketici Hakları Yönetmeliği’nin 10’uncu maddesi hükümleri kapsamında, BTK tarafından hazırlanan “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar Taslağı” 22 Şubat 2011 tarihinde 2011/DK-10/91 no’lu karar ile onaylanarak, “İnternetin Güvenli Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar”ın 22 Ağustos 2011’de yürürlüğe girmesine karar verildi.

22 Ağustos'ta devreye girecek sistemde internete devlet daha doğrusu "BTK" tarafından belirlenen 4 filtre tipinden birini seçerek girebileceğiz. Filtreyi aşmak ya da aşmaya çalışmak suç sayılacak. Ayrıca internet servis sağlayıcıları filtrelerin aşılmasını engellemekle sorumlu tutuluyor, aksi halde onlara da ağır para cezaları öngörülüyor.

4 TİP FİLTRE UYGULANACAK

Düzenlemeye göre 4 tip filtre yer alacak. Aile, çocuk, yurtiçi ve standart paket. Her internet abonesi bunlardan birini seçmek zorunda kalacak.

İnternet düzenlemesine TR Net'ten açıklama
"Sınırları başkaları tarafından çizilmiş internet, özgürlük anlayışı ile çelişiyor"

22 Ağustos'ta başlayacak internet düzenlemeleri için ilk açıklama TR Net'ten geldi. Türkiye'nin ilk internet servis sağlayıcısı TR Net, internetin güvenli kullanımına ilişkin usul ve esasların 22 Ağustos 2011'de yürürlüğe girmesine karar verilmesine ilişkin yaptığı basın açıklamasında, "Günümüzde sanal bir dünya halini alan internetin ?güvenli internet' adı altında ?sınırları başkaları tarafından çizilmiş bir internet'e dönüştürülmesi, özgürlük anlayışı ile çelişmektedir. Söz konusu düzenleme, bazı siteleri engelleme ve alan adlarına yasaklama getiren uygulamalar ile sarsıldığı düşünülen ?İnternet Özgürlüğü' kavramının, daha da zedeleneceği bir döneme geçiş sürecinin sinyalleridir" dedi.

Düzenlemeyi özgür ve karar alabilen nesiller için bir tehlike olarak gördüklerini belirten TR Net yetkilileri, "TR NET, sosyal sorumluluk bilinci çerçevesinde söz konusu düzenlemenin orta ve uzun vadede ülke, toplum ve kişiler adına en doğru şekilde sonuçlanması için elinden geleni yapmaya hazırdır" şeklinde konuştu.

ORTAK YOL HARİTASI ÇIKARILMALI
TR Net adına Habertürk'e bilgi veren Hayat Bilgi Holding Basın ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşenur Vardal, şunları söyledi: "Bu gelişmelerle ilgili çekincelerimizi paylaşmanın, Türkiye'nin ilk Internet Servis Sağlayıcısı (ISP) olarak bizim misyonumuz olduğunu düşünerek hareket ediyoruz. Eminiz ki bu hareketimiz ile birlikte, halkımıza internet hizmeti sunan diğer sağlayıcılar da aynı çerçevede birleşecek. Bu uygulamanın doğru şekilde planlanması ve insanların aklında soru işareti bırakmayacak şekilde tasarlanması için bizler de üzerimize düşeni yapmak için gönüllüyüz. Bu konuda hem servis sağlayıcıların hem de STK'ların katılımıyla ortak bir yol haritası oluşturulması gerekiyor."
Kaynak:haberturk,cnnturk ve internetten derlenmiştir.

Bu arada bu yasağa karşı sizleri de 15 Mayıs ve 22 Mayıs’ta Taksim Meydanı başta olmak üzere Türkiye’nin farklı kentlerinde toplanma çağrısı sosyal ağlar üzerinde yoğun şekilde paylaşılıyor.

Haydi 15 mayısta Taksim`e...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger