7 Eylül 2011 Çarşamba

Google İçin 10 Doğru Şey!

Kuruculardan biri olan Larry Page, “Mükemmel arama motoru ne demek istediğinizi tam olarak anlamalı ve istediğinizi tam olarak önünüze getirmelidir” dedi.
Google ilk başladığında, bir arama sorgusu girdiğinizde doğru yanıtı hemen bulduğunuz için sevinçle şaşırırdınız. O zamanlarda, doğru yanıtı bulmada diğer tüm arama motorlarından daha iyi ve hızlı olduğumuz için Google tam anlamıyla başarıya ulaştı.
Ancak, teknoloji o günden bugüne çok yol kat etti ve web’in yüzü değişti. Aramanın hiçbir zaman çözülemeyecek bir sorun olduğunun bilincinde olarak, ister Boston’da bir masanın başında ister Bangkok’ta telefonda olsun bilgi arayan herkesin erişebileceği hızlı, doğru ve kullanımı kolay bir hizmet sağlamak amacıyla mevcut teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyoruz. Daha fazla güçlüğün üstesinden gelmek için aramadan çıkardığımız derslerden yararlanıyoruz.Geleceğe bakmaya devam ederken bu ana prensipler, yaptıklarımıza öncülük eder.
Google’ın doğru olduğunu fark ettiği on şey...

1. Kullanıcıya odaklan, gerisi kendiliğinden gelecektir.

Biz, en başından beri mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunmaya odaklandık. İster yeni bir İnternet tarayıcısı geliştirelim ister ana sayfamızın görünümünde bir değişiklik yapalım, kendi şirket içi hedeflerimizden veya kar oranlarımızdan çok, nihai olarak size hizmet ettiğimizden emin olmak için büyük bir özen gösterdik. Ana sayfa arayüzümüz açık ve basittir, sayfalar anında yüklenir. Arama sonuçlarındaki sıralamalar hiçbir zaman hiç kimseye satılmaz. Reklamlar açıkça reklam olarak belirtilir, alakalı içerik sunarlar ve dikkat dağıtıcı değildirler. Yeni araçlar ve uygulamalar geliştirdiğimizde, farklı bir şekilde nasıl tasarlanabileceğini düşünmenize gerek kalmayacak biçimde mükemmel çalışmaları gerektiğine inanırız.

2. Tek bir işi gerçekten iyi yapmak en iyisidir.

Biz arama yapıyoruz. Özel olarak arama sorunlarını çözmeye odaklanmış dünyanın en geniş araştırma gruplarından biriyle, neyi iyi yaptığımızı ve daha iyi nasıl yapabileceğimizi biliyoruz. Zor sorunlar karşısında bitmek bilmeyen denemelerimiz sayesinde karmaşık meseleleri çözebilmeyi ve milyonlarca kullanıcı için bilgi arama sürecini hızlı ve sorunsuz bir deneyim haline getirmiş olan bir hizmette sürekli olarak yenilikler sağlayabilmeyi başardık. Aramayı geliştirme kararlılığımız, öğrendiklerimizi Gmail ve Google Haritalar gibi yeni ürünlere uygulamamıza yardımcı olmaktadır. Aramanın gücünü daha önce araştırılmamış alanlara aktarmayı, insanların yaşamlarında sürekli olarak genişleyen bilgilere erişmelerine ve bu bilgilerden daha da fazla faydalanmalarına yardımcı olmayı umuyoruz.

3. Hızlı yavaştan daha iyidir.

Zamanınızın değerli olduğunu, bu nedenle web’de herhangi bir cevap ararken söz konusu cevabı hemen bulmak istediğinizi biliyor ve sizi memnun etmek için çalışıyoruz. Belki de biz, kullanıcıların ana sayfamızı mümkün olduğunca kısa sürede terk etmesini sağlamak için çabaladığımızı söyleyen dünyadaki tek grubuz. Sayfalarımızdan fazla bitleri ve baytları keserek ve hizmet ortamımızın verimliliğini arttırarak, kendi hız rekorlarımızı pek çok kez kırdık ve bu sayede bir arama sonucundaki ortalama yanıt süresini bir saniyenin çok çok altına indirmeyi başardık. İster bir mobil uygulama olsun, ister modern web için yeterince hızlı olmak üzere tasarlanmış Google Chrome tarayıcısı olsun, çıkardığımız her üründe hızı göz önünde bulundururuz. Her şeyi daha da hızlandırmak için çalışmaya devam ediyoruz. SEO için bir sitenin hızı çok önemlidir.

4. Web’de demokrasi işe yarıyor.

Google arama, başka hangi sitelerin değerli içerik sunduğunu belirlemeye yardımcı olmak için web sitelerine bağlantı gönderen milyonlarca kullanıcıya dayandığı için başarılı olmaktadır. 200′den fazla sinyal ve patentli PageRank™ algoritmasının da yer aldığı bir dizi teknik kullanarak her web sayfasının önemini değerlendiririz. PageRank™, web’de hangi sitelerin, başka sayfalar tarafından en iyi bilgi kaynağı olduğu yönünde “oy aldığını” inceler. Web genişledikçe, her yeni sayfa, başka bir bilgi noktası ve sayılacak başka bir oy olduğundan, bu yaklaşım da gerçekten gelişir. Aynı şekilde, yeniliğin birçok programcının ortak çabasıyla gerçekleştiği açık kaynaklı yazılım geliştirmede de aktif rol almakyatız.

5. Bir yanıta ihtiyaç duymak için masanızda olmanız gerekmez.

Dünya giderek mobil hale geliyor: İnsanlar nerede olurlarsa olsunlar, ihtiyaç duydukları her an bilgiye erişmek istiyorlar. Yeni teknolojilere öncülük ediyor ve insanlara dünyanın her yerinde, e-postalarını ve takvim etkinliklerini kontrol etmekten video izlemeye kadar pek çok işi telefonlarından halletmelerine yardımcı olan mobil hizmetler için yeni çözümler sunuyoruz. Aynı zamanda hiç şüphesiz, bir telefondan Google aramaya girmenin çeşitli yollarına da öncülük ediyoruz. Buna ek olarak, ücretsiz, açık kaynaklı mobil platform olan Android ile her yerdeki mobil uygulama kullanıcılarını daha büyük bir yeniliğe teşvik etmeyi umuyoruz. Android, İnternet’i mobil dünyaya uyarlayan bir açıklık getirmektedir. Android, daha fazla seçenek sunduğu ve yenilikçi mobil deneyimler kazandırdığı tüketiciler açısından faydalı olmasının yanı sıra operatörler, üreticiler ve geliştiriciler için de yeni kazanç fırsatları sunmaktadır.

6. Kötülük yapmadan da para kazanabilirsiniz.

Google bir işletmedir. Yarattığımız kazanç ise şirketlere sunduğumuz arama teknolojisine ve sitemizde ve web’deki diğer sitelerde görüntülenen reklamların satışına dayanmaktadır. Dünyanın her yerinden yüz binlerce reklamcı, ürünlerinin tanıtımı için AdWords kullanmakta; yüz binlerce yayıncı ise site içerikleriyle ilgili reklam getirmek için AdSense programımızdan faydalanmamaktadır. Sonuç olarak reklamcı olsun veya olmasın kullanıcılarımızın tümüne hizmet verdiğimizden emin olmak amacıyla, reklam programları ve uygulamalarımız için, bir dizi yol gösterici ilke oluşturduk:

Gösterildikleri yerle alakalı olmadıkları sürece sonuç sayfalarımızda reklam görüntülenmesine izin vermiyoruz. Kesin olarak inandığımız ise, reklamların yalnızca ve yalnızca bulmak istediğiniz bilgilerle alakalı olduğunda faydalı bilgiler sağladığıdır. Bu nedenle, belirli aramaların kesinlikle hiçbir reklama yönlendirmemesi olasıdır.
Reklamcılığın, göz alıcı olmadan da etkili olabileceğine inanıyoruz. İstediğiniz içeriği görebilmenize engel olan pop-up reklamcılığını kabul etmiyoruz. Kullanıcının ilgilendiği alanla alakalı metin reklamlarının, rasgele görüntülenen reklamlardan çok daha fazla tıklanma oranı elde ettiğini ortaya çıkardık. İster küçük reklamcı olsun ister büyük, hedef kitleye yüksek oranda ulaşan bu aracın avantajlarından faydalanabilir.
Google’daki reklamlar, her zaman açık bir şekilde “Sponsorlu Bağlantı” olarak belirtildiği için arama sonuçlarımızın bütünlüğüne zarar vermez. Ortaklarımızı arama sonuçlarında daha yüksek sıralamalara yerleştirme niyetiyle hiçbir zaman sıralamaları değiştirmeyiz ve hiç kimse daha iyi bir PageRank satın alamaz. Kullanıcılarımız tarafsızlığımıza güvenir ve hiçbir kısa vadeli kazanç, bu güveni zedelemeyi başaramaz.

7. Daha fazla bilgi daima bulunmayı bekler.

İnternet üzerindeki HTML sayfalarını diğer tüm arama hizmetlerinden daha çok sayıda dizine ekledikten sonra, mühendislerimiz dikkatlerini henüz erişilebilir olmayan bilgilere çevirdi. Bu, kimi zaman yalnızca telefon numarası ve adres tablosuyla birlikte bir işletme dizinin eklenmesi gibi aramaya yeni veri tabanları eklemekti. Haber arşivlerini, patentleri, akademik makaleleri, milyarlarca görseli ve milyonlarca kitabı arayabilme olanağını eklemek gibi diğer çalışmalar, biraz daha yaratıcılık gerektiren işlerdi. Ayrıca, araştırmacılarımız tüm dünyadaki bilgileri, yanıt arayan kullanıcılara sunmanın yollarını incelemeye devam etmektedir.

8. Bilgiye duyulan ihtiyaç tüm sınırları aşar.

Şirketimiz California’da kuruldu, ancak misyonumuz tüm dünya için ve her dilde bilgiye erişimi kolaylaştırmaktır. Bu amaçla, düzinelerce ülkede ofislerimiz vardır, 150′den fazla İnternet alanı barındırmakta ve sonuçlarımızın yarısından fazlasını Amerika Birleşik Devletleri dışında yaşayan kullanıcılara sağlamaktayız. Google’ın arama arayüzünü 110′dan fazla dilde sunuyor, kullanıcılara sonuçları kendi dillerinde yazılmış içerikle sınırlandırma olanağını sağlıyor ve tüm diğer uygulama ve ürünlerimizi mümkün olduğunca çok dilde sunmayı amaçlıyoruz. Çeviri araçlarımızı kullanan kişiler, dünyanın bir ucunda hiç bilmedikleri bir dilde yazılmış içeriği keşfedebilirler. Dünyanın en uzak köşelerinde bile sunabildiğimiz hizmetlerin çeşitliliğini ve kalitesini, bu araçlar ve gönüllü çevirmenlerimiz sayesinde büyük ölçüde geliştirmeyi başardık.

9. Takım elbise giymeden de ciddi olunabilir.

Kurucularımız Google’ı çalışmanın zor ancak mücadelenin de eğlenceli olduğu fikrinden yola çıkarak kurdu. Biz, doğru bir şirket kültürü içerisinde büyük ve yaratıcı işlerin gerçekleşme olasılığının çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz. Üstelik bunun sadece lava ışıkları ve kauçuk toplar anlamına gelmediğinden de eminiz. Ekip başarıları ve bireysel başarılardan gelen gurur, genel başarımıza çok büyük bir katkı sağlamaktadır. Her biri farklı alanlardan gelen işe, oyuna ve hayata karşı yaratıcı yaklaşımları olan enerjik ve tutku dolu çalışanlarımıza çok güveniyoruz. Atmosferimiz sıradan olabilir, ancak bir kahve molası sırasında, spor salonunda veya ekip toplantısında yeni fikirler ortaya çıktığında bunlar paylaşılır, test edilir ve baş döndürücü bir hızla hayata geçirilir. Kimbilir belki de dünyanın kullanımına sunulmak üzere yepyeni bir projenin başlangıç noktasını bile oluşturabilir.

10. Harika yeterince iyi değildir.

Bir alanda çok iyi olmayı, ulaşılacak son nokta olarak değil, bir başlangıç noktası olarak görürüz. Henüz erişmemizin mümkün olmadığı hedefler belirleriz çünkü bu hedeflere ulaşmak için çalışırken beklediğimizden daha ileriye gidebileceğimizi biliyoruz. İnovasyon ve deneme yoluyla, iyi işleyen ürünler yaratmayı ve bunları beklenmedik şekillerde geliştirmeyi amaçlıyoruz. Örneğin, mühendislerimizden biri, aramanın doğru biçimde yazılan kelimelerde iyi çalıştığını fark ettiğinde, aramanın yazım hatalarını nasıl ele aldığıyla ilgilendi. Bu da onu sezgisel ve daha yardımsever bir yazım denetleyicisi oluşturmaya yöneltti.

Tam olarak ne aradığınızı bilmiyor olsanız da, web’de yanıt bulmak sizin değil, bizim sorunumuzdur. Henüz küresel kitlemiz tarafından dile getirilmemiş olan gereksinimleri tahmin etmeye ve yeni standartları oluşturan ürünlerle ve hizmetlerle bu gereksinimleri karşılamaya çalışıyoruz. Gmail’i piyasaya sunduğumuzda, kullanılan diğer tüm e-posta hizmetlerinden daha fazla depolama alanı vardı. Geriye dönük ürün ve hizmetlerimiz açısından da bu gayet açık biçimde görülür, ancak bunun nedeni bugün e-posta depolaması için yeni standartlarımızın bulunmasıdır. İşte bizim peşinde olduğumuz, bu tür değişikliklerdir ve fark yaratabileceğimiz yeni alanlar aramaya her zaman devam ediyoruz. Sonuç olarak, var olanlardan duyduğumuz daimi tatminsizlik hissi, yaptığımız her işin ardındaki itici güç olarak ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger