22 Ocak 2012 Pazar

Bilişim şikayetleri artık online

Bilişim şikayetleri artık ''online'' yapılacak.
Sistem, tüketicinin şikayet başvurusunun elektronik ortamda 1 iş günü içinde işletmeciye iletilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlayacak.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından bir süre sonra uygulamaya konulacak Tüketici Şikayetleri Başvuru ve Analizi Yazılım Sistemi (TŞBAY) ile bilişim sektörü tüketicileri, şikayet başvurularını elektronik ortamda yapacak.

Sistem, tüketicinin şikayet başvurusunun elektronik ortamda 1 iş günü içinde işletmeciye iletilmesini ve kayıt altına alınmasını, şikayete ilişkin aşamaları takip edilebilmesini, tüketiciye elektronik ortamda dönüş yapılabilmesini ve işletmecileri değerlendirerek, işletmecilerin hatalı uygulamalarının en aza indirmesiyle kurumun tüketici şikayetinin yaygınlaştığı bir alanda müdahale ederek, sorunu kısa süre içinde çözebilmesini sağlayacak.

AA muhabirinin BTK yetkililerden aldığı bilgiye göre, internet aboneleri, GSM operatörü ve cep telefonu kullanıcılarının da aralarında yer aldığı bilişim sektörü tüketicilerinin, aldıkları hizmetlerden memnun kalması, şikayetlerini iletebilecekleri bir yapının oluşturulması, bu yapının kısa süre içinde şikayetleri değerlendirmesinin tüketiciler kadar sektör açısından da önemli olması nedeniyle BTK tarafından TŞBAY oluşturuldu.

Tüketicilerin, elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin şikayetlerini Kuruma elektronik ortamda yapabilmesi, işletmecilerin verecekleri adreslere Kurum tarafından onaylanan şikayetlerin elektronik ortamda iletilebilmesiyle işletmecilerin bu şikayetleri elektronik ortamda cevaplayabilmesine imkan tanımasının ötesinde tüketicinin yapılan şikayete işletmeci tarafından verilen cevabı değerlendirebildiği, Kurumun şikayetleri analiz ederek, şikayetlerin yoğunlaştığı alanda gerekli denetim faaliyetlerini yapabildiği bu sistemin tasarımı, kurulumu, yapılandırılması tamamlandı.

Sistemle, temel amacı müşteri memnuniyetini artırmak olan işletmelerin, sunmuş oldukları hizmetlere ilişkin müşteri memnuniyetsizliğine yol açan unsurların kendisine sağlıklı bir ortamda bildirilmesi ve işletmecilerin söz konusu soruna ivedilikle çözüm bulabilmesine ilişkin bir yapı oluşturulacak.

Sektörün sağlıklı bir şekilde büyümesinin sağlanması ile tüketiciler almış oldukları hizmetlerden maksimum düzeyde yararlanabilecek. Bu amaçla oluşturulan TŞBAY sistemi, öncelikle oluşan tüketici şikayetiyle benzer şikayetlerin işletmeci tarafından giderilmesi için işletmeciye imkan tanıyarak, sektörün düzenleyici kurumun gözetimi altında kendi kendisini düzenlemesi, böylelikle tüketicinin şikayetinin ivedilikle çözülmesini sağlayacak.

Sistem nasıl işleyecek

Şikayet göndermek için üye olunan sisteme, kullanıcı adıyla giriş yaptıktan sonra site menüsünde bulunan ''Şikayet Yaz'' düğmesine basılıp, şikayetin kategorisi, başlığı, açıklaması ve konusu yazılacak. Gönderilen şikayet, onaylandıktan sonra yayına alınacak. Onaylanan şikayetler üye sayfasında yer alan ''Şikayetler'' sekmesinde gözükecek.

Şikayetlerin okunabilirliğini kolaylaştırmak ve hızlı bir şekilde yayınlanabilmesini sağlamak için şikayetlerin 2 bin 500 karakter sınırını geçmemesi gerekiyor. İstenildiği kadar şikayet gönderilebilen sistemde, daha önce yayınlanmış şikayetlere tekrar yer verilmeyecek.

Daha önce yayınlanıp çözülmediği düşünen şikayetlerle ilgili gelişmeler, ilgili şikayetin altında yer alan ''Firmaya Mesaj'' kısmından bildirilebilecek.

Herhangi bir ürün veya hizmet hakkında şikayet yazarken, şikayetlerin kısa ve öz olarak anlatımı, yapıcı ve objektif olunması, hakaret içeren ve hoş olmayan kelimelerin kullanılmaması, şikayet yazarken başka kullanıcıların e-posta veya kullanıcı adlarının kullanılmaması, iletilen şikayetin sadece ''tek ilgili'' olan firmaya yönlendirilebileceğinin unutulmaması, şikayetlerin içerisine reklam linkleri konmaması, şikayetlerin sadece satın alınmış ürün veya hizmetler hakkında olması istendi.

Yayınlanmaya uygun görülmeyen şikayetler ''Reddedilen şikayetler'' sekmesinden takip edebilecek ve reddedilme gerekçeleri öğrenilecek. İmla hatası, anlam bozukluğu, kişisel bilgiler, hukuka aykırılık, reklam, siyasi veya dini içerik, tekrar şikayet, içerikteki uygunsuzluk gibi durumlarla karşılaşıldığında şikayetler reddedilecek.

Test aşamasında olan sistemin, bir süre sonra faaliyete geçeceği bildirildi.AA
Teknolojiye ayak uydurmak biraz zaman oluyor tabi ki...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger