25 Ekim 2012 Perşembe

Kurban Bayramınız Kutlu olsun

Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle,
Kurban Bayramı (Arapça: عيد الأضحى; ‘Īd al-’Adhā, Farsça: عید قربان; Eid-e Gorbān), Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir.

Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir.
Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.

Kurban bayramında beslenmede dikkat etmemiz gereken noktalar;

Beslenme Ve Diyet Uzmanı Beyza ÖZKAN Bayrama birkaç gün kala özellikle diyette olanların sürekli sordukları, " peki bayramda nasıl beslenmeliyiz " sorusuna açıklık getirmemiz yararlı olacaktır. Kurban bayramında şeker, tatlı tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Et protein ve demir açısından çok zengin bir besin olmasının yanısıra kolesterol içeriği de oldukça yüksek bir besindir. Sağlıklı bireyler de dâhil olmak üzere özellikle kolesterolü yüksek, hipertansiyonu ve diyabeti olan bireyler miktar konusunda dikkatli olmalı, aşırıya kaçmamalıdır. Kurban kesildikten sonra ette meydana gelen ölüm katılığı etin hem pişirilmesini hem de sindirimini zorlaştırmaktadır. Mide-barsak problemi yaşanmaması için et en az 1 gün uygun koşullarda saklandıktan sonra tüketilmelidir.

Et pişirilirken ayrıca yağ eklenmemeli, kendi yağında kısık ateşte pişirilmelidir. Besin ögelerinin kaybını önlemek amacıyla pişirme yöntemi olarak buğulama, haşlama ya da ızgara tercih edilmelidir. Mangal yapılacaksa etin ateşle direk temas etmemesine dikkat edilmelidir. Etteki demirin vücut tarafından daha iyi kullanılması için yanında mutlaka bol limonlu bir salata gibi C vitamini içeren bir besinle birlikte tüketilmelidir. Tatlı tüketimi sınırlandırılmalı, hamurlu şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli tatlılar tercih edilmelidir. Ara öğünler atlanmamalı, kabızlık problemi yaşanmaması için ara öğünlerde çiğ sebze, meyve tüketilmelidir.

Herkese sağlıklı bir şekilde geçmesi dileğiyle, hayırlı bayramlar...

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger