18 Şubat 2013 Pazartesi

Cep Telefonu Kaybolunca Ne Yapılır?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), cep telefonunu çaldıran ya da kaybedenler 444 9 777 ya da 0312 232 23 23 numaralarını tüm Türkiye'den 24 saat boyunca arayıp ihbarda bulunabiliyorlar.
BTK'nın WEB sitesinde, konuyla ilgili sorulara da yer veriliyor.

Cep telefonunun çalınması ya da kaybedilmesi durumunda yapılması gerekenler ise şöyle:

Cihazımı kaybettim / çaldırdım. Ne yapmalıyım?
5809 sayili Kanun'un 58'inci maddesinde "Kurum sistemine kayitli olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazi çalinan, yagmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rizasi disinda elinden çikan kisiler cihazinin elektronik haberlesme baglantisinin kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine basvururlar." Söz konusu mevzuat çerçevesinde Bilgi ve Ihbar Merkezi'nin telefon ile aranmasi ve verilen bilgilerin dogrulanmasi halinde cihazin haberlesme sebekesinden hizmet almasi engellenmektedir.

31 Ocak 2006 tarihinde faaliyete geçen Bilgi ve İhbar Merkezi Çağrı Merkezi'ne Türkiye'nin her yerinden 444 9 777 - 0312 232 23 23 numaralı telefonu aramak sureti ile 7/24 ulaşılabilmektedir.

Kayıp/çalıntı ihbarı nasıl gerçekleşiyor?
Kayıp/çalıntı ihbarının gerçekleşmesi için hat sahibi olan kişinin telefon ile ihbarda bulunması gerekmektedir. İhbar sırasında kişinin vermiş olduğu bilgiler doğrulanmak üzere ilgili GSM İşletmecisine iletilmekte ve kişinin verdiği bilgilerin doğrulanması halinde cihazın haberleşmeye kapatılması işlemi gerçekleşmektedir.

Savcılık ve mahkeme kararı ile kapatılan ya da Bilgi ve İhbar Merkezi'ne yapılan kayıp/çalıntı ihbarları doğrultusunda kapatılan cihazlara ilgili GSM işletmecisi tarafından "YASAL UYARI IMEI numaralı cihaz ÇALINTI'dır. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz" içeriğinde mesaj gönderilmektedir.

İhbarın onaylandığını nasıl anlarım?
İhbarda bulunulduktan sonra cihaza ait IMEI numarası "http://www.mckstk.gov.tr/node/56" adresinden sorgulandığında "çalıntı ihbarı yapılmış cihaz" olarak görülmektedir. İhbar doğrulandıktan sonra yapılan sorgulamada söz konusu ifade "çalıntı cihaz" ibaresine dönüşmektedir.
İhbarı doğrulanmayan kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilmesi sureti ile bilgi verilmektedir. Ayrıca, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun Bilgi ve İhbar Merkezi'nin aranması suretiyle de ihbar sonucu öğrenilebilmektedir.

Kayıp/çalıntı cihazımın bulunmasını istiyorum ne yapmalıyım?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu; cihazı çalınan, yağmalanan, her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan veya cihazını kaybeden kişilerin başvurusu üzerine cihazın elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesine veya açılmasına yetkili kılınmıştır.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bulmak ve ilgili kişiye teslim etmek gibi görevleri bulunmamaktadır.

Kayıp/çalıntı cihazımı buldum... Tekrar iletişime açmak için ne yapmalıyım?
Yapılan kayıp ve çalıntı ihbarı ancak ihbarda bulunulan yöntem ile iptal edilebilmektedir. Savcılık talimatı ile haberleşmeye kapatılmış olan cihaz Savcılık talimatı olmaksızın açılmamaktadır. Telefon ile alınmış bir ihbar sonucu kapatılan cihaz; ihbarda bulunan kişinin araması ve kimlik bilgilerinin doğrulanması halinde haberleşmeye açılmaktadır.
btk.gov.tr

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger