Bilim ve Teknoloji Haftası hakkında bilgi;
Türk Dil Kurumu Sözlüğü, “Bilim” kavramını, “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi” olarak tanımlıyor.
Bilimin elde ettiği verilen, doğruluğu kanıtlanmış yöntem ve bilgileri, sonuçları iş ve uygulama alanına dönüştürmeye ve bu bilgileri kapsayan bütün bilgiye de teknoloji tanımı getiriliyor, insanoğlu, ilk yaratıldığı andan itibaren dünyayı ve kendini tanımak istemiştir, İşte bu merak, insanın bilgiyle karşılaşmasına sebep olmuştur. Bu bilgiyi elde edebilmek için araştırmalar yapan insanoğlu, kendi geliştirdiği teknolojiyle araştırmalarını sürdürmüş, bu araştırmalar da yeni yeni bilim dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır,
Gök gürlemesi, şimşek çakması, ayın ya da güneşin tutulması, hastalıklar, afetler gibi olaylar insanoğlunun kafasında birtakım soru işaretlerine sebep olmuş, hayat, ölüm, kalbin çalışması, korku, merak gibi unsurlar da aynı derecede insanın ilgisini çekmiştir.
İşte bütün bunlarla baş edebilmek için “bilim’i keşfeden insan, teknolojinin yardımıyla sorularına cevap aramaya çalışmıştır. Bilim asıl alanı doğa olaylarıdır. Yalnızca fiziksel olguları değil, sosyolojik, psikolojik, ekonomik, kültürel gibi bilgi alanları da doğa olaylarının içine giriyor, insanla ve çevresiyle ilgili olan her olgu bir doğa olayıdır, insanoğlu, bu olguları bilmek ve kendi yararına yönlendirmek için varoluşundan beri tükenmez bir tutkuyla ve sabırla uğraşmaktadır.
Bilim ve teknolojinin önemini çok iyi kavrayan Atatürk, 22 Eylül 1924 tarihinde Samsun’da şunları söylemiştir:
“Dünyada her şey için, uygarlık için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici bilim ve teknolojidir. Bilim ve teknoloji dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, sapkınlıktır.”
Atatürk zamanında kurulan ve halen ülkemizin en önemli bilim merkezi olan kurumlar;
1. Devlet ve özel üniversiteler
2. Araştırma kurumları: Devlet İstatistik Enstitüsü, Deprem Araştırma Merkezi, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Atom Enerjisi Kurumu vb.
3. Bakanlıklara bağlı kuruluşlar: Araştırma Geliştirme Daire Başkanlığı (AR-GE), Türk Standartları Enstitüsü, Türkiye Çimento Müstahsilleri Araştırma ve Geliştirme Merkezi vb.
4. Özel sektörde teknolojik gelişmeleri takip eden kuruluşlar
İnsanı ve doğaya araştıran ve ortaya koyduğu bilgi ve belgeleri yine insanlıkla paylaşan bilim dünyasını daha yakından tanımak ve yapılan araştırmaları çocuklara anlatmak için 1998 yılından bu yana ülkemizde 8-14 Mart tarihleri arası Bilim ve Teknoloji Haftası olarak kutlanıyor. Bu hafta içinde, herkesin, son günlerde çok konuşulan bilimsel gelişmeleri takip etmeleri yararlı olur.
webden derlenmiştir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder