6 Mayıs 2011 Cuma

Denizleri Anıyoruz

“Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler, köylüler! Kahrolsun Emperyalizm!” DENİZ GEZMİŞ
6 Mayıs 1972'de idam edilen "Üç Fidan" Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 39. yılında mezarları başında ve tüm yurtta yine binlerle anılacak.

Ankara'da 78'liler Birlik ve Dayanışma Derneği, Devrimci 78'liler Federasyonu, 68'liler Dayanışma Derneği, ESP, SDP, EMEP, Halkevleri, Sosyalist Parti, TÖP ve Pirsultan Abdal Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek anma etkinliği için 12.00'da Karşıyaka Mezarlığı 2 No'lu Kapı önünde buluşulacak. Örgütler, buradan Üç Karanfil'in mezarına yürüyecek ve anma etkinliği gerçekleştirilecek.
Ayrıca Van'da 25 Nisan'da yapılan baskınla kaldırılan Demokratik Çözüm Çadırı bugün Deniz Gezmiş ve Mazlum Doğan anısına yeniden kurulacak.

ANMA ETKİNLİKLERİ

Ankara: 12.00'de Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapıda buluşulacak.

İzmir: 18.00'de Şirinyer Tanşaş önünde buluşup Buca NATO üssü önüne yürünecek.

İstanbul: 18.00'de Galatasaray Lisesi önünde buluşup Dolmabahçeye yürüyüş gerçekleştirilecek.

Antalya: 18.00'de Üst Kapılardan Attalos'a yürüyüş.

Isparta: 14.00'te Belediye İş Hanı önünde basın açıklaması.

Aydın: 18.00'de Sulu parkta basın açıklaması.

Nazilli: 18.00'de Belediye Meydanında basın açıklaması.

Denizli: 18.00'de Şehit Candan Parkında toplanılacak.

Eskişehir: 18.00'de Hamam Yolu Yapı Kredi önünden Adalar Migros'a yürüyüş.

Kayseri: 19.00'da Mimar Sinan Parkı Amfi Tiyatroda anma etkinliği.

Van: 14.00'de Eğitim Sen toplantı salonunda anma etkinliği.

Bursa: 18.00'de Mahfal'da toplanıp Orhangazi Parkına yürünecek.

Adana: 18.00'de 5 Ocak Meydanında buluşulacak.

Diyarbakır: 12.30'da Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Önünde basın açıklaması yapılacak. 13.00'te Hukuk Fakültesinde belgesel gösterimi ve söyleşi gerçekleştirilecek.

Balıkesir: 18.00'de Eski Kurt Dereli Vergi Dairesi önünde basın açıklaması.

Edirne: 17.00'de DİSK Genel İş Sendikası binasında anma.

Hatay: 17.00'de Kemancı kafe önünde.

Gaziantep: 8 Mayıs Pazar saat 15.00'te Kırkayak Parkından, Yeşil Suya yürüyüş.

Deniz Gezmiş Sözleri;

* Profesyonel devrimci bügünün Türkiye’sinde kendini hayatı boyunca Türkiye’nin bağımsızlığına adayan kimsedir.

* Türkiye’nin bağımsızlığından başka birşey istemedik ve hayatımızı bu yola koyduk.Varlığımızı Türkiye adına armağan ettik.Bunun aksini iddia edenler vatan hainidir.

* Sen bir kulsun, kul olarak kalacaksın.(Kayseri valisine)

* Her ölen,bir kişilik ölümünü ölmüş.(Vietnam’da ölenler için)

* Ne İbo’yla ne de arkadaşlarıyla fikir mücadelesini kazanamazsınız. Ben de kazanamam. Kıvırırlar O yüzden onları susturmanın tek yolu vardır: Ağızlarını açtıkları anda ağızlarına ağızlarına vurun!

* (İdam sehpasında)Yaşasın Marksizm-Leninizm! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği! Yaşasın işçiler! Kahrolsun Emperyalizm!

* Ben Amerikan emperyalizmine, Sovyet revizyonizmine, Romen soytarılığına, Bulgar dalkavukluğuna karşı bir Türk devrimcisiyim.

* İddianameye karşı diyeceklerim mevcuttur, iddianame kelle istemek için hazırlanmıştır. Yapılan tahliller yanlıştır, hatalıdır, değerlendirmeler keza isabetsizdir. Yalnız biz varlığımızı hiçbir karşılık beklemeden esasen Türk halkına armağan etmiş bulunuyoruz ve Türk halkı ve devletin bağımsızlığına armağan etmiş bulunmaktayız.. Bu sebeple ölümden çekinmiyoruz.

* Biz hiçbir zaman bütün çabamıza rağmen Türkiye’nin bağımsızlığını temin edemedik. Bugüne kadar da bu özlem içinde kaldık.

* Öteden beri arz etmiş olduğum gibi, bu ülkede Anayasa’yı en fazla savunanlar bizleriz. Anayasa’yı ihlal edenlerse ortadadır. Anayasa’nın uygulanmasını isteyen gene bizleriz. Anayasa’yı uygulamayan yavuz kimselerse hâlâ ortadadır. Ve yine o kişiler bizim kellemizi istemektedirler.İddia makamı bizim vermekte olduğumuz bağımsızlık savaşına karşıdır,Türkiye Cumhuriyeti anayasasının hukukuna karşı,reformlara karşıdır.

KADERİN BÖYLESİ
Deniz Gezmiş'in avukatı Halit Çelenk hayatını kaybetti.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın avukatı Halit Çelenk Denizler'in ölüm yıldönümünden bir gün önce yaşamını yitirdi.

Astım ve kanser tedavisi gören Çelenk'in cenazesi bugün Kocatepe Camisinde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

Halit Çelenk, 1922 yılında Antakya'da doğdu. 1944'te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitiren Çelenk, Türkiye İşçi Partisi Ankara il yönetiminde sekreter ve genel yönetim kurulunda üye olarak görev yaptı.

Çelenk, 1960'lı yıllarda İlerici Avukatlar Derneği ve yine Devrimci Avukatlar Derneği'nin kurucu ve yöneticileri arasında yer aldı. 1965 yılında Fakir Baykurt'un başkanlığında kurulan Türkiye Öğretmenler Sendikası'nın (TÖS) daha sonra kurulan Tüm Eğitim ve Öğretim Emekçileri Birleşme ve Dayanışma Derneği'nin (Töb-Der) hukuk danışmanlığını yapan Çelenk, 1968 yılında Türk Hukuk Kurumu'nun ikinci başkanlığı, 1975 yılında Çağdaş Hukukçular Derneği başkanlığı görevini yaptı.

İnsan Hakları Derneği ve İnsan Hakları Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Çelenk, 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde, Dev-Genç, THKO, TİP, TKP, TSİP, Dev-Yol, DİSK, Barış, Türkiye Yazarlar Sendikası, Halkevleri Köy-Koop gibi davalarda avukatlık yaptı.

Barış davasında ve Aziz Nesin'in öncülüğünü yaptığı Dilekçe davasında sanık olarak yargılan ve beraat eden Çelenk, Nazım Hikmet'in kız kardeşi Samiye Yaltırım tarafından kurulan Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı'nın yönetim kurulunda görev aldı, Nazım Hikmet'e yapılan hakaret davalarında müdahil olarak Samiye Yaltırım'ın avukatlığını üstlendi.

Çelenk, başta Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan olmak üzere Taylan Özgür, Mahir Çayan, Gün Zileli, Melih Pekdemir, Kemal Türkler, Aziz Nesin, Mahmut Dikerdem, İlhan Selçuk, Oktay Akbal, Dr. Erdal Atabek, Vedat Türkali, Mihri Belli, Uğur Mumcu, Remzi İmame, Mümtaz Soysal, Bahri Savcı, Adalet Ağaoğlu, Işık Kansu, Muzaffer İlhan Erdost, Süleyman Ege, Melike Demirağ, Sadun Aren, Abdullah Baştürk, Vahat Erdoğdu, Seyhan Erdoğdu, Fakir Baykurt, Talip Apaydın, Asım Bezirci, Arif Damar, Öner Yağcı, M. Emin Değer'in de aralarında bulunduğu önemli isimlerin avukatlığını üstlendi.

Halit Çelenk'in ''İdam Gecesi Anıları'', ''THKO Davası, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan ve Arkadaşlarının Sorgu ve Savunmaları'', ''Devlet Güvenlik Mahkemeleri Niçin Kaldırılmalı?'', ''Hukuksuz Demokrasi'', ''Umut Hangi Dağın Ardında?'', ''Barış Savaşçıları'', ''Beş Kapı-Beş Kilit'' adlı pek çok basılmış eseri bulunuyordu.

Bu arada Çelenk, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarının yıldönümü olan 6 Mayıs günü toprağa verilecek.

Sizleri hiç UNUTMAYACAĞIZ...
kaynak:internetten derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger