5 Mayıs 2011 Perşembe

Kağıt inceliğinde telefon

Kanada ve ABD'deki bilim insanları, katlanabilir kâğıt inceliğinde mini bilgisayar geliştirdi.
Devrim niteliğindeki nanoteknoloji araştırmaları, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların gelecekte esnek yapıda olabileceklerini haber veriyor. Kanada ve ABD'deki bilim insanları, katlanabilir kâğıt inceliğinde mini bilgisayar geliştirdi.

Kanada'nın Ontario kentindeki Queen's Üniversitesi ile ABD'deki Arizona Eyalet Üniversitesi'nin ortak çalışmasıyla imal edilen kağıt bilgisayar, 'PaperPhone' adı verilen bir prototip akıllı telefon ve 'Snaplet' ismindeki esnek bileklik cihazında kullanıldı.

'Katlanabilir iPhone' lakabı takılan PaperPhone, 9,5 santimetre uzunluğunda köşegen, esnek, kıvrılabilir bir E-Ink ekranından oluşuyor. Elektrik alanla pozisyonunu değiştiren ve ışığı yansıtan yüklü parçacıkların kullanıldığı E-Ink, arka plan ışığına ihtiyaç duymayan ve kâğıt baskıya yakın sonuç veren panel teknolojisi olarak açıklanıyor. Her şartta kullanılabilecek olan bilgisayar, cebe de rahatça sığabiliyor.

Teknolojinin uygulandığı diğer aygıt ise bileklikle kullanılan 'Snaplet'. İki üniversitenin diğer çalışması olan Snaplet, kola takılabilen bir tablet bilgisayar görünümünde.

Çalışmaları hakkında bilgi veren Queen's Üniversitesi'nden Roel Vertegaal, "Geleceğin bilgisayarları işte bunlar. 5 yıl içerisinde bütün bilgisayarlar bu şekilde üretilmeye başlanacak. Küçük interaktif bir kâğıt gibi görünüyor, hissediliyor ve işliyorlar. Bir cep telefonu ya da tablet bilgisayar gibi kullanabilirken kenarlarını bükebiliyor ve üstüne yazı yazabiliyorsunuz" dedi.

Kağıt bilgisayar, Kanada'nın Vancouver şehrinde 10 Mayıs'ta düzenlenecek olan Computer Human Interaction (CHI 2011) konferansında ilk kez tanıtılacak.

kaynak:internet

Hiç yorum yok:

Popüler Yayınlar

 
web ve teknoloji dünyasında olup bitenlerle ilgili kendi halinde bağımsız bir blog. Powered by Blogger